Vikikaynak:Köy çeşmesi
![]() |
VikiKaynak topluluğunun genel tartışma alanı
Köy çeşmesine hoş geldiniz. |
||
Yeni bir başlık açmak için buraya tıklayın. Lütfen dört adet tilde (~~~~) kullanarak yazınıza imza ve tarih ekleyin. Tartışma ve oylamalarda kişisel saldırı ve sataşmanın yasak olduğunu, görüşlerinizi bildirirken iyi niyetli bir tutum taşımayı unutmayın. Eğer bir kullanıcı ile ilgili şikâyetiniz olacaksa bunu şikâyet sayfasında belirtmeniz gerekmektedir. |
İçindekiler
- 1 TBMM tutanakları
- 2 Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections
- 3 Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May
- 4 Vikipedi'ye erişim engeli
- 5 Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections
- 6 Metin sayısı göstergesi
- 7 Beta Feature Two Column Edit Conflict View
- 8 RevisionSlider
- 9 Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)
- 10 Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections
- 11 Improved search in deleted pages archive
- 12 Accessible editing buttons
- 13 İngilizce Vikikaynak'taki djvu destekli sistem
- 14 Changes to the global ban policy
- 15 New print to pdf feature for mobile web readers
- 16 AdvancedSearch
- 17 Update on page issues on mobile web
- 18 Global preferences are available
- 19 New user group for editing sitewide CSS / JS
- 20 Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now
- 21 Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October
- 22 12 Eylül ve 10 Ekim tarihleri arasında bir saatliğine sadece-okunabilir modu
- 23 Words hyphenated across pages in Wikisource are now joined
- 24 Change coming to how certain templates will appear on the mobile web
- 25 Advanced Search
- 26 Selection of the Wikisource Community User Group representative to the Wikimedia Summit
- 27 New Wikimedia password policy and requirements
- 28 Wikisource Community User Group representative vote
- 29 Invitation from Wiki Loves Love 2019
- 30 FileExporter beta feature
- 31 No editing for 30 minutes on 17 January
- 32 Talk to us about talking
TBMM tutanakları[değiştir]
Merhabalar,
Bir süredir Türkçe projelerimizin genel durumunu inceliyorum. Genel olarak farklı WMF projelerinin dillerarası sıralamalarında Türkçe olarak yerimiz aşağı yukarı bellidir, bazen 10 küsürlerde, çoğunlukla da 20 küsürlerde oluruz. Ancak Vikikaynak'ta dikkatimi çeken, an itibarıyla 65 Vikikaynak arasında 45. durumda olmamız oldu. Şu kalıcı bağlantıdan bu gönderiyi yazdığım andaki durumu görebilirsiniz. 2941 maddeye sahibiz.
Vikipedi'ye ilk üye olduğum günleri saymazsak, madde sayısı yarışlarına pek yüzvermişliğim yoktur. Ancak Vikikaynak'ın kapsamı belli, zaten hazır metinlerin biriktirilmesi üzerine bir proje. Dolayısıyla burada madde sayısı yarışına girilmesini Vikipedi'de olduğu gibi sağlıksız bulmuyorum, zira niteliksiz bir üretim riski söz konusu değil.
Türkçe Vikikaynak'ın potansiyelini sınırlayan bir unsur var: Devrim geçirmiş ve alfabe değiştirmiş bir dilin konuşucularıyız. Bu devrim 1932 yılında oldu ve kamu malı olan metinler de zaten 1923 öncesinde üretilmiş metinler. Arap alfabesiyle yazılmış metinler de ancak Osmanlıca Vikikaynak'ın kapsamına giriyor (Vikiyazar ve Tarih dışında o projeyle ilgilenen çıkmadı, ancak orada muhteşem bir potansiyel var bu arada). Kamu kurumlarının ürettiği eserler de ABD'de olduğu gibi otomatik olarak kamu malı olmuyor, dolayısıyla an itibarıyla 609.626 maddeye sahip olan İngilizce Vikikaynak'la yarışma şansımız zaten yok. Vikikaynakların ikinci bir üretim yöntemi de çeviridir; ancak insangücümüz azken o da şu an için gerçekçi bir hedef gibi görünmüyor.
Bu duruma bir çözüm bulabilmek için uzunca bir süredir açıp göz gezdirmediğim Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu yeniden taradım ve kamu malı olduğu açıkça belirtildiği için bize sunulmuş en makul seçenek olan nutuk/söylev tipi konuşmaların ilerlemek için en mantıklı yol olduğuna kanaat getirdim. 23 Nisan 1920'den günümüze, yani 97 yıllık TBMM tutanakları kurumun sitesinde yer alıyor ve bunları Vikikaynak'a ekleme hakkımız var. İlk dönem tutanakları dergilerden OCR yöntemiyle taranmış, dolayısıyla kopyala-yapıştır işlemlerinde bozulmalar oluyor; ancak yakın dönemin tutanakları kopyala-yapıştırla sorunsuz aktarılabiliyor.
Ancak elbette bu metinleri kuru kuru kopyala-yapıştır yapmanın da pek verimli olmayacağı açıktı. Bunun için çevrimiçi sohbet ekranlarından ve konuşma balonlarından ilham alarak kendimce bir tasarım yapmaya çalıştım ve ilk meclis toplantısını örnek sayfa olarak hazırladım:
Sayfa, Şablon:Tutanak kullanılarak biçimlendiriliyor. Şablon kullanımı, gerekirse geriye dönük olarak tüm sayfalarda toplu ve verimli değişiklikler yapabilmek için de ideal (daha sade bir tasarıma da itirazım olmaz). Mobil sitelerde bazı görüntüleme sorunları olabilir, ancak bunları zamanla gideririz. Metnin içindeki eski sözcükleri de Şablon:Vs ile Vikisözlük'e bağladım (an itibarıyla yalnızca oturum başkanının ilk konuşmasını yaptım). Bu da erişilebilirliği artıracaktır.
