Vikikaynak:Köy çeşmesi/Arşiv/2020/Ekim

Vikikaynak, özgür kütüphane

Call for feedback about Wikimedia Foundation Bylaws changes and Board candidate rubric[değiştir]

Merhaba. Apologies if you are not reading this message in your native language. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin..

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Teşekkürler! Qgil-WMF (talk) 17.10, 7 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Dil menüsüne eklenecek bir seçenek için topluluk onayı[değiştir]

Selamlar, Geçen günlerde Yunanca VK'de gördüğüm bir özellik müthiş hoşuma gitmişti ve aynısını buraya getirmek istiyorum. Yalnız ilgili komut common.js'ye ekleneceği için ve ilgili sayfayı arayaüz yöneticis olmadığımdan düzenleyemediğimden dolayı Meta'daki hizmetlilerden yardımcı olmalarını isteyeceğim. Bunun için de görüşlerinize ihtiyacım var. Eklenecek komut şu: mw.loader.load('//wikisource.org/w/index.php?title=MediaWiki:DoubleWiki.js&action=raw&ctype=text/javascript'); Bunu ekledikten sonra diğer dillere bağlantısı olan sayfalarda ilgili dilin yanında çift tarafla bir ok çıkacak ve oka tıklanırsa iki sayfa da iç içe görünecek. örneği de şöyle--Satırdan Kahraman (mesaj) 10.52, 13 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --ToprakM 14.49, 16 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikikaynak altyapısını oluşturmak ve tamamlamak üzerine[değiştir]

  • Merhaba değerli Vikikatipler. Vikikaynak olarak son dönemlerde geçen dönemlere nazaran biraz daha ivme yakalamış durumdayız. Burayla düzenli olarak ilgilenen birkaç kullanıcımızın olması (özellikle büyük emekler veren @Satirdan kahraman'ı özel olarak anmak isterim, izninizle), Vikipedi'ye kıyasla atıl kalmış diyebileceğimiz bu Vikiprojemizin biraz olsun hareketlenmesini sağladı. Özellikle erişim yasağının kalkmasından sonraki dönemi öncesiyle kıyaslarsak, ne demek istediğimin daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum.
Süreci takip edemeyen/bilmeyen kullanıcılarımız için kısa bir özet yapmak isterim: Satirdan kahraman ile birlikte hizmetliliğe aday olduk ve topluluktan gerekli desteği alarak görevimize başladık. Bununla birlikte, atıl kalmış birçok sayfayı elden geçirerek düzenlemeye çalıştık. İstinsah uygulamasını Vikikaynak'a kazandırarak, PDF veya DjVu formatındaki dosyaların sayfa sayfa dijital ortama aktarılmasını sağlamaya çalıştık. Bunun ardından, ilgili kullanıcılarımızca ellerinde var olan kaynak dosyalar buraya yüklendi. Birçoğunun hâlen çalışmaları devam etse de, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi gibi çalışması tamamlanmış eserler de Vikikaynak'a kazandırılmış durumda.
Bunun dışında, birçok politika sayfası da elden geçirildi ve güncellendi. Yardım sayfalarının geçmişlerinde, kullanıcılarımızca yapılan çalışmaları görebilirsiniz. Lâkin takdir edersiniz ki, hâlen daha üzerinde çalışılması gereken birçok sayfa mevcut. Atıl kalmış, yıllardır müdahale edilmemiş veyahut oluşturulması gerekmekle birlikte henüz oluşturulmamış sayfalarımız, politikalarımız var. Bütün bunların ne olduğunu bulmak, bunları Vikikaynak'a kazandırmak da önem arz ediyor. Yine buradaki çalışmalarımızda işimize yarayabilecek şablonların yabancı dillerdeki Vikikaynaklardan ya da Türkçe Vikiprojelerden iktibas edilmesi gerekiyor. Elbette bunlar tek seferde oturup listelenecek şeyler değiller ama yine de neye ne kadar ihtiyacımız olduğu şu anda az çok bilinebilecek durumda. Özellikle telif hususunda, bilgilendirici şablonların ve bağlantılı sayfaların oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da bir miktar çalışma yapılmış olmakla birlikte, çok daha fazlasına ihtiyaç var.
Açıklamaya çalıştığım hususlar nedeniyle, bahsettiğim hususlara ilişkin yapacağımız çalışmalarla ilgili bir yol haritası çizmemiz gerektiğini ve bu plana göre eyleme geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Topluluk portalindeki yapılacaklar listesi, bahsettiğim hususlara ilişkin bakılabilecek güzel bir referans noktası. Fakat buraya neyin eklenmesi gerektiğine ilişkin burada yapacağımız bir tartışmanın, yol haritamızı çizmek açısından daha önemli ve gerekli olduğunu düşündüğüm için işbu duyuruyu yapmak suretiyle bir tartışma başlatmayı uygun buldum. Değerli yorumlarınızı bekler, esenlikler dilerim. --justinianus 20.22, 13 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
Şimdilik deneme amaçlı bir ekleme yaptım. İlk koyacağımız şeylerin telif uyumluluğu ve telif hakkı ile ilgili içtihat kararları olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar çoktan bitirebileceğimiz istinsah yardımları var aslında. Kendi adıma çok üstüne düştüğüm için boğuldum ve bir süre bu işlerden sıyrılıp metin eklemek istedim. O yüzden orası bir süredir ilerleme kaydetmedi, bir iki örnek koydum o kadar.

