Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/71

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

izin vermektedir. Liberal devlet anlayışı aile hayatı ve sosyal yaşam gibi alanlar artık devletin karışmayacağı alanlar olmaktan çıkmıştır. Böylece, devletler, kadının sosyal hayattaki yerini sağlamlaştırmak için bu yönde tedbirler alarak ayrımcılığın önüne geçebilmektedir[1].

Sözleşme'nin denetim organı Komite'dir. Komitenin görevi, taraf devletlerin sundukları raporları inceleyip değerlendirmek ve değerlendirme neticesinde genel nitelikte eğer istersen bazı tavsiyelerde bulunmaktır.

Sözleşme madde 1 ile cinsiyet temelinde ayrımcılık tanımlanmıştır. Fakat Sözleşme'de cinsiyet temelinde ayrımcılık, yalnızca kadına karşı ayrımcı muameleleri içeren ayrımcılık olarak ele alınmıştır. “Siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel, kişisel veya diğer alanlardaki kadın ve erkek eşitliğine dayanan insan haklarının ve temel özgürlüklerin, medeni durumları ne olursa olsun kadınlara tanınmasını, kadınların bu haklardan yararlanmalarını veya kullanmalarını engelleme veya hükümsüz kılma amacını taşıyan veya bu sonucu doğuran cinsiyete dayalı her hangi bir ayrım, dışlama veya kısıtlama anlamına gelir[2].” Sözleşme ile kanun önünde eşitlik ilkesinin korunması çerçevesinden uzaklaşılarak kamusal nitelikte haklar ile sözleşme özgürlüğü kapsamındaki haklar da koruma altına alınmıştır. Sözleşme'nin koruma alanı bu bakımdan oldukça geniştir.

Kadınlara karşı ayrımcılığın önüne geçilmesi veya ortadan kaldırılması için bir takım tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler hukuki, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda olabilir. Söz konusu bu tedbirleri almak sözleşmeye taraf devletlerin yükümlülüğüdür. Sözleşmenin 2. ve 3. maddelerinde devletlerin almakla yükümlü olduğu bu tedbirlere yer verilmiştir[3].


  1. Kale Özçelik, F.; Kadınlara Karşı Her Biçimiyle Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi'nin Usule ve Esasa İlişkin Düzenlemeleri ve Türk Anayasa Hukuku'na Yansımaları, s. 326. https://dergipark.org.tr/download/article-file/271261 (E.T.: 26/04/2019)
  2. https://www.tbmm.gov.tr/komisyon/kefe/belge/uluslararasi belgeler/ayrimcilik/CEDAW/CEDAW Sozlesmesi ve İhtiyari Protokolu.pdf (E.T.: 26/04/2019)
  3. Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme, m. 2: “Taraf Devletler, kadınlara karşı her türlü ayrımı kınar, tüm uygun yollardan yararlanarak ve gecikmeksizin kadınlara karşı ayrımı ortadan kaldırıcı bir politika izlemeyi kabul eder ve bu amaçla aşağıdaki hususları taahhüt ederler: a. Kadın ile erkek eşitliği ilkesini kendi anayasalarına ve diğer ilgili yasalara henüz girmemişse dahil etmeyi ve yasalar ile ve diğer uygun yollarla bu ilkenin uygulanmasını sağlamayı; b. Kadınlara karşı her türlü ayrımı yasaklayan ve gerekli yerlerde yaptırımları da içeren yasal ve diğer uygun önlemleri kabul etmeyi; c. Kadın haklarının erkeklerle eşit temelde himayesini, yetkili ulusal mahkemeler ve diğer kuruluşlarla kadının her tür ayrımcılığa karşı etkin bir şekilde korunmasını sağlamayı; d. Kadınlara karşı herhangi bir ayrımcı hareket yapılmasından veya uygulanmasından kaçınmayı ve kamu yetkilileri ile kuruluşlarının bu yükümlülüğe uyumlu olarak hareket etmelerini sağlamayı; e. Herhangi bir kişi veya kuruluşun kadınlara karşı ayrım yapma girişimini önlemek için bütün uygun önlemleri almayı; f. Kadınlara karşı ayrımcılık oluşturulan mevcut yasa, yönetmelik, adet ve uygulamaları değiştirmek veya feshetmek için yasal düzenlemeler de dahil gerekli bütün uygun önlemleri almayı; g. Kadınlara karşı ayrımcılık oluşturan bütün ulusal cezai hükümleri yürürlükten kaldırmayı.” Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme, madde 3: “Taraf Devletler kadının tam gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için, özellikle politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlar başta olmak üzere bütün alanlarda, erkeklerle eşit olarak insan hakları ve temel özgürlüklerinden yararlanmalarını ve bu haklan kullanmalarını garanti etmek amacıyla yasal düzenleme dahil bütün uygun önlemleri alacaklardır.”
59