Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/187

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Hukukunda hareket sayısı kadar suç, suç sayısı kadar da ceza ilkesi hakimdir. Bu ilke “gerçek içtima” olarak adlandırılmaktadır. Gerçek içtima kanunda yalnızca belirlenen hallerde mümkündür. Örneğin, unsurları arasında cebir ve zorlama yer alan bazı suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri gerçekleştiğinde her ikisi suçtan da cezaya hükmolunacaktır. Yani genel kural failin tek bir hareketinden dolayı tek bir cezaya hükmedileceği iken, bir fiile karşı birden fazla ceza verilmesi için kanunda açıkça ve ayrıca bir düzenlenme bulunması gerekir.

TCK madde 119'a göre; “1. Eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarının; a) Silahla, b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle, c) Birden fazla kişi tarafından birlikte, d) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, e) Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, İşlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. 2. Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.” Kanun maddesinin 2. fıkrasında açıkça eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçları ile kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri gerçekleştiğinde gerçek içtima uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu maddede sayılan suçlar cebir veya tehditin araç olarak kullanıldığı suçlardır. Ancak yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşması ile artık kanunun aradığı suçun vasfı da değişecektir. Bu nedenle gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.

Fail, örneğin, nefret ve ayırımcılık suçu kapsamında mağdurun bir hizmetten yararlanmasını engellemek için ayrıca cebir veya tehdit kullanmışsa, failin cebir ve tehdit suçlarından dolayı gerçek içtima kuralları çerçevesinde ayrıca cezalandırılması


5 İçel, K.; Suçların İçtimaı, İstanbul, 1972, s. 11.

34 Özgenç, s. 601.

175