Bir ikinci nokta olarak da belirlememiz gereken ilk üç politikadan birisinin Kategori:Çevirmeni bilinmeyen eserler olmasına yönelik. Çevirmeni bilinmeyen olup öylece durmalı mı kenarda, telif hakkı ihlaliyle birlikte durursa ne olacak? Satırdan Kahraman (mesaj) 10.53, 14 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Ad alanları için diğer adlar[değiştir]

@Vito Genovese'nin bu sayfada (kalıcı bağlantı) anlattığı değişikliğin benzerini burada da yapmayı öneriyorum.

Burada eklenmesini önerdiğim kısayollar şöyle:

'+trwikisource' => [
		'T' => NS_TALK,             | Tartışma
		'K' => NS_USER,             | Kullanıcı
		'VK' => NS_PROJECT,         | Vikikaynak
		'WS' => NS_PROJECT,         | Vikikaynak
		'Ş' => NS_TEMPLATE,         | Şablon
		'Y' => NS_HELP,             | Yardım
		'KAT' => NS_CATEGORY,       | Kategori
		'P' => 200,                 | Portal
	],

--ToprakM 14.32, 16 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu projede diğerlerinden farklı olarak Kişi ve Dizin ad alanları var. Ama beş ve üzeri sayıda harfin kısalmasını sağlamıyorsa yapmaya gerek yok prensibiyle hareket etmiştim orijinal öneride. Dolayısıyla bunların ad alanı olması çok gerekli değil diye düşünülebilir bir yandan. Ama diğer yandan da Kişi'nin K ile başlıyor olması bir sıkıntı yaratabilir. Dizin için kullanılabilecek olan D'nin de Vikiveri'nin kodu olduğunu biliyoruz, yani kullanamıyoruz. Tüm diğer kardeş projeler Kullanıcı için K seçimi yapacaksa Kişi K olsun demek de anlamsız olur. Aksi yönde ikna edici bir görüş gelene dek (lütfen seslenin öyle bir durumda) Toprak'ın önerisini olduğu hâliyle destekliyorum.
Vito Genovese 14.35, 16 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Destek Destek Satırdan Kahraman (mesaj) 09.20, 22 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Yeni yeni yürümeye başlayan İstinsah eklentisi Dizin sayfalarımızın sayısını oldukça artırıyor. Bununla birlikte bu sayfalardan eserin tüm sayfalarına (tekli sayfalar) ve eserin ana ad alanında yer alacak maddesine (istinsah edilen sayfaların toplu olarak görüntülendiği yer) bağlantı veriliyor. Bu nedenle Dizin sayfasının önemli olduğunu düşünüyorum. Kişi sayfaları da (kanaatimce) eser sayfalarında yazar parametresine de yer verdiğimiz için Vikikaynak'ta bulunması gerekli ve önemli sayfalar. Bu nedenle, öneri olması maksadıyla Kişiler için Kİ, Dizinler içinse DZ kısaltmalarını kullanabiliriz diye düşünüyorum. @Vito Genovese ve Satirdan kahraman ve diğer ilgili kullanıcılar; siz nasıl düşünürsünüz? --justinianus | mesaj 07.07, 23 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
@Justinianus: Burada kullanılacak "diğer ad"ların dil kodlarıyla çakışmaması gerekiyor. Çünkü EN gibi bir diğer ad belirlemeye çalıştığımızda, [[EN:Test]] kullanımı bize dillerarası bağlantı veriyor. Hatta iç bağlantı da vermiyor, doğrudan eskiden manuel yaptığımız, sonradan Vikiveri'nin devraldığı sol tablodaki dil bağlantısı işlevi kazanıyor. DZ Dzongkacanın, Kİ de Kikuyucanın kodu, o yüzden kullanamıyoruz. Zaten dört harfli adı iki harfe düşürmekten çok bir yarar elde etmeyiz sanıyorum.
Vito Genovese 11.57, 23 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
O zaman önerinin şu anki hali de uygundur, destek. --justinianus | mesaj 17.50, 23 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Important: maintenance operation on October 27[değiştir]

-- Trizek (WMF) (talk) 17.12, 21 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]