Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/184

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

tamamlansa bile netice meydana gelmemiştir hallerde cezalandırılabilmektedir. Teşebbüs aşamasında kalan eylemin cezalandırılabilmesi için hukuken korunan bir menfaati ihlal etmiş olması gerekir. Yahut bir ihlal tehlikesinin varlığı kabul edilmiş olmalıdır. Bunun dışında her suça teşebbüs mümkün değildir.

Bununla birlikte, failin suçun icrasından kendi rızasıyla vazgeçmesi ya da neticenin gerçekleşmesini önlemesi halinde fail teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz. Bu durumlarda somut olayın şartları uygun ise gönüllü vazgeçme veya etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulabilecektir.

Nefret ve ayrımcılık suçu ani yani işlenmekle birlikte tükenen bir suçtur. Ayrıca sırf hareket suçu olması nedeniyle hareketin gerçekleşmesiyle suç tamamlanmaktadır. Sırf hareket suçları teşebbüse elverişli değillerdir. Çünkü teşebbüste hareket tamamlanamamaktadır. Ancak suç işlemeye elverişli icrai hareketler bölünebiliyorsa, bu durumda suça teşebbüs mümkün olabilecektir. Suçu oluşturan engelleme hareketinin bölünebilmesi yani aşamalara ayrılabilmesi bu suçu teşebbüse uygun hale getirir. Bu suçun bölünemeyen icrai ve genel olarak ihmali hareketlerle işlendiği hallerde teşebbüsten söz edilemez.

Nefret ve ayırımcılık suçu ihmali hareketlerle işlendiği takdirde, örneğin, kişinin hastanede tedavi edilmemesi, ilaç verilmemesi, kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmama gibi durumlarda teşebbüs mümkün olmayacaktır. Teşebbüse ilişkin hükümler, ihmali hareketlerle işlenen suçlara uygulanmaz. Bu nedenle ihmali suça teşebbüs cezalandırılmaz. İhmali suça teşebbüssün cezalandırılabilmesi için ihmali davranışın cezai müeyyide gerektirdiği kanun tarafından düzenlenmiş olmalıdır. Nefret ve ayrımcılık suçu kapsamında her somut olayda ayrı olarak incelenerek teşebbüsün varlığına bakılmalıdır. Örneğin; failin engellilere duyduğu nefret nedeniyle bir kişinin işe alınmaması için işverene mektup yazarak işe alınmasını engellemesinde; icra hareketlere bölünebildiği suç bu hareket bakımından teşebbüs aşamasında kalmış olacaktır. Bu örnekte icra hareketleri bölünebilir niteliktedir.


“55 Özen, s. 493.

“5 Meran, s. 560.

457 Hafızoğulları/Özen; Kişilere Karşı, s. 225. “ Yenidünya, s. 112.

49 Özbek/Doğan/Bacaksız, s. 486.

49 Özgenç, s. 518.

172