Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/178

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

mümkün değildir. Suçun oluşabilmesi için özel kastın varlığı aranmalıdır. Failin kanun maddesinde yer alan sebeplerden en az birisine dayalı olarak hareket etmiş olması ve bu durumun da karar veren makam tarafından tespit edilmesi gerekmektedir.

Doktrinde bu suçun genel kast ile işlenebileceği yönünde bazı görüşler yer almaktadır. Bu görüşe göre madde metninin lafzından yola çıkarak, failin sahip olduğu saikin kastının neticeye yönelmesi gerektiği ve madde metninde yer almayan neticeye yönelmeyen hareketlerin zaten suç olarak değerlendirilemeyeceği savunulmaktadır.

Kanımızca nefret ve ayrımcılık suçunun manevi unsuru özel kasttır. Fail kanun maddesinde sınırlı olarak sayılan “dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet engellilik siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep” farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle a,b,c ve d bentlerinde yer alan seçimlik hareketlerden birini gerçekleştirmelidir. Suça nefret saikinin eklenmesi, nefret suçlarına ilişkin düzenlemelerin gerekliliği sebebiyle olsa da bu suç bakımından, suçun işlenmesini güçleştirmiştir. Suçun işlenmesinin güçlüğünün yanı sıra nefret saikinin tespitinin de zorluğu göz önünde bulundurulduğunda; suçun soruşturma ve kovuşturması da güçleşmiş uygulama bakımından neredeyse imkansız hale gelmiştir.

4.5. Suçun Hukuka Aykırılık Unsuru ve Hukuka Uygunluk Nedenleri

Hukuka aykırılık unsuru, bir fiilin suç olabilmesi için kanuni maddi ve manevi unsurlarının yanı sıra, hukuka aykırı bir nitelik taşıması yani kanunlarla yasaklanmış olması halidir. Kanundaki şekline uygun olarak işlenen fiilin, meşru sayılmaması hukuk düzeni ile çatışma halinde olması demektir.

Bir fiilin kanunda yer alan suç tanımlarından birine uygun olması bu filin aynı zamanda hukuka aykırı olduğu yönünde karine teşkil etmektedir. Kanunda yer aldığı şekli ile vuku bulmayan bir eylem eğer başka bir suça da vücut vermiyorsa hukuka aykırı sayılamaz. Hukuka aykırılık suçun bir unsuru olarak kabul edildiğinden bu unsurun yokluğu halinde artık o eylem bir suç oluşturmayacaktır. Suç ve cezada kanunilik ilkesi


4 Artık/Gökçen/Yenidünya; Özel Hükümler, s. 564.

“5 Sen, &. 516.

“5 Özbek/Doğan/Bacaksız, Özel Hükümler, s. 486.

457 Akbulut, B.; Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara, 20109, s. 466.

“8 Artuk/Gökçen/Yenidünya;, Genel Hükümler, $. 55.

166