Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/175

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

çalıştığı fabrikada bölüm şefinin değişmesi ile iş şartları ve pozisyonu da değiştirilmiş, işçi işten çıkarılmaya zorlanmıştır. İşe alım ve işten çıkarmadan sorumlu olan bölüm şefinin engellilere duyduğu nefret ve ayrımcılık saikiyle işçiyi işten çıkarması halinde bu fiil TCK madde 122 kapsamında değerlendirilemeyecektir.

Kanımızca bu madde ile kişilerin çalışma hak ve özgürlüklerinin korunması sebebiyle yalnızca işe alım aşamasında değil, çalışma sürecinde çalışma şartları hususunda ve işten ayrılış aşamasında da kişilerin bu hakkının korunması gerekmektedir. İşten çıkarılma ve ücret konularında da sık sık ayrımcı eylemlerin yaşandığı görülmektedir. Örneğin, aynı işte çalışan kadın ve erkeklere eşit ücret verilmemesi genel bir uygulama olarak görülmektedir. Bu anlamda kanunda yer alan düzenleme kanımızca eksiktir. Eğer ki bireylerin çalışma hak ve özgürlükleri bu madde ile korunuyorsa çalışma hak ve hürriyetinde yalnıza işe giriş esnasında korunmuş olmaktadır. Diğer süreçler hakkında mevcut bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle kanunun düzenlemesinin eksik olduğu söylenebilir.

Bunun yanında belli bazı pozitif ayrımcılık uygulamaları olarak kabul edilen kadın ve çocukların korunmasına ilişkin kanun ve yönetmeliklerde yer alan düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği ve İş Kanunu ile kadınların bazı işlerde ve gece çalıştırılamayacağına dair yasaklama bulunmaktadır. Kadın bir işçinin bu nitelikteki işlere alınmaması TCK 122 kapsamında değerlendirilemeyecektir.

Suçun faili bir kişinin işe alınmasını bizzat engelleyen işveren yahut işe almaktan sorumlu bir personel ya da iş sözleşmesi ile işverene bağlı başka bir işçi olabileceği gibi, herhangi başka biri de olabilir. Suçun mağduru işe bir işe girmek isteyen ya da giren herkes olabilir.

4.3.3.4. Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engellemek

Maddede yer alan son seçimlik hareket “dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep” farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasının engellenmesidir.


4 Kocasakal, Ü.; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK 122), CHD, S. 28, Ağustos 2015, s. 29.

163