İçeriğe atla

Vikikaynak tartışma:Hizmetlilik başvurusu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikikaynak, özgür kütüphane
(Vikikaynak tartışma:Yöneticilik başvurusu sayfasından yönlendirildi)
  • Vikipedi`de yönetici seçilebilmek ve oy verebilmek için çeşitli kriterler oluşturuldu. Burada da oluşturduktan sonra oylamaya geçilmesinden yanayım. Aceleye gelirse ilerde çeşitli sorunlar çıkabiliyor. Mesela aşağıda Naci, Hilal, Hatice ve Umman isimli kullanıcılar var ve 0 katkıları var sadece oy kullanmışlar. Hatta üyeliği olmayan arkadaşlar dahi oy kullanmış. Bu durum oldukça şüpheli, aynı şekilde oylamaların geçerliliği de. VikiKaynak`ı gerçekten seven ve burayla uğraşan kişilerin oy kullanabilmesi, yönetici seçilmesi kanımca en doğrusu olacaktır. Bu durum oldukça garip. Fikirleriniz? 16 14:42, 22 Mayıs 2006 (UTC)
  • Haklısın ama çoğunlukla vikipediden tanıdık isimler var burada başvuruyu yapanların yaptıkları işler de ortada zamanla buradada belirli kriterler oluşacaktır. Veya en güzeli Vikipediden kriterleri buraya aktarmak Amerikayı bir daha keşfetmeye gerek yok aynı yollardan burasıda geçecek aklın yolu bir olduğundan aynı sonuçlara burasıda ulaşacak sonuçta.--Nosferatü 14:56, 22 Mayıs 2006 (UTC)
Tanıdık isimler var doğru, fakat ikisi birbirinden ayrı projeler olduğundan gerçekten burayı seven insanların belli olması gerekli. Misal benim şu anda burada oy kullanmam doğru olmaz, çünkü hiçbir katkıda bulunmadım. Kriterleri yeni mi belirleyelim yoksa vikipedi`den aynen alalım mı? 16 15:12, 22 Mayıs 2006 (UTC)

Vikipedideki kuralların burada uygulanması güç. Zira oy kullanamak için en az 150 değişikliğe sahip olmak ve belirli bir süre devam etmek zorunluluğu var. VikiKaynakta kaç kullanıcı bu niteliklere sahip. Bence şimdilik basit kıstaslar koyup zamanla onları geliştirmeleiyiz. --AbSar 11:32, 25 Mayıs 2006 (UTC)

    • ne o devamsızlar oy kullanma kaygısınamı düştü, önemli olan zor yollardan geçerek yönetici olabilmek "pişmek gerek pişirmek için, boşunamı fırıncılar ateş karşısında pişip ekmek pişiriyorlar" bilgisiz beceriksizsende bu yollardan geçerek pişebilir yeni katılanları pire bilir yapılan katkıların ne şartlarda kimlere katkı sağlasın bilgilerimizin tüm dünya tarafından algılanması sağlansın gelin birlik olalım beraberce çalışalım hak edenlere hakkını verelim ozaman ortak kararlarımızla yöneticilerimizi seçelim bozmak kolaydır önemli olan yapmak yapılana katkı sağlamak, yapanların yanlışlarına ortaya koymak uyarmak ama uyarmadan yapılanları silmek çalışanlara saygısızlık.

Oyun silinmesi ile alakalı

[değiştir]

VikiKaynakta herkesin bildiği gibi daha oylama hakkında kurallar oturmadı. Fakat üye olmayanların oy kullandığı bir viki proje yoktur herhalde. Oylamada oy kullanan bazı kullanıcıların sadece oy kullandıkları yani başka hiçbir değişiklik yapmadıkları gözüküyor ama en azından kullanıcılar. Bu nedenle oyu silip sadece kullanıcıların oy kullanabileceğini belirtecek bir yazı ekledim.--AbSar 06:46, 10 Haziran 2006 (UTC)