Tutanaklar, öncelikle dönemlere ayrılıyor, dönemler de yasama yıllarına. Malumunuz olduğu üzere 97 yasama yılı var. Bu yasama yıllarının altında ortalama 150'şer birleşim var sanıyorum. Oturumlar da aşağı yukarı birleşim başına 5'er tane. Bu da çok kaba bir hesaplamayla 70-75 bin madde kazandırabilir bize. Oturumları bölmek zorundayız, çünkü 350 sayfa tutanağı olan birleşimler var. Tek sayfada tutulması hiç pratik değil.
Bu atılım, rahatlıkla 11. sıraya yükselmemizi sağlayacaktır. Belki de Arapçayı da geçebiliriz. Onu bunu geçmek çok da önemli değil zaten, önemli olan projemize bir atılım yaptırarak canlanmasını sağlamak. Bu şekilde düzenlenmiş bir içerik siteye trafik de çekebilir diye düşünüyorum. Bu maddeyle bir başlangıç yapmak istedim. Biraz daha oturunca her şey, Vikipedi'de duyuru yapıp konuya heves duyacak kullanıcıları da davet etmeyi düşünüyorum. Zaten belirttiğim gibi, son dönemin tutanakları çok daha kolay eklenebilecek. Eskiler sorunlu daha ziyade.
Açıklama biraz uzun oldu ve @Cobija'dan başka da kimse yok projede gerçi şu an için. :) Yine de bunu görenler geribildirim verebilirse çok sevinirim.
Vito Genovese 18:29, 18 Mart 2017 (UTC)
- Çok güzel çalışma, aklına eline sağlık. Bu aralar yoğun olduğumdan icabet edemeyeceğim maalesef, elim rahatladığında da ilk iş Nutuk'u tamamlayacağım. Yalnız bunu iş birliği projesi haline getirip -ilk projemiz de olmuş olur- Vikipedi'de de duyursak bir ilerleme kaydedilebilir gibi. Bir de Tutanak şablonunun belgelemesi olsa fena olmazdı sanki? --Cobija (mesaj) 06:25, 19 Mart 2017 (UTC)
- Evet, ortaklaşa çalışmak çok verimli olur. Eksik olan sayfa başlığı gibi şablonlar da hazır olup neyin nasıl yapılacağı oturunca çağıralım mutlaka. Belgelemeyi de yazacağım tabii, o olmadan işimiz zor. :)
- Vito Genovese 10:34, 19 Mart 2017 (UTC)
- Çok güzel olmuş @Vito Genovese, ellerine sağlık. — Pınar [m] 12:22, 24 Nisan 2017 (UTC)
- @Vito Genovese, müthiş fikir, müthiş tasarım! On/off şeklinde ilgileniyorum bu projeyle, geçmişte siyasi liderlerin söylevlerini parti ve bakanlık resmi sitelerinden derleme çalışmalarım oldu, bu sayede 15-20 yıl sonra bu içerik resmi sitelerden kalkmış durumdayken burasının çok hoş bir arşiv niteliği kazanacağını düşünüyorum. Meclis tutanakları da bu doğrultuda oldukça olumlu bir girişim. Bunların telif durumuyla ilgili hazırladığım bir de şablon var Şablon:FSEK-32 diye. Farklı türde eklemeler yapmak için de kullanıcı sayfamda oluşturduğum listenin bir bağlantısını vereyim, şu çalışmaya ve şu şablona da işaret edeyim. --82 ~145 ileti 23:00, 29 Nisan 2017 (UTC)
Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[değiştir]
Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.
On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.
The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.
The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).
We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.
Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.
The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.
The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.
- April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
- April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
- April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
- May 1 – May 14 – Board voting period
- May 15–19 – Board vote checking
- May 20 – Board result announcement goal
In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:
- Funds Dissemination Committee (FDC)
- There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
- Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
- One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.
More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-electionswikimedia.org.
On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation
Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[değiştir]
Read this message in another language • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
The Wikimedia Foundation will be testing its secondary data center in Dallas. This will make sure that Wikipedia and the other Wikimedia wikis can stay online even after a disaster. To make sure everything is working, the Wikimedia Technology department needs to conduct a planned test. This test will show whether they can reliably switch from one data center to the other. It requires many teams to prepare for the test and to be available to fix any unexpected problems.
They will switch all traffic to the secondary data center on Wednesday, 19 April 2017. On Wednesday, 3 May 2017, they will switch back to the primary data center.
Unfortunately, because of some limitations in MediaWiki, all editing must stop during those two switches. We apologize for this disruption, and we are working to minimize it in the future.
You will be able to read, but not edit, all wikis for a short period of time.
- You will not be able to edit for approximately 20 to 30 minutes on Wednesday, 19 April and Wednesday, 3 May. The test will start at 14:00 UTC (15:00 BST, 16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT, 23:00 JST, and in New Zealand at 02:00 NZST on Thursday 20 April and Thursday 4 May).
- If you try to edit or save during these times, you will see an error message. We hope that no edits will be lost during these minutes, but we can't guarantee it. If you see the error message, then please wait until everything is back to normal. Then you should be able to save your edit. But, we recommend that you make a copy of your changes first, just in case.
