Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/174

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

TCK madde 122'deki bu düzenlemeye benzer bir düzenleme Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu'nun 6. maddesinde yer almaktadır. “1. İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi; işverenin çalışanı veya bu amaçla başvuran kişi, uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere bir işyerinde bulunan veya bu amaçla başvuran kişi ve herhangi bir sıfatla çalışmak ya da uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere işyeri veya iş ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyen kişi aleyhine, bilgilenme, başvuru, seçim kriterleri, işe alım şartları ile çalışma ve çalışmanın sona ermesi süreçleri dâhil olmak üzere, işle ilgili süreçlerin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz. 2. Birinci fıkra iş ilanı, işyeri, çalışma şartları, mesleki rehberlik, mesleki eğitim ve yeniden eğitimin tüm düzeylerine ve türlerine erişim, meslekte yükselme ve mesleki hiyerarşinin tüm düzeylerine erişim, hizmet içi eğitim, sosyal menfaatler ve benzeri hususları da kapsar. 3. İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi, istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemez. 4 Serbest mesleğe kabul, ruhsat kayı, disiplin ve benzeri hususlar bakımından ayrımcılık yapılamaz. 5. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına girmeyen her türlü iş ve iş görme sözleşmeleri de bu madde kapsamındadır. 6. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam bu madde hükümlerine tabidir" TİHKK'da yer alan bu düzenleme son derece kapsamlıdır. Ancak burada işe alım dışında sayılan hiçbir faaliyet TCK'ya göre suç teşkil etmeyecektir.

Mağdurun iş için gerekli tüm şartları taşıdığı varsayıldığında sırf kanun metninde sayılan özelliklerden biri nedeniyle işe alınmaması halinde bu suç gerçeklemiş olacaktır. Ancak işin gerektirdiği şartları taşımaması yahut yukarıda sayılan özellikleri bulunmamasına karşın işe alınmama halinde bu madde kapsamında cezalandırılması mümkün değildir. Örneğin, eşcinsel olması sebebiyle işe alınmayan bir işçiye yönelen bu fil TCK 122 kapsamında değerlendirilemeyecektir. Çünkü hüküm ile korunan özellikler tahdididir.

Bu seçimlik hareket kapsamında; kişinin dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret sebebiyle yalnızca işe alınmasının engellenmesi halinde bu suçtan söz edilebilmektedir. İşten çıkarılma, çalışma şartları, ücret vb. konularda maddede sayılan özelliklere dayanılarak yapılanı ayrımcılığın herhangi bir yaptırımı da olmayacaktır. Örneğin; engelli bir işçinin


https://www.mevzuat.gov t/MevzuatMetin/1.5.6701 pdf (E.T.: 08/01/2019)

162