--AbSar yazdıklarına katılıyorum kardeş "hani hepimiz kardeşizya" katkısı olmayan vikinin sayfa düzenlemelerini bilmeyen doğru dürüst katkısı bulunmayanların oylarını gecersiz sayan bir kıstas koyulmalı bir defaya mahsuz kuklalar hariç üyelerin engelleri kaldırılmalı katkı sağlamayanlara uyarı niteliğinde cezalar verilmeli yaptıklarına devam ederlerse bir çok forumda olduğu gibi süresiz veya süreli banlanmalı yani erişimi engellenmeli bunlar çoğulcu demokrasinin gerekleridir.

Yöneticilik ve oy kullanma kıstasları

[değiştir]

Herkese merhaba, Bildiğiniz gibi VikiKaynak'ta Vikipadi gibi Yönetici olma veya oy kullanma kıstaslarımız yok. Bunlar için bazı özellikler belirlemeyiz. Bence Oy kullanmak için:

  1. 100 (sayı değişebilir) değişiklik
  2. En az 1 (bu da değişebilir) aylık kullanıcı olma şartı.

Yöneticilik için ise:

  1. 500 değişiklik.
  2. 3 ay oylama süresi
  3. En az toplam 10 oy
  4. En az; %75 olumlu oy (olumlu oyların, olumlu ve olumsuz oyların toplamına oranı. tarafsız oylar yüzde hesaplamasına dahil edilmez.)

--Absarileti 11:34, 12 Mart 2007 (UTC)

Kriterler uygulanabilir ama En az toplam 10 oy biraz zor çünkü aktif olan kişi o kadar çok değil.--Nosferatu 15:35, 12 Mart 2007 (UTC)

En az oy miktarı 5'e indirgenebilir.--Absarileti 14:11, 15 Mart 2007 (UTC)


Oy kullanabilmek için 100 sayı ve sürenin de bir ay olması henüz kendisini kullanıcılığa alıştıramamış olanların oy kullanması anlamına gelir ki, bu da çok önceden beri yükün büyük kısmını çekmekte olan yöneticilerimiz için bazı mahzurlar doğurabilir. Bence hem oy kullanma, hem de seçilme çıtasını biraz yüksek tutmakta fayda var.. İş yapmak için mutlaka yönetici olmak şart değil ki. Sadece yönetici olma ihtirası, fayda yerine zarar getirir. Seçilen arkadaşlarımız bir yandan hizmetlerine devam ederken bizler de destek olmaya devam edelim, derim. Geçerli oyların % 75'ini alabilme şartı ise mutlaka korunmalı. Hepimize iyi çalışmalar.--Hasan Sami 22:40, 16 Mart 2007 (UTC)
  • Tecrübe sahiplerinin yanında ben de bir çaylak olarak naçizane fikrimi belirteyim :) Öncelikle kısa mı yoksa uzun vadeli mi düşünüyoruz? Zira kısa vadeli düşünüyorsak Nosferatu'nun dediği gibi 10 oy fazla aksi durumdaysa kâfi gelebilir. Ayrıca yanlış anlamadıysam kişi de oy kullanma şartlarının ikisi birden mevcut olmalı ki doğrusu da budur.Hasan Sami Beyefendi'ye hem katılıyorum hem katılmıyorum :) Seçilme çıtası yüksek tutulabilir çünkü bence yöneticilik tecrübe işidir. Oy kullanma çıtasında ise aynı gerekliliği görmüyorum. Her taze üyeyi potansiyel tehdit olarak görmeden ama ortamı ve buranın şartlarını bilmezlere de suistimal imkanı vermeden bir orta yol tutturmak gerekir.--Suelnurmesaj 21:00, 17 Mart 2007 (UTC)
  • Tartışma sayfama bırakılan ileti nedeniyle yazıyorum. Konu ilgimi çekmiyor ne yönetici adayı olacağım ne de oy vereceğim. Bilgi ile uğraşılan yerlerde bu tür bürokrasilerin yönetsel olarak olması da doğal olmakla birlikte zerre kullanıcı adımı ve taşıdığım gerçek kişi kimliğimi ilgilendirmemektedir. Yalnızca Türkçeyi ne kadar bildiğiniz ile ilgiliyim. Saygılarımla.--Etrüsk 05:24, 9 Mayıs 2007 (UTC)
  • Çıtayı yüksek tutmak oylamaların sağlığını kurtarmaz ki. Önemli olan iyi niyet. Bundan da emin olmak mümkün değil sanal alemde. Bu yüzden bence 2 ay üyelik ve 300 değişiklik oy kullanımı için uygun. Yöneticilik için ise sayılara değil tavır ve davranışlara bakılmalı. Ama yine de bir taban sayı olacaksa 6 ay üyelik ve 1000 değişiklik yöneticilik için uygun gibi sanki. Oylama süresi 3 ay çok uzun. 1 ay yeter. Aktif 10 kişi olur bence 1 ay içinde oy verebilecek. anasayfaya link koyarsınız. Yönetici adayı var falan diye. O zaman görülür mutlaka oylamalar. en az 10 kişi ve % 75 fena değil baraj için. Tabii istişareden çıkan da hayır verdır. başka arkadaşların da fikirlerini alıp değerlendirmek lazım Herkese kolay gele... --maderibeyzamsj 07:58, 10 Mayıs 2007 (UTC)


