Sayfa:Hz. Peygamber’in seriyyeleri.pdf/23

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmedi
 

1.3. SA'D BİN EBİ VAKKAS (HARRAR) SERİYYESİ

Rasulullah, hicretinin 9. ayına denk gelen Zi'lkade'nin başında, almış olduğu bir istihbarat üzerine, Sa'd b. Ebi Vakkas'ı çağırarak, Harrar'a kadar gitmek ve oradan geçecek olan Kureyş kervanının önünü keserek, geçmesini engellemek üzere görevlendirdi. (Vakidi, 1965: 1, 11; İbn Sa'd, 1985:I1, 7; Şami, VE, 13; Hattab, 1983: 70.)

Harrar, Hicaz bölgesinde (İbn Hişam, I-Il, 600.), Cuhfe'den Mekke'ye giderken Mahacce'nin solunda, Gadir-i Hum yakınlarında (Vakidi, 1965: 1, 11; İbn Sa'd, 1985:11, 7.), Cuhfe'nin doğusunda ve Cuhfe'ye üç mil kadar uzaklıkta, yağmur suyu gölcüklerinin hiç eksilmediği, birkaç ottan başka birşeyin bitmediği, Huzaa ve Kinane boylarından bazılarının konakladığı bir yerdir. (Yakut, 1957: 11, 389.)

Rasulullah'ın, Sa'd b. Ebi Vakkas'ı görevlendirmesi ile ilgili olarak, Sa'd'ın kendisinden gelen rivayet şu şekildedir:

Ebu Bekr b. İsmail b. Muhammed'in babasından, onun Amir b, Sa'd'dan, onun da babası (Sa'd b. Ebi Vakkas) dan rivayet ettiğine göre, Sa'd şöyle dedi: " Rasulullah (s), beni yanına çağırdı ve : 'Ya Sa'd, Harrar'a ulaşıncaya kadar git, Kureyş kervanı oradan geçecek. buyurdu. Ben de yirmi veya yirmibir kişilik bir grupla yaya olarak Medine'den çıktım. Gündüzleri gizlenip geceleri yürümek suretiyle beş gün boyunca yol aldık. Beşinci günün sabahı Harrar'a vardık. Ancak kervan bir gün önce geçip gitmişti. Rasulullah (8), Harrar'ı geçmememiz hususunda emir vermişti. Öyle olmasaydı, onları yakalayacağımı umuyordum." (Vakidi, 1965; 1, 11; İbn Sa'd, 1985:11, 7, İbn Kesir, TI, 234.)

Bu noktada, daha önceki seriyyeler süvari olarak görevlendirilirken, bu seriyyenin neden yaya olarak gönderildiği sorusu akla gelmektedir. . Bu konuda kaynaklarda bir bilgiye rastlayamadık. Şüphesiz bu durum, askerleri bindirecek at veya devenin bulunmamasından dolayı değildir, Zira önceki iki seriyye ve aynı dönemde yapılan gazveler süvari olarak yapılmıştır. O halde bu seriyyenin yaya olarak çıkmasını askeri bir taktik olarak, düşmanların da istihbarat yaptıklarını ve karşı tarafin hareketlerini takip ettiklerini göz önüne alırsak, yaya olarak yolculuk yapan kimselerin daha az dikkat çekeceği ve asıl amacını gizleyebileceği şeklinde düşünülmüş bir taktik plan olarak anlaşılabilir.

İbn Hişam'ın, seriyyenin gönderiliş zaman: ile ilgili olarak İbn İshak'a dayanarak verdiği bilgiler, diğer kaynakların verdiğinden farklılık arzetmektedir. O, gerek bu gerekse daha

11