Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/104

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

eylemleri önlememesi ya da ortadan kaldırmaya çalışmaması dolaylı olarak ayrımcılığın yapıldığını gösterir.

3.2.3. Cinsel taciz

Cinsel taciz, TCK'nın 105. maddesinde ayrıca ve açıkça bir suç olarak düzenlenmiştir. Suç mahiyetinin dışında cinsel taciz, İş Kanunu'nda işçi ve işverene haklı nedenle fesih hakkını veren bir neden olarak belirlenmiştir. Cinsel taciz; insan onurunu ihlal etme amacı taşıyan ya da sonuçta ihlal eden mağdur tarafından istenmeyen, her türlü cinsel nitelikte sözlü yahut fiziksel şekilde utandırıcı, aşağılayıcı veya saldırgan bir ortam yaratan davranışlar şeklinde tanımlanabilir. İşyerinde cinsel taciz cinsiyet yahut cinsel yönelim temelli bir ayrımcılığın örneğidir.

Cinsel tacizin mağdurları genellikle kadınlar olmakla birlikte, ülkemizde sık görülen bir sorundur. Mağdurları fiziksel ve psikolojik olarak etkileyen bu fiiller ayrıca işteki verimliliği, ekonomik ve toplumsal hayatının düzenini olumsuz bir şekilde derinden etkilemektedir. Ayrıca mağdurların, kişilik haklarının ve çalışma özgürlüklerinin ihlaline neden olmaktadır. Çoğu zaman kadınlara yönelik olduğu ifade edilse de eşcinsel bireylere yönelik cinsel taciz de sıklıkla görülmektedir. Cinsel taciz, kadınlara veya erkeklere karşı cins tarafından yöneldiğinde cinsiyet ayrımcılığı sebebiyle; eşcinsellere yönelik olduğunda ise cinsel yönelim ve cinsel tercih sebebiyle bir ayrımcılıktan söz edilebilecektir.

İş Kanunu'nun 24. maddesi ile iş akdinin işçi tarafından hangi haklı nedenlerle feshedilebileceği düzenlemiştir. Yasa metninde, doğrudan cinsel taciz ifadesi yer alarak işçinin bu eyleme maruz kalması halinde haklı fesih hakkının doğacağı açıkça belirtilmiştir. Maddede yer alan ifadeye göre, “işveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunulursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa” bu durumda işçi derhal fesih hakkına sahiptir. Keza “işçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa” halinde Kanun işçiye


2! Görkemli, B.; Avukatlık Mesleğinde Psikolojik Taciz: Mobbing, TBB Dergisi, $. 130, 2017, s. 318.

22 Özdemir, E..; İşyerinde Cinsel Taciz, Çalışma ve Toplum Dergisi, 2006, s. 84.

23 Bakırcı, K.; İşyerinde Cinsel Taciz ve Türk İş Hukukuna İlişkin Çözümler, Kamu-İş, 2000, C.5, S.3, &. 437-438.

234 İş Kanunu, hüps://www.mevzuat.gov.t/MevzuatMetin/l .5.4857.pdf (E.T.:10/11/2019)

92