Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/152

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

yararlanmak isteyen yahut olağan bir etkinlik gerçekleştirmek isteyen; kanun metnindeki karakteristik özelliklere sahip olan herkestir diyebiliriz.

4.3. Hareket

4.3.1. Genel olarak

Suçun kanuni tanımında neticenin yer almadığı durumlarda, netice hareketin gerçekleşmesi ile gerçekleşmekte ve suç tamamlanmaktadır. Bazı suçlarda netice harekete bitişiktir ve zaman bakımından birbirinden ayrılmaz. Bazı suçlarda ise son hareketin yapıldığı an suçun tamamlandığı an olarak kabul edilmektedir. Neticesi harekete bitişik bu suçlar sırf hareket suçlarıdır. Bu suçlarda hareketin yapılmasıyla suç tamamlandığından nedensellik bağı sorunu olmadığı düşünülmektedir.

Kanun'da belirlenen hareketlerin yapılmasını engellemek ile nefret ve ayrımcılık suçu olur. Suçun oluşabilmesi için ayrıca bir neticenin meydana gelmesi beklenmez. Bu nedenle nefret ve ayırımcılık suçu salt hareket suçudur. Suçun sırf hareket suçu olması nedeniyle hareketin gerçekleşmesinden sonra herhangi bir zararın meydana gelmesi de beklenemez. Netice her zaman maddi olarak ortaya çıkmayabilir. Soyut tehlike suçlarında suçun konusu üzerinde bir tehlike yaratıp yaratmadığı sonucuna bakılmaz. Nefret ve ayrımcılık suçunun oluşabilmesi için bir neticenin gerçeklemesi yani zararın doğması gerekmediğinden; hareketin meydana gelmesi ile suç oluşmaktadır. Hareket ile ayrıca bir zararın doğması aranmadığı için, bu suç soyut tehlike suçudur. Tehlike suçlarının filin yöneldiği hukuki konu üzerinde bir zarar tehlikesine neden olması yeterlidir.

Bu suç, kanun maddesinde dört bent olarak sayıları hareketlerden herhangi birinin ya da birden fazlasının icrası ile meydana geleceği için seçimlik hareketli bir suçtur. Seçimlik hareketli suçlarda, kanunda belirlenen hareketlerden en az birinin gerçekleşmesi ile suç oluşur. Seçimlik hareketli suçlar, suçun kanuni tanımında yer alan eylemlerden en az birinin gerçekleşmesi ile meydana gelen suçlardır. Hareketlerden en az birinin yerine


4 Özen, s. 208.

85 Özbek/Doğan/Bacaksız, Özel Hükümler, s. 483.

  • 5 Özbek, V. Ö/Doğan, K./Bacaksız, P./Tepe, İ.; Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara, 2017, s. 212.

9 Demirbaş, Genel Hükümler, s. 246.

9 Hakeri, s. 183.

  • Koca/Üzülmez, Genel Hükümler, s. 124.

140