Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/166

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

din, “Kutsal varlıklara bağlılık ve inanç dindir. Her din bu dinden olanlar arasında manevi bir birlik meydana getirir.” şeklinde ifade edilmiştir.

Anayasa'nın din ve vicdan hürriyeti başlığı altında düzenlenen, 24. maddesinde, herkesin vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğu; kimsenin dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanıp, suçlanamayacağı ifade edilmiştir. BM tarafından 25 Kasım 1981 tarihinde yayımlanan Din veya İnanca Dayalı Her Türlü Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılığın Kaldırılması Bildirisi din ve inanç nedeniyle yapılan her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır. Bildirinin 2. maddesinde ayrımcılık yasağı düzenlenmiştir. Buna göre; “Hiç kimse din veya başka bir inancı sebebiyle bir Devlet, bir kurum, bir kişi veya kişi grubu tarafından ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Bu Bildiri'nin amacı bakımından din veya inanca dayanan hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık deyimi, eşitlik üzerine kurulu bulunan insan haklarının ve temel özgürlüklerin tanınmasını, kullanılmasını veya bunlardan yararlanılmasını hükümsüz kılma veya zedeleme amacı taşıyan veya bu sonucu doğuran, din veya inanca dayalı bir farklılaştırma, dışlama, kısılama veya ayrıcalık tanıma anlamına gelir.” şeklindedir.

Örneğin, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'de Müslümanlara karşı yapılan saldırılarda yüksek miktarda artış olmuştur. ABD'de ve Avrupa'da din saikli nefret suçlarında başlıca hedef Müslümanlar ve Yahudiler olmaktadır. “İslamofobi, İslam ve Müslümanlara ilişkin yaygın korkuya verilen isimdir." İslamofobi, “bütün Müslümanlara ya da çoğunluğuna karşı duyulan ve sadece dille değil aynı zamanda çalışma hayatındaki veya hizmetlerden yararlanma hususundaki ayrımcılık, şiddet suçları, toplum hayatı ve uluslar arası ilişkilerden tecrit etme yoluyla ifade edilen korku ve


“İY. CGK. 29.04.2008 tarihli 2007/8-244 E., 2008/92 K. sayılı kararı

https://www.sinerjime vzuat.com.trfindex jsf?dswid--6950# (E.T.: 21/10/2019)

MS Anayasası, m. 24: “Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14. madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır. Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.”

“6 Din veya İnanca Dayalı Her Türlü Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Bildiri, tam metni http://www.unicankara. org.t/doc pdf/metin!137 pdf (E.T.: 21/10/2019)

47 Ghakraborti, N.; Hate Crime: Consepts, Policy, Future Directions, Califomia, 2010, 8.25.

“8 Canatan, K.; “İslamofobi ve Anti İslamizm Kavramsal ve Tarihsel Yaklaşım” Batı Dünyasında İslamofobi

ve Anti İslamizm, Ankara, 2007, s. 26.

154