Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/189

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Burada birden fazla kez suç işlenmesine rağmen faile tek bir ceza verilmektedir. Bazı suçların zincirleme olarak işlenmesine kanun izin vermemektedir. Bunlar kasten öldürme ve yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Seçimlik hareketli bir suç düşünüldüğünde; failin değişik zamanlarda, aynı mağdura yönelik aynı suç işleme karan ile ister aynı seçimlik hareketi, isterse farklı seçimlik hareketleri gerçekleştirsin birden fazla kez suçu işlemesi durumunda TCK madde 43/1 uygulanacaktır. Nefret ve ayrımcılık suçunun mahiyeti açısından zincirleme suç hükümleri uygulanabilir. Örneğin; fail hemşirenin 10 gün boyunca doktorun yazdığı reçeteye göre enjeksiyon için gelen Suriye vatandaşı olan hastaya, Suriyelilere olan nefreti sebebiyle enjeksiyon yapmaması halinde zincirleme suç hükümleri uygulanır.

Öğretide fikri içtima aynı ve farklı neviden içtima olmak üzere iki farklı şekilde incelenmektedir. TCK madde 43/2 ile aynı neviden fikri içtima düzenlenmiştir. Aynı suçun tek bir fil ile birden fazla kişiye karşı işlenmesi şartı aranmaktadır. Kanunda aynı neviden fikri içtima zincirleme suç kapsamında düzenlenmiştir. Aynı neviden fikri içtima bir zincirleme suç çeşidi olmamakla beraber, suça verilecek ceza bakımından zincirleme suç hükümlerine tabidir. Nefret ve ayırımcılık suçu mahiyeti bakımından aynı neviden fikri içtimaa uygun bir suç tipidir. Failin, sahibi olduğu kafeden iki fiziksel engelli kişiyi “kafemde özürlülere yer yok!” sözleriyle kovmasında aynı neviden fikri içtima söz konusu olacaktır. Failin tek bir eylemi her iki engelli kişiye karşı işlenmiştir. Nefret ve ayırımcılık suçunda failin tek bir hareketle birden fazla kişiye karşı ayırımcılık suçunu işlemesi halinde ise, aynı neviden fikri içtima gereği TCK madde 43/2 kapsamında faile verilecek cezada zincirleme suç hükümleri uygulanır. Aynı neviden fikri içtimada, tek suç ve ceza vardır. Fakat faile ceza artırılarak verilir.

Farklı neviden fikri içtima TCK'nın 44. maddesi ile düzenlenmiştir. Doğrudan fikri içtima olarak da ifade edilebileceğimiz bu halde, failin tek bir fiili Ceza Kanunu'nca


uygulanır. 3. Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz.”

2 Akbulut, s. 797.

53 Demirbaş; Genel Hükümler, s. 551.

54 Göktürk, N.; Fikri İçtima (Suçların İçtimaı), Ankara, 2013, s. 188.

5 Meran, s. 423.

5'E Özgenç, s. 633.

57 5237 sayılı TCK, Fikri içtima, m. 44: “1. İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet

veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.”

177