İçeriğe atla

Vikikaynak:Koruma politikası

Vikikaynak, özgür kütüphane
Politika ve yönergeler Koruma politikası
Kısayol:
VK:KP
Bu sayfa, hizmetlilerin bir sayfayı yeni değişikliklere karşı korumaya alabileceği (kilitleyebileceği) durumları esas alır.

Sayfa koruması, yeni kullanıcıların (yarı koruma) veya yöneticiler dışındaki kullanıcıların (koruma veya tam koruma) her türlü değişikliğini engeller. Sayfa koruması çoğu zaman bir eserin tamamen denetlenip yüklendikten sonra bütünlüğünü korumak için kullanılır (ayrıca bkz. Metin bütünlüğü) ancak bunun dışında başka bazı kullanım alanları da vardır.

Koruma kriterleri

[değiştir]

Bütünlüğün ve öne çıkan metinlerin korunması

[değiştir]

Vikikaynak tarafından barındırılan belgelerin büyük çoğunluğu, geliştirilmeye veya düzeltilmeye müsait olmayan, geçmişte yayınlanmış materyallerdir. Vikikaynak, yayımlanmış bu belgeleri düzeltmeden barındırır (herhangi bir yazım hatası veya içerdiği yanlışlıklar dâhil). Bir sayfa tamamen kontrol edildikten sonra başka bir değişiklik yapılması gerekmez ve sayfanın korunması gerekir.

Bu tür sayfalar {{kilitli}} şablonu içermelidir.

Seçkin metinler tamamen istinsah edilmiş olarak kabul edilir ve buna göre korumaya alınmaları gerekir. Bununla birlikte, korunmanın ek bir nedeni, ana sayfadaki belirgin görünümlerinden kaynaklanmaktadır. Yeni kullanıcılar orijinal çalışmada var olan bir "hatayı" düzelttiğini düşünerek iyi niyetle bir müdahale gerçekleştirebilirler. Diğer taraftan da kötü niyetli bir kişi çok görüntülenen bir sayfayı istenmeyen bir şekilde değiştirme fırsatını kullanabilir. Koruma politikası bu sorunları çözer.

Bu tür sayfalar {{seçkin metin}} şablonu içermelidir, ancak {{kilitli}} şablonu içermemelidir.

Kötü amaçlı değişiklikler

[değiştir]

Doğası gereği Vikikaynak istenmeyen türdeki değişikliklere de açıktır ancak çoğu zaman diğer kullanıcılar tarafından çok kısa sürede düzeltilir. Belirli sayfalar kötü amaçlı olarak tekrar tekrar değiştirdiğinde bir hizmetlinin kötü amaçla katkı yapan kullanıcıya müdahale ederken bu sayfaları geçici korumaya alması onun işini kolaylaştırır.

Değişiklik savaşları

[değiştir]

Bazı durumlarda, bazı yazarlar sürekli olarak birbirlerini geri alabilir veya iyi niyetle çatışarak ard arda değişiklikler yapabilir. Bu durum, bir eserin metni üzerine (açık erişilebilir olmadığı durumlarda), kullanılacak uygun biçimlendirme yöntemlerinde veya çeşitli diğer nedenlerle görüş farklılığı nedeniyle olabilir. Buna değişiklik savaşı denir ve topluluk ve işbirliği üzerinde oldukça olumsuz bir etkisi vardır. Herhangi bir sayfada bu tür bir durum meydana gelirse, kullanıcılar anlaşmazlıklarını tartışma yoluyla çözene kadar sayfa korumaya alınmalıdır.

Açık telif hakkı ihlalleri

[değiştir]

Telif hakkı ihlalleri nedeniyle silinen sayfalar, bazen kullanıcılar telif hakkı durumunun farkında olmadıklarından iyi niyetle tekrar tekrar eklenebilir. Bu sayfalar telif hakkı içeren metinleri geçmişten kaldırmak için silinmeli, {{silinensayfa}} ile yeniden oluşturulmalı ve korumaya alınmalıdır.

Özel durumlar

[değiştir]
  • Anasayfa her zaman korunmalıdır çünkü proje üzerinde en çok görüntülenen sayfadır ve yeni kullanıcıların ilk izlenimi edindiği yerdir. Ana sayfada görünen tüm değişiklikler tartışma sayfasında tartışılmalıdır.
  • Sistem mesajları: MediaWiki ad alanındaki tüm sayfalar yazılım tarafından yöneticiler dışındaki tüm kullanıcılara karşı korunur. Bu sayfalar kullanıcı arayüzüyle derinlemesine bütünleşmiştir ve dikkatsiz ya da kötü niyetli değişikliklerden kaynaklanabilecek karışıklıklara neden olabilir.
  • Tartışma arşivleri: Eski tartışmaların tüm arşivleri değişikliklere karşı korunmalıdır. Bu tür tartışmalar artık aktif değildir ve bu nedenle bunların değiştirilmelerine gerek yoktur. Bu sayfaların amacı eski bir tartışmanın bütünlüğünü korumak ve topluluk için güvenilir bir referans sağlamaktır. Köy çeşmesi arşivleri, anasayfa tartışma arşivleri, telif ihlali arşivleri, kullanıcı mesaj arşivleri gibi sayfalar korumaya alınacak bazı sayfalara örnek teşkil eder (bunlarla sınırlı değildir). Tartışma içermeyen arşiv dizin sayfalarını koruma kapsamında değildir, yeni oluşturulan arşivleri bağlamak için periyodik olarak düzenlenmesi gerekir.
  • 'Çok kullanılan şablonlar: çok kullanılan, karmaşık veya çok görünür olan şablonlar korumaya alınmalıdır. Bu sayfalar korumaya alındığında {{belgeleme}} içeriklerini güncellemek tüm vikibağlantlıları için mümkün olacaktır.

Koruma gerekmeyen sayfalar

[değiştir]

Tartışma sayfası

[değiştir]

Tartışma sayfaları, aşırı durumlar dışında korumaya alınmamalıdır. Bu sayfalar ilgili madde hakkında iletişim kurulmasının veya değişiklik önerilerinin tartışılmasının tek yoludur. Korunan bir metinde bir hata fark edilirse buraya bir bildirim gönderilmelidir.

Kullanıcı tartışma sayfaları, özellikle de kullanıcı engellenirse, neredeyse hiçbir zaman korumaya alınmamalıdır. Bu sayfa kullanıcının toplulukla tek iletişim yöntemidir. Bu sayfalar yalnızca kullanıcının bu sayfaları açık kötü bir amaçla veya kötü niyetle düzenlediği durumlarda korumaya alınmalıdır.

Vikikaynak alan adları

[değiştir]

Vikikaynak ad alanındaki tüm sayfaların koruması kaldırılmalıdır. Bu sayfalar her zaman işbirliği ve geliştirmeye açık olmalıdır ve birçoğu tüm kullanıcılar tarafından (topluluk tartışma sayfası veya silme önerileri gibi) düzenlenecek şekilde var olmalıdır.