Other effects:
- Background jobs will be slower and some may be dropped. Red links might not be updated as quickly as normal. If you create an article that is already linked somewhere else, the link will stay red longer than usual. Some long-running scripts will have to be stopped.
- There will be code freezes for the weeks of 17 April 2017 and 1 May 2017. Non-essential code deployments will not happen.
This project may be postponed if necessary. You can read the schedule at wikitech.wikimedia.org. Any changes will be announced in the schedule. There will be more notifications about this. Please share this information with your community. /User:Whatamidoing (WMF) (talk)
MediaWiki message delivery (mesaj) 17:34, 11 Nisan 2017 (UTC)
Vikipedi'ye erişim engeli[değiştir]
Vikipedi'deki erişim engeline, erişimi açık bu kardeş projenin sitenotice'inden tepki vermeyi, kullanıcı grubunun açıklamasını paylaşmayı öneriyorum. --82 ~145 ileti 23:03, 29 Nisan 2017 (UTC)
- Kardeş projede bunun uygun olacağını düşünüyorum. 2015'teki madde bazında engel sırasında yayınlanan duyurunun uyarlanmış halini hızlı reaksiyon vermek adına yayınladım. (gerçi ne kadar hızlı olduğu da tartışma konusu.) Son zamanlarda burada aktif olan kullanıcılar (@Seksen iki yüz kırk beş, @Pinar, @Vito Genovese ve @Iskenderbalas) duyurunun tasarımı ya da metniyle ilgili itiraz belirtirlerse değişiklik yapabiliriz. --Cobija (mesaj) 09:47, 30 Nisan 2017 (UTC)
- Bir satır azaltmaya çalışırsak biraz daha kompakt ve iyi durabilir. "Türkiye'deki kullanıcıların erişimine" yerine "Türkiye'den erişime" olsa örneğin. Üçüncü sözcük olan "olan" çıksa bir de. İlk gözüme çarpanlar üzerinden naçizane önerim.
- Vito Genovese 15:00, 30 Nisan 2017 (UTC)
- Evet, bir satır azalttık. --Cobija (mesaj) 15:05, 30 Nisan 2017 (UTC)
- İkinizin de eline sağlık. Ben de Vikikitap'a kopyaladım şimdi.
- @Sabri76 ve @Vitruvian: MediaWiki:Sitenotice'i Sözlük ve Söz'e de kopyalayabilir misiniz?
- Vito Genovese 15:09, 30 Nisan 2017 (UTC)
- Evet, bir satır azalttık. --Cobija (mesaj) 15:05, 30 Nisan 2017 (UTC)
- Tam yapacaktım, @HakanIST halletmiş.--Sαвяí¢αи76ileti 21:43, 30 Nisan 2017 (UTC)
- WMTR'nin açıklamasına verilen bağlantıyı Wikimedia Vakfının Türkçe blog yazısının bağlantısı ile değiştirdim. --Cobija (mesaj) 07:22, 1 Mayıs 2017 (UTC)
Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[değiştir]
Voting has begun for eligible voters in the 2017 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees.
The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.
The voting phase lasts from 00:00 UTC May 1 to 23:59 UTC May 14. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2017 Board of Trustees election page on Meta-Wiki.
On behalf of the Elections Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation
19:15, 3 Mayıs 2017 (UTC)
Metin sayısı göstergesi[değiştir]
Yukarıda Vito metin sayısından bahsetmiş. Vikikaynak'ın büyüklüğüyle ilgili metin sayısının anlamlı bir ölçü olduğunda hemfikirim. Bu nedenle bu konudaki teknik bir sıkıntıdan dem vurmak isterim.
Nedense mevcut sayfalarda, sanıyorum ki şablon yoksa metin sayısının içinde görünmüyor. Tekrardan bu konuyla deneme yapmak için Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ön savunması sayfasına Eser şablonu ekledim, metin sayısı 2.947'den 2.948'e çıktı. Denemek isteyen Ergenekon iddianamesinden bakabilir, bunların önemli bir kısmı da yok sayılıyor sanırım (ama türküler sayılmıyor sanırım nedense). Ta 2011 yılında 5000 metne ulaştığımızı kutlamışım köy çeşmesinden. Arada telif hakkı ihlali oluşturan pek çok metin silindi, Mesnevi gibi sayfalar silindi; ama metin sayımızın bu denli düşmesini bunlar açıklayamaz, bu durum baş gösterdiğinde verilerde ciddi bir düşüş yaşandığını hatırlıyorum. Düzeltilebilir mi, nasıl düzeltilir bilemem; ama tam bulunduğumuz noktayı görmemiz ve verilen emeği tam yansıtması açısından çok yararlı olur; çünkü binlerce metinlik bir fark söz konusu... Cobija'yı da pingleyeyim. --82 ~145 ileti 21:59, 3 Mayıs 2017 (UTC)
- API sorgusu 5.644 kayıt dönmekte; {{NUMBEROFARTICLES}} kullanıldığında ise 3.524 sayısı görünmekte. Sorun Mediawiki yazılımından kaynaklanıyor gibi. --Superyetkin (mesaj) 14:05, 7 Mayıs 2017 (UTC)
- mw:Manual:$wgAllowSlowParserFunctions yi nasıl açılıyorsa açıp, bir de {{PAGESINNAMESPACE:0}} den bakalım. trwiki'nin aksine burada madde isim alanında bir sürü alt sayfa var, ve birçok alt sayfanın başlığında büyük İ'ler büyük Ş'ler var. Alt sayfaların belki de sayılmıyor olmasının yanında, Unicode tanımlaması da sıkıntı yaratıyor olabilir. --Bulgu (mesaj) 22:44, 7 Mayıs 2017 (UTC)
- İngilizce Vikikaynak'ta şöyle bir şablon oluşturulmuş. Sorun çözülene dek biz de aynı yöntemi uygulayabiliriz. --Superyetkin (mesaj) 18:30, 8 Mayıs 2017 (UTC)
@Superyetkin, bu sayıyı güncelleyecek bot var mı? Şimdilik oluşturduğun şablonu koydum anasayfaya. --Cobija (mesaj) 19:10, 8 Mayıs 2017 (UTC)
