Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/115

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

alınacak özel tedbirler ayrımcılık olarak değerlendirilemez.” Engellilerin hak ve özgürlüklerden daha iyi bir şekilde diğer bireyle eşit olarak yararlanmasını sağlamak için alınacak tedbirler pozitif ayrımcılık ve makul uyumlaştırma kapsamında değerlendirilmelidir. Bu uygulamalar eşitlik ilkesine aykırı değildir. Aksine fiili eşitliği sağlamak için tesis edilen uygulamalardır.

Kanun'un “topluma dahil olma” başlıklı 4/B maddesine göre, “Engellilerin toplumdan tecrit edilmeleri ve ayrı tutulmaları önlenir. Engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda bağımsız olarak toplum içinde yaşamaları esas olup, özel bir yaşama düzenine zorlanamazlar. Engellilerin topluma dâhil olmaları ve toplum içinde yaşamaları amacıyla bireysel destek hizmetleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları toplum temelli destek hizmetlerine erişimleri sağlanır.” Bu düzenleme de ayrımcılık yasağına ilişkindir. Engellilikleri sebebiyle bireylerin sosyal ve ekonomik hayattan uzak olmaları, hak ve özgürlüklerini kullanma aşamasında bazı engellere takılmamalar, bilgiye ve hizmete diledikleri gibi kolayca erişim sağlayabilmedirler.

3.5. Siyasi Partiler Kanunu

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu; 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilerek, 24 Nisan 1983 tarihli ve 18027 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Siyasi Partiler Kanunu'nun “üyeliğe kabul şartları” başlıklı 12. maddesi, üyeliğe kabul aşamasında ayrımcılık yapılmamasına ilişkin bir düzenlemedir. Buna göre; “Siyasi parti üyesi olmaya kanuna göre engel hali bulunmayanların, üyeliğe kabul şartları parti tüzüklerinde gösterilir. Tüzükte üyelik için başvuranlar arasında dil, ırk, cinsiyet, din, mezhep, aile, zümre, sınıf ve meslek farkı gözeten hükümler bulunamaz. Siyasi partiler üye olma istemlerini sebep göstermeksizin de reddedebilirler. Ancak, üyeliğe kaydını isteyenin, istemini reddeden teşkilatın bir üst kademesine, parti tüzüğünde gösterilen şekilde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.” Siyasi parti üyesi olmaya engel bir halin varlığı ayrımcılık kapsamında değerlendirilemez. Bununla birlikte, siyasi parti tüzüklerinde üyeliğe başvuranlar arasında dil, ırk, cinsiyet, din, mezhep, aile, zümre, sınıf


24 7820 sayılı SPK, tam metni http://www .mevzuat.gov.r/MevzuatMetin/i 5.2820 pdf (E.T.:10/11/2019)

103