Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/177

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

kanuni tanımında yer alan unsurların fail tarafindan bilerek ve isteyerek yerine getirilmiş olmasıdır. Failin suçun kanuni tanımında yer alan unsurları bilme ve istemesi kast anlamına gelmektedir.

Nefret ve ayırımcılık suçu kast ile işlenebilecek nitelikte bir suç olup, bu suç taksirle işlenemez. Fail bu suçu kasten işleyebilir. Nefret ve ayrımcılık suçu ancak bilerek ve isteyerek işlenebilir bir suçtur. Bir suçun taksirle işlenebilmesi için kanun tarafından suçun taksirli halinin düzenlenmiş olması gerekir. Aksi halde taksirden söz edilmesi mümkün olmayacaktır.

Kast, özel ve genel kast olarak kendi içinde ayrılmaktadır. Suçun ancak belli bir amaçla işlenmesinin öngörüldüğü durumlarda özel kast söz konusu olmaktadır. Genel kast; hareket ve neticenin bilmesi ve istenmesi olup, tüm suçlardaki temel kusurluluk şeklidir. Özel kast, amaç, niyet ve saiki ifade eder. Yani hareketin oluşmasından önce kişinin iç dünyasında meydana gelen ve harekete yön veren saiktir. Özel kast doğrudan kastın bir çeşididir. Kanun bazı suçların vuku bulabilmesi için genel kastla birlikte ayrı bir saikin varlığını da aramaktadır.

TCK 122'de “nefret nedeniyle” ifadesi yer almaktadır. Kanun bu suçun işlenebilmesi için belirli bir saikle hareket edilmesi gerekliliği aramıştır. Failin bu suçu kasten işlemesinin yanında, nefret saikinin de bulunması gerekir. Fail eylemini bazı karakteristik özellikler sebebiyle meydana gelen farklılıklara karşı nefret duyarak gerçekleştirmelidir. Her olay kendi içinde ayrıca değerlendirilerek filin nefret nedeniyle ayrımcılık saikiyle işlendiğinin dış dünyaya açık olarak yansıması gerekecektir. Bu nedenle tek başına kast yeterli değildir.

Saik bazen suçun temel halinde bazen de suçun nitelikli hallerinde aranan bir unsur olarak karşımıza çıkabilmektedir. Nefret ve ayrımcılık suçunda; nefret saiki suçun temel şeklinde aranan bir unsur olduğundan, failin olası kastla bu suçu gerçekleştirilmesi


gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır. Bu halde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir.”

  • “! Koca/Üzülmez, Genel Hükümler, s. 178.

452 Özen, s. 277.

“3 Donay/Kaşıkçı, s. 178.

165