Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/103

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

İşyerlerinde mobbingin önlenmesi amacıyla, 19 Mart 2011 tarihinde, 27879 sayılı Resmi Gazete'de Başbakanlık tarafından genelge yayınlanmıştır. Genelgenin amacı; psikolojik tacizin önlenmesi, ortadan kaldırılması ve işçilerin itibarının, onurunun korunmasını sağlayarak iş hayatında verimliliği artırmaktır. İş hayatında ayrımcı muamelelerin önüne geçmeyi hedefleyen bu düzenleme ile daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturularak çalışanların hakları güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Bu genelge kanımızca işyerinde aslında mobbinge maruz kalan ancak bunun mobbing olduğunu fark edemeyen birçok çalışanın bilinçlenerek haklarının farkına varmasını sağlamak için son derece işlevseldir.

İşçilerin mobbing hallerine karşı korunmaları için gereken tedbirler işveren tarafından alınmalıdır. Türk Borçlar Kanunu'nun 417. maddesinde, “İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.” işverenin bu yükümlülüğü yer almaktadır. Söz konusu düzenleme ile çalışanlar psikolojik taciz eylemlerine karşı açık olarak koruma altın alınmak istenmiştir. İşverenin bu eylemlerin önüne geçmek var ise ortadan kaldırmak ve işçinin onurunu koruyarak gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür. İşverenin bildiği halde bu


ve gerçekleştirildiğine yönelik şikayetlerin etkili şekilde incelenmesi anayasal bir gereklilik olduğu gibi yıldırıcı ve kasıtlı tutumlara maruz kalanların uğradıkları maddi ve manevi zararların giderilip sorumluların yasal çerçevede cezalandırılmaları da bu gerekliliğin bir devamını oluşturmaktadır. https://kararlarbilgibankasi anayasa. gov.t1/Basvurular/tr/pdf/2014-10590 pdf (E'T.:10/11/2019)

20 “1. İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacaktır. 2. Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak duracaklardır. 3. Toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik taciz vakalarının yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecektir. 4. Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacaktır. 5. Çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Devlet Personel Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tarafların katılımıyla "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu” kurulacaktır. 6. Denetim elemanları, psikolojik taciz şikâyetlerini titizlikle inceleyip en kısa sürede sonuçlandıracaktır. 7. Psikolojik taciz iddialarıyla ilgili yürütülen iş ve işlemlerde kişilerin özel yaşamlarının korunmasına azami özen gösterilecektir. 8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve sosyal taraflar, işyerlerinde psikolojik tacize yönelik farkındalık yaratmak amacıyla eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile seminerler düzenleyeceklerdir.”

hüp://www.resmigazete.gov.tı/eskiler/2011/03/20110319-8.htm (E.T.:10/11/2019)

91