Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/162

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Türkiye İlerleme Raporu da yine aynı yönde ifadeleri barındırmaktadır. Görüldüğü üzere; her ne kadar bu yönde yapılan düzenlemelerin sayısı az olmasa da işlev bakımından yetersiz kalmaktadır.

4.3.2.6. Engellilik

Madde metninin ilk halinde yer almayan engellilik; 5378 sayılı Kanun'un 41. maddesi ile “özürlülük” şeklinde kanun metnine eklenmiştir. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Türkiye'de ilk defa münhasıran engellilere yönelik bir kanun çıkarılmış ve engelliliğe dayalı ayrımcılık yasaklanmıştır. Daha sonra yapılan 25.04.2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanun'un 1. maddesiyle kanunda yer alan “özürlüler” ibaresi “engelliler” olarak değiştirilmiştir.

Kanun'un 3. maddesinde engelli birey şu şekilde tanımlanmıştır: “Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen birey”dir.

Engelliliğe dayalı ayrımcılık; “Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya başka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamayı” şeklinde tanımlanmıştır.

EHS'nin 1. maddesi; “Engelli kişiler, diğerleri yanında, çeşitli engellerle etkileşerek kişinin diğerleriyle eşit bir şekilde topluma tam ve etkili şekilde katılmasını engelleyen uzun süreli fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal sakatlığı olan kişileri de kapsar.” şeklinde düzenlenmiştir. Engelliler Hakkında Kanun'da yer alan ve Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'de yer alan tanımlara bakıldığında benzer şekilde olduğu görülecektir. Engelli bireylerin uğradığı ayrımcılık çoğunlukla istihdam alanında meydana gelmektedir. Avrupa Komisyonu Türkiye 2018 Yılı İlerleme Raporu'na göre, “Engelli bireylerin istihdam


* Avrupa Komisyonu Türkiye 2018 Yılı İlerleme Raporu

hüps://www.ab.gov.tr/sitelmages/pub/komisyon ulke raporlari/2018 turkiye raporu tr.pdf (E.T.: 21/10/2019)

  • 9 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, tam metni

https://www.me vzuat.gov.tı/Me vzuatMetin/l.5.5378.pdf (E.T.: 21/10/2019)

150