Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/107

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Mobbing konusunda değerlendirdiğimiz Türk Borçlar Kanunu'nun 417. maddesi, cinsel tacizden de söz etmektedir. Söz konusu yasa maddesi ile hem psikolojik hem de cinsel taciz fiillerine yönelik bir koruma sağlanmıştır. “İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.»

3.3. Medeni Kanun

Eski çağlardan bugüne kadar kadın-erkek eşitliği tartışmaları hem sosyolojik boyutta hem de hukuk dünyasında süregelmektedir. Bu tartışmalarının kökeninde kadın ve erkeğin yaratılış itibariye sahip olduğu farklılıkları gösterilmiştir. Yaratılış farklılığından dolayı pozitif anlamda kadının korunmaya değer bir birey olması kabul edilebilir pozitif bir ifadedir. Fakat erkeklerin zaten sahip olduğu bazı haklar kadınlar için sonradan kazanılması gereken haklar olmuştur.

1960'larda feminizmin ortaya çıkması ile birlikte kadın hareketlerinin artması neticesinde kadın ve erkek bireyler arasında gözetilecek eşitlik politikaları ivme kazanmıştır. Özellikle 19. yüzyılın sonlarından itibaren, hem uluslararası hukuk alanında hem de ülkelerin iç hukuklarında kadınların haklarını koruyucu düzenlemeler yapmaya başlanmıştır. Örneğin, tüm kadınlar oy kullanma hakkına kavuşmuştur. Evli statüsünde olan kadınlar kendi mülkiyetlerine sahip olma hakkı elde edebilmiştir?“ Evli olmayan kadınların ise mülkiyet edinme hakkı bu düzenlemede yer almamıştır. Cumhuriyet'in ilanı ile kadınlara birçok hak ve özgürlük tanınmıştır. 1926 tarihinde kabul edilen Medeni Kanun ile kadın ve erkeklerin eşitliği hakkında birçok yenilik kabul edilmiştir.

Eski Türk Medeni Kanunu, İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak oluşturulmuştur. Yaratılış farklılığından dolayı pozitif anlamda kadının korunmaya değer bir birey olması sebebiyle pozitif birtakım uygulamalarla beraber 1926 tarihli kanun ile kadın haklarında son derecede önemli gelişmeler yaşanmıştır. Kanun'un bu konuda yenilikçi bir yapıya


29 Görkemli, s. 318.

2 Özdamar, D., CEDAW Sözleşmesi, Ankara, 2009, &. 57.