TİYATRO TARİHİ
lamıyacak bir iddiaya göre Homere'in şiirlerinin asılları bile daha ziyade bir muhavere mahiyetindeydiler. Onları okuyanla, muhatap olanlar birbirlerine cevap verirlerdi. Ve her nasılsa şiirlerin bu mahiyeti zamanla unutuldu demek.
Bu mahiyetin tam beş asır sonra, tiyatronun dini bir mem'badan ve yeniden vücut bulmasını icabettirecek bir şekilde unutulmuş olmasını, herhangi bir izine rasgelinmemesini izah güçtür. Bu sebepten ve sözü uzatmamak emeliyle, orta çağlarda tiyatro mevzuunu ele aldığımız zaman izaha çalışacağımız bu zaman farkını burada atlıyarak ve dramatik nev'in doğuşunda belki Homere'in de payı olduğunu kaydederek gene mevzuuna dönüyorum
Doğan dramatik nev'in nazım şekli ditiramp -Dithyrnmhe- oldu. Fakat ditirampın mı dramatik şekli, dramatik şeklin mi ditirampı doğurduğu pek belli olmadı. Tesadüfün de bu doğuştaki payı taayyün edemedi.
Ditiramplar, dramatik mevzuların şekillerine uygun geliyordu. Ditiramplarla hem hayat, hem hareket ifade etmek ka'bildi. Dionysos şerefine tertibedilen ayinlerde bundan istifade edildi. Âyini halka cazip göstermek için sözü hitabe, mükâleme, teganni şekilleriyle; jesti mimikle, hareketi dansla ifade tercih edildi. Çünkü bu suretle halkın anlayışı, kavrayışı artıyor ve ayin umumiyetle daha güzel oluyordu.
Akdeniz kıyılarının, panayirlerden, her tür-