Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/167

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

düşmanlık hislerini anlatan bir kavram” şeklinde tanımlanabilir. 11 Eylül'den sonra İslamafobi popülerlik kazanmış ve hızla yayılmaya başlamıştır. Kanımızca İslamafobi, dini temelli ayrımcılığın ırkçılık boyutuna varmış hali olarak düşünülebilir.

AB Temel Haklar Ajansı'na göre İslamofobi, “11 Eylül 2001 tarihinde meydana gelen olaylar sonrasında terör ile mücadele kapsamında, aralarında Arapların, Musevilerin, Müslümanların, bazı mülteci grupların göçmenlerin ve sığınmacıların ve kimi azınlıkların da bulunduğu gruplara bağlı kişi veya kişiler, eğitim, istihdam, barınma, hizmetler ile kamu alanlarına erişim, toplumsal katılım ve hareket serbestliği gibi bazı alanlarda ırkçı ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu çerçevede İslamofobi, İslam dinine mensup olan bireylerin maruz kaldıkları ayrımcı muameleye verilen genel isimdir.” şeklinde ifade edilmiştir.

Nüfus cüzdanlarında bulunan din hanesinin kaldırılmaması AHİM tarafından bir hak ihlali şeklinde değerlendirilmiştir. Buna göre AHİM'e konu olayda; İzmir'de yaşayan Sinan Işık, 2004 yılında nüfus cüzdanında din hanesine “İslam” yerine “Alevi” yazdırmak istemiştir. Bu talebinin kabul edilmemesi üzerine yargı yoluna gitmiştir. İç hukukta lehe bir sonuç elde edemediği için, dava AİHM'ye taşınmıştır. Sinan Işık, Türkiye'nin AİHS'in düşünce, inanç ve din özgürlüğünü düzenleyen 9. maddesi, adil yargılamayı düzenleyen 6. maddesi ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini ihlal ettiğini öne sürmüştür. AİHM'de açılan davada; “Türkiye'nin 9. maddeyi ihlal ettiğine hükmedilmiş ve din hanesinin nüfus cüzdanlarından tamamen çıkarılması gerektiği belirtilmiştir."

4.3.2.10. Mezhep

Mezhep; bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biridir. Örneğin, Müslümanlıkta Hanefilik, Malikilik, Şafiilik, Alevilik gibi mezhepleri vardır. Hristiyanlık dininde ise, Katolik, Ortodoks, Protestanlık gibi mezhepler vardır. Mezhep temelli ayrımcılıkta dinin farklı şekillerde yorumlanması söz


49 Barın, H.; İslamafobi: Bir Irkçılık Çeşidi ve Nefret Suçu, Ankara, 2014, s. 37-38.

Muslims in the Furopean Union Discrimination and Islamophobia, 2006, s. 60. https://fra.europa.ewsites/defauli/files/fra uploads/ewmc-2006-muslims-in-the-eu-discrimination-and- islamophobia en.pdf (E.T.: 21/10/2019)

421 AİHM, Sinan Işık/ Türkiye Kararı, Baş. No: 21924/05 hüps://docplaver.biz./113265800-A vrupa-insan- haklari-mahkemesi-ikinci-daire-sinan-isik-turkiye-davasi-basvuru-no-21924-05-kararin-ozet-cevirisi- strazburg.html (E.T.: 21/10/2019)

42 hütp//sozluk gov.tr? (ET.: 21/10/2019)

155