selam ben yöneticiliğe aday olduktan sonra böyle bir tartışmaya başlandığının farkındayım şu kadarını söylüyeyim yönetici olan arkadaşların tarafsızlığın anlamını bilmediğini ve ayrıca konuya dair yeterli olmayan bilgileri ve önyargılarıyla hareket etiklerini düşünüyorum. hatta şunuda eklemek istiyorum yöneticiler kendilerine karşı yapılan bu tip eleştirilere karşı da çok fazla tepkili ler hatta ben sırf bu eleştiriyi yaptığım için bir çoğuda rahatsız olacaktır. onun için yöneticiğin kriterleri noktası çokta önemli değil. önemli bir durum vikipediayada manipilasyon aracı olarak kullanılmaktadır. örneğin bir kişinin yazdığı bir makalenin yayınlanıp yayınlanmaması o kişinin siyasi görüşlei çok fazla alakalı hale getiriliyor.

bütün bunlarla birlikte yöneticiler son nokta vikipedianın tüm bileşenlerinde bir yönetim kastı bulunmakatadır. bu arkadaşlar kendilerinden olmayan veya düşüncesini beğenmedikleri kullanıcıları desteklemekten ziyade onları köstekleklemektedir.--Ali Karacan 22:48, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Sevgili Ali Karacan. Bu yazıları rahatsız olduğumdan dolayı değil sadece bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Bu tartışmanın senin yönetici adayı olduktan sonra başladığı doğrudur ama bunun senle ve herhangi bir siyasi görüş ile hiç alakası yok. Şimdiye kadar ki yönetici adaylarının hiçbiri kısa süreli kullanıcı süreleri sonrasında aday olmuş kişiler değildirler. Yani Vikipedi'nin ve VikiKaynak'ın kısacası tüm Vikilerin işleyişinin tam olarak öğrenilebilmesi için zamana ya da başka bir değişle yapılan hatalı veya hatasız değişikliklere bağlıdır. Çok sayıda değişiklik sayısı ve kullanıcı olma süresi her ne kadar Vikilerin işleyişinin öğrenilebilmesi için yeterli olmasada doğru orantılıdır denilebilir. Kişilerin aday olabilmesi için de belirli kıstasların belirlenmesi herkesin yönetici adayı olmasını engeller. (Bunları sana yönelik değil genel olarak söylüyorum.) Oylamaya katılanlarda belirlenmek istenen ölçütler ise yeni kullanıcı olanların oylamaya katılmasını engellemme içindir. Bu da kuklaların oluşmasının önüne geçer. Kimse yönetici adayı olmasın ya da kimse oy kullanmasın demiyorum. Yalnızca adayların ve oy kullananların seviyelerini yükseltme amaçlı bir tartışma. Burada önemli olan tüm kullanıcıların görüşlerini bildirmesi ve en doğru sonuca ulaşabilmemiz. Kolay gelsin. İyi çalışmalar.--Absarileti 16:18, 17 Mayıs 2007 (UTC)