- YBot'u bu iş için kullanacağım. Güncelleme için teşekkürler. --Superyetkin (mesaj) 19:13, 8 Mayıs 2017 (UTC)
- meta:Article counts revisited sayfasına göre 29 Mart 2015 tarihine kadar tüm Wikimedia projelerinde madde sayısı yanlış hesaplanıyormuş. Doğrusunu veren için mw:Manual:updateArticleCount.php betiğini çalıştırmak gerekiyor. Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikisource, Wikinews, Wikiversity ve Wikivoyage'larda madde sayısı güncellemesini yeniden ve doğru şekilde hesaplatacak bu betik, o zaman çalıştırılmış ve o zamandan beri de ayda bir çalıştırılıyor. Ama bu düzeltme Vikikaynak ve Commons gibi projelerde yapılmamış. Şu an Vikikaynak eski ve yanlış değer veren hesaplama sistemini kullanıyor. Eğer Vikikaynaklarda bu kodun çalıştırılmamasında algoritmik bir neden yoksa, kimin bu betiği Türkçe Vikikaynak için çalıştırabileceğini öğrenip, güncelletelim.
- Yukarıda üretilmiş şablonda bence sabit değer yerine, şöyle yapalım
{{formatnum:{{#expr: 5644 - 2949 + {{formatnum:{{NUMBEROFARTICLES}}|R}}}}}}
(1000 ile çarpmak bölmek yerine formatnum daha iyi). Şu an için bu değer 6.219. Bu kod ile madde eklendikçe güncelleme olacaktır. Eski ve yanlış değer veren algoritmanın azizliği yüzünden bu güncellemenin arada bir kontrol edilmesi gerekecektir; örneğin maddeler yönlendirmeye çevirilince numberofarticles'ta değişim olmuyor, aslında azalması lazım. Ayda bir bu değerleri (botlarla ya da kendimiz) güncelleriz (5644 yerine o anki gerçek madde sayısı, 2949 yerine gözüken madde sayısı). --Bulgu (mesaj) 23:12, 8 Mayıs 2017 (UTC)
@Superyetkin, YBot da bozuldu :/ --Cobija (mesaj) 22:35, 19 Eylül 2017 (UTC)
- Mediawiki yazılımından kaynaklanan bir sorundu. Şimdi düzelmiş olmalı. --Superyetkin (mesaj) 16:24, 20 Eylül 2017 (UTC)
Beta Feature Two Column Edit Conflict View[değiştir]
Birgit Müller (WMDE) 14:41, 8 Mayıs 2017 (UTC)
RevisionSlider[değiştir]
Birgit Müller (WMDE) 14:44, 16 Mayıs 2017 (UTC)
Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[değiştir]
The Wikimedia movement strategy core team and working groups have completed reviewing the more than 1800 thematic statements we received from the first discussion. They have identified 5 themes that were consistent across all the conversations - each with their own set of sub-themes. These are not the final themes, just an initial working draft of the core concepts.
You are invited to join the online and offline discussions taking place on these 5 themes. This round of discussions will take place between now and June 12th. You can discuss as many as you like; we ask you to participate in the ones that are most (or least) important to you.
Here are the five themes, each has a page on Meta-Wiki with more information about the theme and how to participate in that theme's discussion:
- Healthy, Inclusive Communities
- The Augmented Age
- A Truly Global Movement
- The Most Respected Source of Knowledge
- Engaging in the Knowledge Ecosystem
On the movement strategy portal on Meta-Wiki, you can find more information about each of these themes, their discussions, and how to participate.
Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin. • Get help21:09, 16 Mayıs 2017 (UTC)
Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[değiştir]
On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, we are pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee and Funds Dissemination Committee Ombudsperson elections. Please read the letter from the Wikimedia Foundation calling for candidates at on the 2017 Wikimedia Foundation elections portal.
Funds Dissemination Committee
The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions being filled. More information about this role can be found at the FDC elections page.
Funds Dissemination Committee Ombudsperson
The Funds Dissemination Committee Ombudsperson receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled. More information about this role can be found at the FDC Ombudsperson elections page.
The candidacy submission phase will last until May 28 (23:59 UTC).
We will also be accepting questions to ask the candidates until May 28. You can submit your questions on Meta-Wiki. Once the questions submission period has ended on May 28, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to.
The goal of this process is to fill the five community-selected seats on the Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee and the community-selected ombudsperson. The election results will be used by the Board itself to make the appointments.
The full schedule for the FDC elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.
- May 15 (00:00 UTC) – May 28 (23:59 UTC) – Nominations
- May 15 – May 28 – Candidates questions submission period
- May 29 – June 2 – Candidates answer questions
- June 3 – June 11 – Voting period
- June 12–14 – Vote checking
- June 15 – Goal date for announcing election results
More information on this year's elections can be found at the 2017 Wikimedia Foundation elections portal.
