Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/114

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Genel esaslar başlıklı 4. maddenin ilk bölümünde ayrımcılığa ilişkin bir takım esaslar ve izlenmesi gereken politikalar düzenlenmiştir”. Düzenlemeye göre, engelliliğe dayalı ayrımcılıkla mücadelede engellilere yönelik politikaların büyük önemi oluğu belirtilmiştir. Ayrıca engellilere fırsat eşitliğinin, bir takım pozitif ayrımcılık uygulamaları da kullanılarak sağlanabileceği belirtilmiştir. Kanımızca, fırsat eşitliği sağlamak ve pozitif ayrımcılık politikaları uygulamaktaki temel gaye, engelli bireyler ile diğerleri arasındaki farklılıkların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak olmalıdır. Aynı madde metninde engelli bireylerin topluma entegrasyonu için erişilebilirliğin sağlanması gerektiği ifade edilmiştir. Buna göre, erişilebilirliğin arttırılmasıyla herkes tüm haklara eşit şekilde ulaşıp eşit şekilde faydalanabilecektir. Engelli bireyler açısından gözetilmesi gereken bu ulaşılmazlığı ortadan kaldırmaktır. Ayrıca engeli olan kadın, çocuk ve kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmaları sebebiyle ayrı bir koruma sağlanacağına dair düzenleme yer almaktadır. Bilhassa kadınlar ve kız çocukları açısından çifte ayrımcılık söz konusu olabileceği için bu düzenleme son derece önemlidir. Kadınların ve kız çocuklarının herhangi bir dezavantajları olmadığı durumlarda dahi cinsiyet ve yaş temelli ayrımcılığa maruz kalabildikleri bilinmektedir. Maddede bahsedilen çok yönlü ayrımcılık birden fazla sebeple ayrımcı muameleye maruz kalabilmeyi ifade etmektedir.

Engelliler Hakkında Kanun'un 4 maddesinin A bölümünde ayrımcılık başlığı altında ayrı bir düzenleme bulunmaktadır. Burada engelliğe dayalı ayrımcılık kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Ayrıca makul uyumlaşma ile fiili eşitliğin sağlanabileceği tekrar belirtilmiştir. Buna göre, “Doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık yasaktır. Eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınır. Engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmasını sağlamaya yönelik


28 5378 sayılı EHK, m. 4: “Bu Kanun kapsamında bulunan hizmetlerin yerine getirilmesinde; a) Engellilerin insan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde, kendi seçimlerini yapma özgürlüğünü ve bağımsızlığını kapsayacak şekilde bireysel özerkliğine saygı gösterilmesi esastır. b) Engelliliğe dayalı ayrımcılık yapılamaz, ayrımcılıkla mücadele engellilere yönelik politikaların temel esasıdır. c) Engellilerin tüm hak ve hizmetlerden yararlanması için fırsat eşitliğinin sağlanması esastır. d) Engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri ve topluma tam ve etkin katılımları için erişilebilirliğin sağlanması esastır. e) Engellilerin ve engelliliğin her tür istismarının önlenmesi esastır. f) Engellilere yönelik hizmetlerin sunumunda aile bütünlüğünün korunması esastır. g) Engeli olan çocuklara yönelik hizmetlerde çocuğun üstün yararının gözetilmesi esastır. h) Engeli olan kadın ve kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmaları önlenerek hak ve özgürlüklerden yararlanmalarının sağlanması esastır. i) Engellilere yönelik politika oluşturma, karar alma ve hizmet sunumu süreçlerinde engellilerin, ailelerinin ve engellileri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının katılımının sağlanması esastır. j) Engellilere yönelik mevzuat düzenlemelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüşü alınır.”

102