1 — Üçüncü Türk Dil Kurultayının "Güneş-Dil teorisi ve dil karşılaştırmaları" komisyonu, gerek kurultay umumî toplantılarında ve gerek komisyonda Türk ve ecnebî dil âlimlerinin yüksek tezlerini dinlemiş, komisyonda Türk ve ecnebi âlimlerinin münakaşa ve mütekabil izahlarını göz önünde tutmuş ve bunlara istinaden şu neticeleri tespit etmiştir:
1.-"Güneş-Dil" teorisi, lengüistik âleminde esaslı bir devrim yapacak mahiyette tamamiyle orijinal, enterasan ve derin bir teoridir.
2.-Bu teori, yalnız lisaniyat meseleleriyle değil, aynı zamanda en geniş ve en çetin antropoloji, arkeoloji, istuvar, preistuvar ve biyo-psikoloji meselelerinin halliyle de ilgilidir.
3.-Şimdiye kadar klâsik lisaniyat ilmi, güneşin beşer dilinin menşei üzerindeki derin tesirlerini gereği gibi hesaba katmayı düşünmemiş ve bu mühim âlimi ihmal etmiştir. (devamını okuyun)
Niğde, Ortaköy’den Tahir Efendi adında bir âşık, altında atı, terkisinde sazıyla şehir şehir, kasaba kasaba, köy köy dolaşır durur. Yine bir yaz günü Ereğli’ye gider. Şehrin kenarında konaklamış bir aşirete rastlar. O anda, çadırlardan birinden güzel bir kız çıkar. Elinde helkeler, su almaya giden iki belikli bu kız, Tahir Efendi’nin aklını başından alır. Âşık bu, Karacaoğlan neslindendir, gördüğü güzele sevdalanır elbet. Âşık, kendisini tanıtır, konak olur. Daha sonra Tahir Efendi, bir ara kızı çeşmede görüp evlenme teklif eder.
Vikikaynak, telifsiz kaynak metinlerin katılımcılar tarafından eklendiği ve düzenlendiği çevrim içi bir kütüphanedir. Topluluk portaline bakarak başlamak için yardım alabilir, Vikikaynak hakkındaki sorularınızı köy çeşmesinde sorabilirsiniz. Denemelerinizi ise deneme tahtasında yapabilirsiniz. Hazırsanız kaydolarak başlayabilirsiniz.