Please feel free to post a note about the election on your project's village pump. Any questions related to the election can be posted on the talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-electionswikimedia.org.
On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation
21:06, 23 Mayıs 2017 (UTC)
Improved search in deleted pages archive[değiştir]
Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
During Wikimedia Hackathon 2016, the Discovery team worked on one of the items on the 2015 community wishlist, namely enabling searching the archive of deleted pages. This feature is now ready for production deployment, and will be enabled on all wikis, except Wikidata.
Right now, the feature is behind a feature flag - to use it on your wiki, please go to the Special:Undelete
page, and add &fuzzy=1
to the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=1. Then search for the pages you're interested in. There should be more results than before, due to using ElasticSearch indexing (via the CirrusSearch extension).
We plan to enable this improved search by default on all wikis soon (around August 1, 2017). If you have any objections to this - please raise them with the Discovery team via email or on this announcement's discussion page. Like most Mediawiki configuration parameters, the functionality can be configured per wiki.
Once the improved search becomes the default, you can still access the old mode using &fuzzy=0
in the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=0
Please note that since Special:Undelete is an admin-only feature, this search capability is also only accessible to wiki admins.
Teşekkürler! CKoerner (WMF) (talk) 18:39, 25 Temmuz 2017 (UTC)
Accessible editing buttons[değiştir]
You can see and use the old and new versions now. Most editors will only notice that some buttons are slightly larger and have different colors.
- Comparison of old and new styles
However, this change also affects some user scripts and gadgets. Unfortunately, some of them may not work well in the new system. If you maintain any user scripts or gadgets that are used for editing, please see mw:Contributors/Projects/Accessible editing buttons for information on how to test and fix your scripts. Outdated scripts can be tested and fixed now.
This change will probably reach this wiki on Tuesday, 1 August 2017. Please leave a note at mw:Talk:Contributors/Projects/Accessible editing buttons if you need help.--Whatamidoing (WMF) (talk) 16:56, 27 Temmuz 2017 (UTC)
İngilizce Vikikaynak'taki djvu destekli sistem[değiştir]
İngilizce Vikikaynak'taki örneğin şu çalışma gibi örnekleri buraya nasıl kazandırabiliriz? Sayfa, dizin gibi içeriklerle birlikte çok cazip görünüyor. Aynısı Türk Tarihinin Ana Hatları için yapılabilir mesela. --Cobija (mesaj) 00:23, 22 Ekim 2017 (UTC)
- Cobija, Index:Türk Tarihinin Ana Hatları.djvu sayfasını oluşturarak bu tarzda sayfalar yapabilirsiniz. Ama buna başlamadan önce buradaki "Index" alan adını "Dizin" ile değiştirmek lazım. Burad aktif olan hizmetli ya da teknisyen var mıdır bu alan adıyla ilgilenebilecek? HastaLaVi2 (mesaj) 06:49, 23 Ekim 2017 (UTC)
Changes to the global ban policy[değiştir]
New print to pdf feature for mobile web readers[değiştir]
New print to pdf feature for mobile web readers
The Readers web team will be deploying a new feature this week to make it easier to download PDF versions of articles on the mobile website.
Providing better offline functionality was one of the highlighted areas from the research done by the New Readers team in Mexico, Nigeria, and India. The teams created a prototype for mobile PDFs which was evaluated by user research and community feedback. The prototype evaluation received positive feedback and results, so development continued.
For the initial deployment, the feature will be available to Google Chrome browsers on Android. Support for other mobile browsers to come in the future. For Chrome, the feature will use the native Android print functionality. Users can choose to download a webpage as a PDF. Mobile print styles will be used for these PDFs to ensure optimal readability for smaller screens.
The feature is available starting Wednesday, Nov 15. For more information, see the project page on MediaWiki.org.
Teşekkürler!
CKoerner (WMF) (talk) 22:07, 20 Kasım 2017 (UTC)
AdvancedSearch[değiştir]
Birgit Müller (WMDE) 14.53, 7 Mayıs 2018 (UTC)
Update on page issues on mobile web[değiştir]
Update on page issues on mobile web
Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin. Hi everyone. The Readers web team has recently begun working on exposing issue templates on the mobile website. Currently, details about issues with page content are generally hidden on the mobile website. This leaves readers unaware of the reliability of the pages they are reading. The goal of this project is to improve awareness of particular issues within an article on the mobile web. We will do this by changing the visual styling of page issues.
So far, we have drafted a proposal on the design and implementation of the project. We were also able to run user testing on the proposed designs. The tests so far have positive results. Here is a quick summary of what we learned:
- The new treatment increases awareness of page issues among participants. This is true particularly when they are in a more evaluative/critical mode.
- Page issues make sense to readers and they understand how they work
- Readers care about page issues and consider them important
- Readers had overwhelmingly positive sentiments towards Wikipedia associated with learning about page issues
Our next step would be to start implementing these changes. We wanted to reach out to you for any concerns, thoughts, and suggestions you might have before beginning development. Please visit the project page where we have more information and mockups of how this may look. Please leave feedback on the talk page.
CKoerner (WMF) (talk) 20.58, 12 Haziran 2018 (UTC)
Global preferences are available[değiştir]
Global preferences are now available, you can set them by visiting your new global preferences page. Visit mediawiki.org for information on how to use them and leave feedback. -- Keegan (WMF) (talk)
19.20, 10 Temmuz 2018 (UTC)
New user group for editing sitewide CSS / JS[değiştir]
(Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.)
Hi all!
