Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/70

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine İlişkin Sözleşme[1], 3 Eylül 1981'de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme, Türkiye açısından ise 19 Ocak 1986 tarihinde yürürlük kazanmıştır[2] . Türkiye, bazı maddelerin Türk Medeni Kanunu'nun bu konudaki hükümleriyle çelişkili olması nedeniyle bu maddelere çekince koymuştur. Türkiye, 30 Eylül 1999 tarihli beyanı ile bu maddelere koyduğu çekinceleri kaldırdığını bildirmiştir. Mevcut durumda; Türkiye'nin, Sözleşme'nin yalnızca 29/1. maddesine [3]ilişkin çekincesi bulunmaktadır. Bu madde Sözleşme'nin yorum veya uygulanmasına ilişkin olarak taraf devletlerarasında uyuşmazlık olması halinde, bunun tahkim veya Uluslararası Adalet Divanı tarafından çözülmesini öngörmektedir[4].

  Bu Sözleşme; yalnızca, özel olarak kadın haklarını düzenleyen bir belge olması sebebiyle, bu alanda önemli bir ilk olarak kabul edilmektedir. Sözleşmeyle kadına yönelik her türlü ayrımcı muamelenin tasfiyesini sağlamak amacıyla Sözleşme'ye taraf olan devletlerin sorumlulukları belirlenmiştir[5]. Sözleşme'nin amacı, taraf devletlerin kadınları toplumun her kesiminde koruyarak, hayatın her aşamasında üretmesini ve toplumun gelişmesine katkı sağlamasını güvence altına almaya çalışmaktır. Böylece, kadınların içinde bulundurulmaya itildikleri bir takım dezavantajlı durumlar ortadan kaldırılarak, kadının sosyal hayatta önünün açılması hedeflenmektedir. Kadın ve erkek arasındaki geleneksel ilişkinin yanlış yorumu, kadının özellikle iş hayatında ve sosyal haklarını kullanması sırasında bir takım ayrımcı muamelelere maruz kalmasına neden olmaktadır. Kanımızca, geleneksel bu anlayışın gelişen ve değişen toplum düzenine uyum sağlaması gerekmektedir. Sözleşme ile kadın ve erkek arasındaki hak eşitliği savunulmaktadır[6]. Sözleşme yalnızca kamusal alanda meydana gelen muameleleri konu almamaktadır. Bunun yanı sıra özel hukuk ilişkilerini de konu alarak devletlerin özel hayata müdahale etmesine


  1. Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW)
  2. https://humanrightscenter.bilgi.edu tr/tr/content/122-kadnlara-kars-her-turlu-ayrmc!ign-onlenmesi- sozlesmesi/ (E.T.: 26/04/2019)
  3. Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme, m. 29/1: “İki veya daha fazla Taraf Devlet arasında işbu Sözleşme'nin yorum veya uygulanmasından doğan ve müzakere ile çözümlenemeyen herhangi bir uyuşmazlık, birinin talebi ile hakem kuruluna götürülecektir. Taraflar tahkim name talebinden itibaren 6 ay içinde hakem kurulunun teşekkül tarzında anlaşmazlarsa, taraflardan herhangi biri uyuşmazlığı Uluslararası Adalet Divanına, Divan Statüsü uyarınca götürebilir.”
  4. https://humanrightscenter.bilgi.edu tr/tr/content/122-kadnlara-kars-her-turlu-ayrmclgn-onlenmesi sozlesmesi/ (E.T.: 26/04/2019)
  5. Parlak Börü, Ş.; Kadının Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmeler ve Türkiye'nin Konumu, TBB Dergisi, Özel sayı, 2017, s. 48.
  6. Acar, F/Arıner, H.O; Kadınların İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 2009, s. 18. hüp://wwow.antalyakadinmuzesi.org/dosyalar/dosyalar/Kad&C4XB Inlar 5 C47BIn205C4TBOnsan520H aklarföC40B14420ve520Toplumsal ©20Cinsiyet20E7.C5 29FidiC4M9Fi.pdE (E.T.: 10/03/2019)
58