  • Yönetici olmak; herşeyden önce Ansiklopedinin teknik kurallarının çoğunu bilmeyi gerektirir. Bunun dışında, kendisine oy vermeyenleri suçlamadan önce, acaba başka eksiklik var mı? diye durum muhakemesi yapmayı, tarafsız ve mutedil olmayı.. denemek gerekir. Aksi takdirde, daha işin başında iken başka kullanıcıları suçlamak, yöneticilik sırasında nasıl davranılacağının göstergesi olarak algılanır.. Hizmet, yönetici olmadan da yapılır.. Burası ilim labaratuvarı gibidir. İçeri girerken hepimiz siyasi görüş parkalarımızı çıkarır, beyaz önlüklerimizi giyeriz. Hele yöneticiler... Onların iç ve dış çamaşırlarının hepsinin beyaz olması gerekir. Tartışmadaki maksat aynen Absar'ın dediği gibi "Yalnızca adayların ve oy kullananların seviyelerini yükseltme amaçlı bir tartışma." Şimdiden birbirirmizi itham edersek, gelecekte neler yapılacak kimbilir endişesine düşeriz.. Bütün bu tartışmalar, objektif ölçülerde ve burasının sağlığı içindir.. Hepimiz biliriz ki burası kimsenin babasının malı değildir amma "uyum, teknik bilgi ve karşılıklı fedakarlık" diye bir şey vardır. Hepimiz hizmet için varız. Yöneticisi de, kullanıcısı da.--Hasan Sami 06:42, 22 Mayıs 2007 (UTC)


yönetici=editör:) arkadaşlar ben yeni bir kullanıcı sayılırım ancak bilim ve güvenilirlik kaygılarımdan dolayı iyi bildiğim alanlarda bile değişikilik yapmaya korkuyorum sonuçta yeni nesillere aslı olmayan bilgiler vermek bence çok büyük bir terördür. bu kadar madde değiştirme şartı felsefi açıdan bir kişide (kaynak araştırması yapılsa bile) aranma ması gereken bir kriterdir. şahsen ben bu kadar madde değiştirebileceğini söyleyen birinin alanıyla ilgili söylediklerine bile güvenmem. lütfen yöneticiliğin bir sanat va kabiliyet olduğunu düşünerek kriterlerimizi belirleyelim. bence maddeler oluşturulurken yöneticiler kendisinin yerine güvenilir kişileri yazmaya zorlayabilecek bir çalışma yapmalı ve onlara yazdırma yöntemiyle maddeler oluşturulmalı. sonuç olarak yönetici bilgi seviyesi az da olsa(aradığım kriterdeki insan yüksek seviyede olur aslında ama)neyin nerde olduğunu bilen ve ona ulaşabilen biri olmalı. felsefi bir açıdan ben bunları görüyorum. <günümüzde iyi hazırlanmış ansiklopedilerin nasıl hazırlandığına bakın> teşekkürler.


En az; %75 olumlu oy maddesi En az; %51 olumlu oy olarak değişmeli

  • Evet, bu tartışılmalı bence de.Öncelikle aday olacaklarda bazı şartlar aranmalı.Mesela;

1-Aktif üye olmalı

2-vikikaynağa yararlı katkılarda bulunmalı

3-Başkalarının da vikikaynaktan faydalanması için öncülük etmesi

4-İyi derece biligisayar kullanmalı ve vikikaynağın işleyişini ve amaçlarını iyi bilmeli.

5-Emeğe saygılı olmalı.