To improve the security of our readers and editors, permission handling for CSS/JS pages has changed. (These are pages like MediaWiki:Common.css
and MediaWiki:Vector.js
which contain code that is executed in the browsers of users of the site.)
A new user group, interface-admin
, has been created.
Starting four weeks from now, only members of this group will be able edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css
or .js
that is either in the MediaWiki:
namespace or is another user's user subpage).
You can learn more about the motivation behind the change here.
Please add users who need to edit CSS/JS to the new group (this can be done the same way new administrators are added, by stewards or local bureaucrats). This is a dangerous permission; a malicious user or a hacker taking over the account of a careless interface-admin can abuse it in far worse ways than admin permissions could be abused. Please only assign it to users who need it, who are trusted by the community, and who follow common basic password and computer security practices (use strong passwords, do not reuse passwords, use two-factor authentication if possible, do not install software of questionable origin on your machine, use antivirus software if that's a standard thing in your environment).
Thanks!
Tgr (talk) 17.45, 30 Temmuz 2018 (UTC) (via global message delivery)
Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now[değiştir]
(Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.)
Hi all,
as announced previously, permission handling for CSS/JS pages has changed: only members of the interface-admin
(Arayüz yöneticileri) group, and a few highly privileged global groups such as stewards, can edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage). This is done to improve the security of readers and editors of Wikimedia projects. More information is available at Creation of separate user group for editing sitewide CSS/JS. If you encounter any unexpected problems, please contact me or file a bug.
Thanks!
Tgr (talk) 12.40, 27 Ağustos 2018 (UTC) (via global message delivery)
Sitewide CSS / JS'nin düzenlenmesi artık yalnızca arayüz yöneticileri için mümkündür[değiştir]
Herkese merhaba,
Daha önce de duyurulduğu gibi, CSS / JS sayfalarını değiştirme izni değişti: artık sadece interface-admin
(Arayüz yöneticileri) üyeleri ve bazı ayrıcalıklı küresel gruplara sahip kullanıcılar CSS / JS sayfalarını düzenleyebilir. (Yani, MediaWiki:Kodsayfası.css gibi veya başka bir kullanıcının, kullanıcı alt sayfası olan .css veya .js ile biten herhangi bir sayfa.) Bu, WikiMedia projelerinin okuyucularının ve editörlerinin güvenliğini artırmak için yapılan bir değişikliktir. Daha fazla bilgi, site genelinde CSS / JS'yi düzenlemek için ayrı kullanıcı grubu oluşturmada mevcuttur. Beklenmeyen sorunlarla karşılaşırsanız, lütfen benimle iletişime geçin veya bir hata iletin.
Teşekkürler!
Tgr (talk) 12.40, 27 Ağustos 2018 (UTC) (via küresel mesaj teslimi)
Çeviri: --TmѰ e12 ✉ 15.32, 27 Ağustos 2018 (UTC)
Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October[değiştir]
Read this message in another language • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
The Wikimedia Foundation will be testing its secondary data centre. This will make sure that Wikipedia and the other Wikimedia wikis can stay online even after a disaster. To make sure everything is working, the Wikimedia Technology department needs to do a planned test. This test will show if they can reliably switch from one data centre to the other. It requires many teams to prepare for the test and to be available to fix any unexpected problems.
They will switch all traffic to the secondary data center on Wednesday, 12 September 2018. On Wednesday, 10 October 2018, they will switch back to the primary data center.
Unfortunately, because of some limitations in MediaWiki, all editing must stop when we switch. We apologize for this disruption, and we are working to minimize it in the future.
You will be able to read, but not edit, all wikis for a short period of time.
- You will not be able to edit for up to an hour on Wednesday, 12 September and Wednesday, 10 October. The test will start at 14:00 UTC (15:00 BST, 16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT, 23:00 JST, and in New Zealand at 02:00 NZST on Thursday 13 September and Thursday 11 October).
- If you try to edit or save during these times, you will see an error message. We hope that no edits will be lost during these minutes, but we can't guarantee it. If you see the error message, then please wait until everything is back to normal. Then you should be able to save your edit. But, we recommend that you make a copy of your changes first, just in case.
Other effects:
- Background jobs will be slower and some may be dropped. Red links might not be updated as quickly as normal. If you create an article that is already linked somewhere else, the link will stay red longer than usual. Some long-running scripts will have to be stopped.
- There will be code freezes for the weeks of 10 September 2018 and 8 October 2018. Non-essential code deployments will not happen.
This project may be postponed if necessary. You can read the schedule at wikitech.wikimedia.org. Any changes will be announced in the schedule. There will be more notifications about this. Please share this information with your community. /User:Johan(WMF) (talk)
13.33, 6 Eylül 2018 (UTC)
12 Eylül ve 10 Ekim tarihleri arasında bir saatliğine sadece-okunabilir modu[değiştir]
Bu mesajı başka bir dilde oku • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
Wikimedia Vakfı, ikincil veri merkezini test edecek. Bu test, Vikipedi ve diğer Wikimedia projelerinin bir felaketten sonra bile çevrimiçi kalabileceğinden emin olunmasını sağlayacak. Her şeyin çalıştığından emin olmak için, Wikimedia Teknoloji departmanının planlı bir test yapması gerekiyor. Bu test, verinin bir veri merkezinden diğerine güvenilir bir şekilde geçiş yapıp yapmayacağını gösterecektir. Test için hazırlanacak ve beklenmedik sorunları giderebilecek pek çok takım gerektirir.
Tüm trafik 12 Eylül 2018 Çarşamba günü ikincil veri merkezine geçirilecektir ve 10 Ekim 2018 Çarşamba günü, ana veri merkezine geri geçirilecektir.
