Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/188

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

gerekecektir. Çünkü bu suçun işlenmesinde kanun cebir veya tehditin araç olarak kullanılmasını aramamıştır.

Buna benzer bir düzenleme yağma suçunda vardır. Temel yağma suçuna verilecek ceza 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Fakat bu suçun kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri ile gerçekleşmesi nitelikli hal olarak düzenlenmiş olup, faile her iki suçtan da ayrı ayrı ceza verilir. Yine başka bir önek olarak, TCK madde 212 ile gerçek içtima uygulanması gerektiği özel olarak belirlenmiştir.

Suçların içtimaında yani birleştirilmesinde “suç sayısı kadar ceza ilkesi” yerine içtima hükümleri uygulanır. Bu durumda faile ya işlediği suçlar içerisinde cezası en ağır cezayı gerektiren eyleminden dolayı ceza verilir ya da işlediği suçların her biri ayrı suçmuş gibi değerlendirilmeden tek suç olarak kabul edilir ve verilecek ceza arttırılır.

TCK madde 42 ile bileşik suç düzenlenmiştir. Bir suçun bileşik suç olarak tanımlanabilmesi için kanunda açıkça bu şekilde düzenlenmiş olması gerekir. Bileşik suç bir suçun diğerinin unsuru yahut nitelikli hali olduğu suçlardır. Örneğin yağma suçu; tehdit ya da cebir suçu ile hırsızlık suçunun birleşmesi ile oluşmuştur. Nefret ve ayrımcılık suçunun özelliği bakımından bileşik suç kuralları uygulanamaz.

TCK madde 43/1 ile zincirleme suç düzenlenmiştir. Zincirleme suçtan söz edebilmek için; bir kişiye aynı suçun değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi gerekir.


55 Artuk/Gökçen/Yenidünya; Özel Hükümler, 5.363.

56 5237 sayılı TCK, m. 149: “1. Yağma suçunun; a) Silahla, b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, c) Birden fazla kişi tarafından birlikte, d) Yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde, e) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, f) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, g) Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla, h) Gece vaktinde, işlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. 2. Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.”

575237 sayılı TCK, m. 212: “Sahte resmi veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması halinde hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.”

  • Akbulut, s. 743.

59 5237 sayılı TCK, Bileşik suç, m. 42: “1. Biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suça bileşik suç denir. Bu tür suçlarda içtima hükümleri uygulanmaz.”

59 Özbek/Doğan/Bacaksız/Tepe, s. 533.

51 5237 sayılı TCK, Zincirleme suç, m. 43: “1. Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Bir suçun temel şekli ile daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri, aynı suç sayılır. Mağduru belli bir kişi olmayan suçlarda da bu fıkra hükmü

uygulanır. 2. Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi durumunda da birinci fıkra hükmü

176