Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/151

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

kişilerdir. Bu nedenle tüzel kişiler, aile, dernekler, kurumlar ve devlet suçun mağduru değil suçtan zarar gören olabilmektedirler.

Bu suçun hükümet tasarısındaki halinde, tüzel kişiler suçun mağduru olarak düzenlenmişti. Nefret ve ayırımcılık suçunun mağduru yalnızca gerçek kişiler olabilir. 5237 sayılı TCK'ya göre tüzel kişiler bu suçun mağduru olmaz. “Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep” gibi özellikleri haiz herhangi bir kişi bu suçun mağduru olabilir. . Ayrıca mağdur, kamuya arz edilmiş bir malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, bir hizmetten yararlanıp, bir işe alınmayı ve ekonomik faaliyette bulunmayı isteyen her gerçek kişi olabilir. Mağdur; iş, mal ve hizmetten yararlanmak isteyen kimsedir.

Fail ile benzerlik gösteren sebeplerinin dışında, kanun metninde sayılan sebeplerden herhangi birinde farklılık gösteren bir kişinin bu suçun mağduru olabileceği gibi; fail ile mağdur madde metninde sayılan tüm karakteristikler bakımından aynı durumda da olabilir. Bu nedenle mağdurun belli bir azınlıktan olmasına da gerek yoktur. Örneğin; kadın bir işçinin işe alınmadığı olayda, “kadın olmak” azınlık durumunda kabul edilecek bir karakteristik değildir. Somut olaya göre değişkenlik gösterebilmekle beraber, işyerinde kadınların daha az istihdam edilmesi ve bu nedenle kadınların suçun işlendiği işyerinde azınlık halinde olmaları mümkündür. Bunun yanında, mağdurun böyle bir azınlıktan olmadığı hallerde de bu suçun oluşması mümkündür.

6529 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle beraber madde kapsamında sayılan özellikler sınırlandırılmıştır. Daha önce “vb. sebepler” ibaresi yer almakta iken, bu ibare kanun metninden çıkarılmıştır. Bu nedenle madde ile belirlenen özellikler tahdididir. “Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep” olmak üzere ayrımcılık yapılabilecek özellikler sınırlı tutulmuştur. Mağdur bu özelliklerden biri ya da birkaçını barındırması sebebiyle nefret saikiyle ayrımcılığa maruz kalan, kanunda belirlenen seçimlik hareketlerde yer alan hukuki ilişkilerden biri ya da birkaçını yapan yahut yapmak isteyen herkes olabilir. Buna göre mağdur, mal, hizmet ve işten


9 Koca, M./Üzülmez, İ.; Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukukunda Mağdurun Korunması ve Mağdura Tanınan Haklar, Hukuki Perspektifler Dergisi, 2006,S.7,s.141.

  • “ Koca, M./Üzülmez.İ.; Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara, 2018, s. 117.

5! Yenidünya; Ayrımcılık Suçu, s. 104.

2 Hafızoğulları/Özen; Kişilere Karşı, 8. 224.

3 Özbek/Doğan/Bacaksız, Özel Hükümler, s. 483.

139