Maalesef, MediaWiki'deki bazı güvenlik sınırlamaları nedeniyle, veriler geçiş yapılırken, tüm düzenlemeler geçici olarak durdurulacaktır. Bu aksaklıktan ötürü özür diliyoruz ve gelecekte en aza indirmek için çalışıyoruz.
Kısa bir süre için tüm vikileri hala okuyabilecek, ancak düzenleyemeyeceksiniz.
- 12 Eylül Çarşamba ve 10 Ekim Çarşamba günleri yaklaşık bir saat kadar düzenleme yapamayacaksınız. Test Türkiye saatiyle 17.00'da (UTC+3) başlayacak.
- Bu zamanlarda düzenleme yapmayı veya düzenlemenizi kaydetmeyi denerseniz, bir hata mesajı göreceksiniz. Bu süre boyunca hiçbir düzenlemenin kaybedilmeyeceğini umuyoruz, ancak bunu garanti edemeyiz. Eğer hata mesajını görürseniz, lütfen her şey normale dönene kadar bekleyin. Sonra düzenlemenizi kaydedebilmeniz gerekir. Ancak, her ihtimale karşı, önce yaptığınız değişikliklerin bir kopyasını almanızı öneririz.
Diğer etkiler:
- Arkaplan işleri daha yavaş olabilir ve bazıları çalışmayabilir. Kırmızı bağlantılar normal hızda güncellenmeyebilir. Zaten başka bir yere bağlı bir makale oluşturursanız, bağlantı normalden daha uzun kırmızı kalır. Bazı uzun süre çalışan komut dosyaları durdurulmalıdır.
- 10 Eylül 2018 ve 8 Ekim 2018 haftaları için kod donmuş olacaktır. Gerekli olmayan kod dağıtımları olmayacaktır.
Bu proje gerek duyulursa ertelenebilir. Programı |wikitech.wikimedia.org adresinden okuyabilirsiniz. Herhangi bir değişiklik orada ilan edilecektir. Bununla ilgili daha fazla bildirim olacak. Lütfen bu bilgileri topluluğunuzla paylaşın. /User:Johan(WMF) (talk)
13.33, 6 Eylül 2018 (UTC)
Çeviri: --ToprakM ✉ 19.30, 6 Eylül 2018 (UTC)
Words hyphenated across pages in Wikisource are now joined[değiştir]
Hi, this is a message by Can da Lua as discussed here for wikisource communities
The ProofreadPage extension can now join together a word that is split between a page and the next.
In the past, when a page was ending with "concat-" and the next page was beginning with "enation", the resulting transclusion would have been "concat- enation", and a special template like d:Q15630535 had to be used to obtain the word "concatenation".
Now the default behavior has changed: the hyphen at the end of a page is suppressed and in this case no space is inserted, so the result of the transclusion will be: "concatenation", without the need of a template. The "joiner" character is defined by default as "-" (the regular hyphen), but it is possible to change this. A template may still be needed to deal with particular cases when the hyphen needs to be preserved.
Please share this information with your community.
MediaWiki message delivery (mesaj) 10.28, 30 Eylül 2018 (UTC)
Vikikaynak'daki sayfalarda bulunan heceli kelimeler artık birleştirildi[değiştir]
Merhaba, bu, Vikikaynak toplulukları için burada tartışıldığı gibi Can da Lua tarafından gönderilen bir mesajdır.
ProofreadPage uzantısı artık bir sayfa ile bir sonraki sayfa arasındaki bölünmüş kelimeyi birleştirebilir.
Geçmişte, bir sayfa 'biyo-' ile bittiğinde ve bir sonraki sayfa 'loji' ile başlıyorsa, sonuçta meydana gelen transkripsiyon 'biyoloji' olacaktı ve bunun önüne geçmek için d:Q15630535 gibi özel bir şablon kullanılmalıydı.
Artık varsayılan davranış değişti: sayfanın sonundaki tire işaretinin önüne geçilmeye çalışılır ve bu durumda boş alan eklenmez; bu nedenle, içe aktarmanın sonucu: şablona ihtiyaç duymadan 'birleştirme' olur. "joiner" karakteri varsayılan olarak "-" (normal tire) olarak tanımlanmıştır, ancak bunu değiştirmek mümkündür. Tire'nin korunması gereken belirli durumlarla başa çıkmak için bir şablona hala ihtiyaç duyulabilir.
Lütfen bu bilgiyi topluluğunuzla paylaşın. MediaWiki message delivery (mesaj) 10.28, 30 Eylül 2018 (UTC)
Çeviri: --ToprakM ✉ 19.47, 6 Ekim 2018 (UTC)
Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[değiştir]
Change coming to how certain templates will appear on the mobile web
Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
Hello,
In a few weeks the Readers web team will be changing how some templates look on the mobile web site. We will make these templates more noticeable when viewing the article. We ask for your help in updating any templates that don't look correct.
What kind of templates? Specifically templates that notify readers and contributors about issues with the content of an article – the text and information in the article. Examples like Template:Unreferenced or Template:More citations needed. Right now these notifications are hidden behind a link under the title of an article. We will format templates like these (mostly those that use Template:Ambox or message box templates in general) to show a short summary under the page title. You can tap on the "Learn more" link to get more information.
For template editors we have some recommendations on how to make templates that are mobile-friendly and also further documentation on our work so far.
If you have questions about formatting templates for mobile, please leave a note on the project talk page or file a task in Phabricator and we will help you.
Teşekkürler!
