Sayfa:Hz. Peygamber’in seriyyeleri.pdf/24

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmedi
 

önceki iki seriyyeyi hicretin ikinci yılında vuku bulmuş olarak kabul etmekte; Sa'd b. Ebi Vakkas'ın ise, Buvat ve Üşeyra gazvelerinden sonra gönderildiğini zikretmektedir. (İbn Hişam, I-TI, 600.) Bu konuda İbn Hişam'ın rivayetlerine yer veren İbn Kesir ve Şami ise, Vakidi'nin verdiği bilgilerin daha doğru olduğu yolunda tercihlerini belirtmektedirler. (İbn Kesir, II, 234, 235; Şami, 1993: VI, 13.) Aynca, İbn Hişam'da, bu seriyyeye katılan kişilerin sayısı bakımından da farklılıklar vardır. Daha önce zikredilen kaynaklara göre seriyyeye katılanların .sayısı yirmi veya yirmibir kişi olarak belirtilirken, İbn Hişam bu rakamın sekiz olduğunu ifade eder. (İbn Hişam, I-II, 600.)

Meseleye seriyye'nin amacı açısından bakıldığında; İbn Hişam'ın verdiği sayının seriyyenin amacın gerçekleştirebilecek miktarda olmadığı anlaşılabilir. Eğer seriyyenin görevi sadece keşif ve istihbarat olmuş olsaydı -Abdullah b. Cahş seriyyesinde olduğu gibi o takdirde sekiz kişilik bir setiyyenin bu amacı gerçekleştirmek için yeterli olacağı düşünülebilirdi. Ancak, bizzat seriyye komutanın verdiği bilgilerden anlaşıldığı gibi, seriyyenin amacı, o bölgeden geçecek olan Kureyş kervanının geçişine engel olmaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için ise, sekiz değil, yirmi kişi olmalarının daha uygun olduğu açıktır.

Seriyyenin gittiği yer konusunda kaynaklarımızda farklılık olmamakla birlikte, Sübülü'- hüda müellifi olan Şami'nin, Harrar'ı, “Hazzaz" olarak verdiğini görmekteyiz. Acaba bir baskı ve yazım hatası mıdır? diye meseleyi tetkik ettiğimizde, böyle bir hatanın söz konusu olmadığını, özellikle, her bölümün sonunda yer alar "tenbihat" bölümlerinde kelimenin okunuşu ili ilgili bilgi verilirken, "Hazzaz" şeklinde teleffuz edildiğinin belirtildiğini görmekteyiz. (Şami, 1993; Vİ, 13-14.)

Sa'd b. Ebi Vakkas'dan gelen rivayetten da açıkca anlaşıldığı gibi, bu seriyye görev yerine vaktinde varamamış, geçişini engellemek üzere gittiği yerde, sözkonusu Kureyş kervanının geçip gittiğini görerek, Rasulullah'ın emri buraya kadar gitmek, ötesine geçmemek olduğu için de, kervan takip edilmeksizin Medine'ye. geri dönülmüştür. (Vakidi, 1965: 1, 11; İbn Hişam, 1-11, 600; İbn Sa'd, 1985:TI, 7; İbn Kesir, II, 234; Şami, 1993: VI, 13.)

1.4. ZEYD B. HARİSE (KAREDE) SERİYYESİ:

Daha önce de temas edildiği gibi, Rasulullah'ın bu nevi gazve ve seriyyelerden maksadı, Kureyş'i ekonomik ve siyasi baskı altına almaktı. Böylece onların maddi güçlerini

12