Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/108

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

sahip olduğu söylenebilir. Ancak bir süre sonra çağın gerisinde kalınmış ve yeni bir Medeni Kanunu'nun düzenlenmesi zaruri bir ihtiyaç olmuştur.

4721 sayılı Yeni Türk Medeni Kanunu, 21 Kasım 2001 tarihinde kabul edilerek, 08 Aralık 2001 tarihli ve 24607 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanarak 01 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. TMK'nın getirdiği yenilikler eşitlik ilkesi doğrultusunda yapılmıştır. Birçok konuda cinsiyet eşitliği ilkesine bağlı kalındığı kanunun bütününe görülmektedir.

TMK'nın 8. maddesinde; “Her insanın hak ehliyeti vardır. Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara ehil olmada eşittirler.” denilerek, tüm insanların doğuştan kazandıkları hak ehliyetine eşit olarak sahip oldukları ifade edilmiştir. Kanun metnine göre; hak ehliyeti, “genellik ilkesi” ve “eşitlik ilkesi” kapsamında şekillenmiştir. Kanunun lafzına bakıldığında da bu madde hem herkese uygulanabilir yani genel hem de herkes için eşittir. Bu madde eşitlik kavramı açısından her bireyin insanlık onuru bakımından eşit olduğu olgusuna dayanmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesi cinsel yönelim temelinde ayrımcılığın yaşandığı alanlardan biri olan cinsiyet değişikliğini düzenlemektedir. Cinsiyet değişikliğine izin veren bu hüküm bu izni birtakım şartlara bağlamaktadır. İlgili Kanun hükmüne göre; “Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin on sekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır. Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbi yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmi sağlık kurulu raporuyla doğrulanması halinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir.”

Ayrımcılık yasağına ilişkin olan bir diğer madde ise "eşitlik ilkesi” başlıklı 68. maddededir. Bu maddede dernek üyelerinin hakları düzenlenmiştir. “Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler. Dernek, üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez; eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık


24! Temp, G.; “Hukuk Önünde Kadın Erkek Eşitliği”, Çağdaş Hukuk, Y. 2, S. 17-18, 1993, s. 44.

242 4721 sayılı TMK, tam metni https://www.mevzuat.gov.tı/MevzuatMetin/1.5 4721 .pdf (E.T.:10/11/2019)

24 Hatemi, H./Kalkan Oğuztürk, B.; Kişiler Hukuku, İstanbul, 2013, s.4.

96