CKoerner (WMF) (talk) 19.35, 13 Kasım 2018 (UTC)
Advanced Search[değiştir]
Johanna Strodt (WMDE) (talk) 11.03, 26 Kasım 2018 (UTC)
Selection of the Wikisource Community User Group representative to the Wikimedia Summit[değiştir]
Dear all,
Sorry for writing in English and cross-posting this message.
The Wikisource Community User Group could send one representative to the Wikimedia Summit 2019 (formerly "Wikimedia Conference"). The Wikimedia Summit is a yearly conference of all organizations affiliated to the Wikimedia Movement (including our Wikisource Community User Group). It is a great place to talk about Wikisource needs to the chapters and other user groups that compose the Wikimedia movement. For context, there is a short report on what happened last year. The deadline is short and to avoid the confusing vote on the Wikisource-I mailing list of last year, we created a page on meta to decide who will be the representative of the user group to the Wikimedia Summit.
The vote will be in two parts:
- until December 7th, people can add their name and a short explanation on who they are and why they want to go to the summit. Nomination of other people is allowed, the nominated person should accept their nomination.
- starting December 7th, and for a week, the community vote to designate the representative.
Please feel free to ask any question on the wikisource-I mailing list or on the talk page.
For the Wikisource Community User Group, Tpt (talk) 15:15, 5 December 2018 (UTC)
New Wikimedia password policy and requirements[değiştir]
Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
The Wikimedia Foundation security team is implementing a new password policy and requirements. You can learn more about the project on MediaWiki.org.
These new requirements will apply to new accounts and privileged accounts. New accounts will be required to create a password with a minimum length of 8 characters. Privileged accounts will be prompted to update their password to one that is at least 10 characters in length.
These changes are planned to be in effect on December 13th. If you think your work or tools will be affected by this change, please let us know on the talk page.
Teşekkürler!
CKoerner (WMF) (talk) 20.03, 6 Aralık 2018 (UTC)
Wikisource Community User Group representative vote[değiştir]
Dear all,
Sorry for writing in English and cross-posting this message.
Following the previous message, the vote for the representative of the Wikisource Community User Group to the Wikimedia Summit 2019 is now open.
There is two great candidates on page on meta to decide who will be the representative of the user group to the Wikimedia Summit. You can support a candidate now. All active Wikisource users can vote. The vote is ending on December 14, 2018.
Feel free to ask any question on the wikisource-I mailing list or on the talk page.
Teşekkürler!
For the Wikisource Community User Group, Tpt (talk) December 8, 2018 at 18:53 (UTC)
Invitation from Wiki Loves Love 2019[değiştir]
Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.
Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.
Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.
The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.
The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.
Sign up your affiliate or individually at Participants page.
To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs
There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!
Kind regards,
Imagine... the sum of all love!
--MediaWiki message delivery (mesaj) 10.13, 27 Aralık 2018 (UTC)
FileExporter beta feature[değiştir]

A new beta feature will soon be released on all wikis: The FileExporter. It allows exports of files from a local wiki to Wikimedia Commons, including their file history and page history. Which files can be exported is defined by each wiki's community: Please check your wiki's configuration file if you want to use this feature.
The FileExporter has already been a beta feature on mediawiki.org, meta.wikimedia, deWP, faWP, arWP, koWP and on wikisource.org. After some functionality was added, it's now becoming a beta feature on all wikis. Deployment is planned for January 16. More information can be found on the project page.
As always, feedback is highly appreciated. If you want to test the FileExporter, please activate it in your user preferences. The best place for feedback is the central talk page. Thank you from Wikimedia Deutschland's Technical Wishes project.
Johanna Strodt (WMDE) 09.41, 14 Ocak 2019 (UTC)
No editing for 30 minutes on 17 January[değiştir]
18.55, 16 Ocak 2019 (UTC)
Talk to us about talking[değiştir]
The Wikimedia Foundation is planning a global consultation about communication. The goal is to bring Wikimedians and wiki-minded people together to improve tools for communication.
We want all contributors to be able to talk to each other on the wikis, whatever their experience, their skills or their devices.
We are looking for input from as many different parts of the Wikimedia community as possible. It will come from multiple projects, in multiple languages, and with multiple perspectives.
We are currently planning the consultation. We need your help.
We need volunteers to help talk to their communities or user groups.
You can help by hosting a discussion at your wiki. Here's what to do:
- First, sign up your group here.
- Next, create a page (or a section on a Village pump, or an e-mail thread – whatever is natural for your group) to collect information from other people in your group. This is not a vote or decision-making discussion: we are just collecting feedback.
- Then ask people what they think about communication processes. We want to hear stories and other information about how people communicate with each other on and off wiki. Please consider asking these five questions:
- When you want to discuss a topic with your community, what tools work for you, and what problems block you?
- What about talk pages works for newcomers, and what blocks them?
- What do others struggle with in your community about talk pages?
- What do you wish you could do on talk pages, but can't due to the technical limitations?
- What are the important aspects of a "wiki discussion"?
- Finally, please go to Talk pages consultation 2019 on Mediawiki.org and report what you learned from your group. Please include links if the discussion is available to the public.
You can also help build the list of the many different ways people talk to each other.
Not all groups active on wikis or around wikis use the same way to discuss things: it can happen on wiki, on social networks, through external tools... Tell us how your group communicates.
You can read more about the overall process on mediawiki.org. If you have questions or ideas, you can leave feedback about the consultation process in the language you prefer.
Thank you! We're looking forward to talking with you.
Trizek (WMF) 15.01, 21 Şubat 2019 (UTC)