6-en önemlisi kimliğini açıkca ortaya koymalı.

7-kariyerini bildirmeli

8-Tabiki bununla da sınrlı değildir elbet,bu en azından benim şimdilik aklıma gelenler.

Ve ayrıca ;oyvereceklerde de bazı şartların olması gerek.Örn:

1-Aktif üye olmalı

2-Vikikaynağa katkıları bulunmalı

3-En azından son 1 ay içerisinde Vikikaynağı kullanmış olmalı.v.s.

--Hamzahoca 09:03, 22 Şubat 2008 (UTC)

insana güven.. işin ruhu bu

[değiştir]

Merhaba, birçok arkadaşım gibi çalışma hayatımda gerçekten çok büyük bir yoğunluk var. fakat wiki nin felsefesi hoşuma gittiği için üye oldum. çok büyük katkılarımın olmayacağını biliyorum.ama dedim ya wiki nin felsefesi hoşuma gidiyor ve bu tür gönüllülük temeli üzerine kurulu çalışmaları gücüm yettiği kadar desteklemeye çalışıyorum.
Tartışmayla ilgili , size wiki felsefesinin kendi (anladığım kadarıyla) neyin üzerine kurulu olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Anladığım kadarıyla wiki felsefesinin temeli, insana güven üzerine kuruludur. internet kullanıcısını potansiyel saldırgan gören , gösteren bir anlayışa verilmiş bir yanıttır. çünkü sen önlem adına kullanıcıları engellemeye çalıştıkça , karşı taraf ta daha fazla saldırganlaşır. bir çeşit şiddet şiddeti doğurur durumu.
insana güven..
bence bizde öncelikle bu ruhu hissetmeliyiz (bu bir eleştiri değil. içimden geldi:).
Yöneticilik, üyelik , oylama hakkı na ilişkin düşüncem de şudur:
öncelikle sınırları çok düşük tutmak gerekir. hatta sınır koymayalım. yani üye olan herkes oy kullanabilsin. bakalım. gerçekten suistimal varmı. yoksa devam edelim. suistimal olduğu zaman olayı somut olarak tartışalım. çünkü böyle tartışmaları genel olarak tartışmak ve önlem almaya çalışmak çoğu zaman toplulukları kapalılığa iter. oysa bu wikinin ruhuna aykırı. hekese selam. ferit12

Benim fikrim şu herkes demokratik olarak oylamaya katılabilir. Fakat yönetici olmak içinse 1 ay üyelik süresi Ve bir sınavdan geçmeli:):)

    • bazı insanlar demokrasi çığırtkanlığı yapıp demokrasiye darbe vuruyor

En az; %75 olumlu oy maddesi En az; %51 olumlu oy olarak değişmeli

Evet, bu tartışılmalı bence de.Öncelikle aday olacaklarda bazı şartlar aranmalı. 1-Aktif üye olmalı

2-vikikaynağa yararlı katkılarda bulunmalı

3-Başkalarının da vikikaynaktan faydalanması için öncülük etmesi

4-İyi derece biligisayar kullanmalı ve vikikaynağın işleyişini ve amaçlarını iyi bilmeli.

5-Emeğe saygılı olmalı.

6-en önemlisi kimliğini açıkca ortaya koymalı.

7-kariyerini bildirmeli

8-Tabiki bununla da sınrlı değildir elbet,bu en azından benim şimdilik aklıma gelenler.

Ve ayrıca ;oyvereceklerde de bazı şartların olması gerek.Örn:

1-Aktif üye olmalı

2-Vikikaynağa katkıları bulunmalı

3-En azından son 1 ay içerisinde Vikikaynağı kullanmış olmalı.v.s.

yukarıda yazılanlara katılmakla yönetici olmanın yapılanları silmek olmadığını, silinecekleri kullanıcı oylarına sunarak kabul görmüyorsa silmeli veya kaldırmalı, dogru veya yanlış katkıcıyı üzmeden uyarmalı.