İçeriğe atla

Nevzat Aydın'ın Sivas Katliamı'na ilişkin Sivas Emniyet Müdürlüğündeki ifadesi

Vikikaynak, özgür kütüphane
(Sivas Emniyet Müdürlüğü)
09.07.1993

İFADE SAHİBİ: Nevzat Aydın/Mehmet ve İmmehan oğlu, 1974 doğumlu, aslen Sivas Merkez, Damılı köyü nüfusuna kayıtlı olup halen ilimiz Esentepe Malı, Türkiş Blokları, A Blok, 1. giriş, No: 3, K.2 sayılı yerde ikamet eder, boşta gezer, aynı zamanda Maliye Spor'da futbol oynadığını beyan eder, bekar, sabıkasız, lise mezunu. Alınan beyanında;

Sivas Katliamı
Günümüzde Madımak Oteli
Nedir?
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin köktendinci bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır.
Tutanaklar ve ilk raporlar
Telsiz konuşmaları Sivas Emniyet Müdürlüğünün hazırladığı tutanakMüze'de yazılmış tutanakOlay yeri keşif tutanağı Teknik hasar raporu (Kemal Dönmez) Teknik hasar raporu (Samet Hakkari)Bilirkişi raporu (N. Nihat Gençer)Bilirkişi raporu (Remzi Şahin) Kültür Merkezi'nde hazırlanmış keşif tutanağı
Savcılık ifadeleri
Aziz NesinDemet IşıkDoğukan Önerİzzet Karadağ Nevzat Aydın (Kayseri ifadesi), Sivas ifadesi
Olay sonrası ve dava süreci
TBMM Araştırması Komisyonu RaporuAziz Nesin'in TGRT konuşması
Diğer belgeler ve metinler
Köktendincilerin dağıttığı bildiri
Vikipedi'de Sivas Katliamı maddesi

SORULDU: Ben köyümüzde dünyaya geldim. Çocuk yaşta iken Sivas merkeze geldik. İlk, orta ve liseyi burada tamamladım. Annem ve babam sağ olup, babam D.D. Yolları Loko bakım Atölyesi'nde çalışmaktadır. Annem ev kadınıdır. Kardeş olarak sekiz kardeşizdir. Kardeşlerimin içerisinde siyasi suçtan veya başka bir suçtan dolayı aranan veya suç işleyen yoktur. Şu anda üniversite imtihanlarına hazırlanmaktayım.

SORULDU: Benim şu anda herhangi bir siyasi görüşüm yoktur ve kaydım da bulunmuyor.

SORULDU: Ben 02.07.1993 günü, Cuma namazını Paşa Camii'nde kıldıktan sonra, dışarıya çıktığımızda caminin dışında bir topluluğun olduğunu gördüm. Bu arada bizlerin ön kısmında bazı kişilerin toplanarak bir anda hareket ettiklerini ve sloganlar atmaya başladığını gördüm. Bu arada kendisini daha önceden tanımadığım bir şahıs bağırarak slogan atmaya başladı ve topluluk bir anda çoğaldı ve slogan atarak Atatürk Caddesi'ne çıkıldı ve Vilayet önüne doğru yürünmeye başladı. Ben de bir anda topluluğa katılarak yürümeye ve birlikte slogan atmaya başladım. Ben topluluğa katılıp da sloganlar atılmaya başlayınca Aziz Nesin isimli yazarın Sivas iline gelmesi ve İslam dinine karşı söylemiş olduğu sözlerinden dolayı protesto yürüyüşü olduğunu anladım ve ben de toplulukla birlikte slogan atarak yürüdüm ve önce Vilayetin önüne gelindi ve burada bir süre slogan atıldıktan sonra yine grup ile birlikte Kültür Sitesi'ne, Çifte Minare'nin arkasından, medreselerin arkasından İstasyon Caddesi'ni takiben Kültür Sitesi'ne gidildi. Burada yine Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılan topluluk ile aramızda bazı taşlaşmalar ve çeşitli kargaşalıklar çıktı. Bunun üzerine güvenlik güçleri bizleri oradan uzaklaştırdılar ve topluluk tekrar dönerek Vilayetin önüne doğru yürüyerek slogan atıldı ve yürüyüş devam etti ve protesto etmek devam etmekte idi. Vilayete kadar bu yürüyüş devam etti ve tekrar geri dönülerek Kültür Sitesi'ne gidildi. Kültür Sitesi'ne vardığımızda, yine diğer grup ile bir çatışma ve olaylar çıkmaya başladı. Güvenlik güçleri yine toplulukları dağıtmaya çalıştı. Bu arada bir arkadaş, Kur'an okudu ve dağılmamız için konuşmalar oldu. Yine İstasyon Caddesinin kesiştiği yerde Belediye Başkanı bir konuşma yaparak topluluğun dağılması için telkin edici konuşmalar yaptı. Toplulukla atmış olduğumuz sloganlar şunlardı, önce tekbir getirerek "ALLAHUEKBER-VALİ İSTİFA-ŞEYTAN AZİZ-SİVAS AZİZ'E MEZAR OLACAK" gibi sözlerdi. Daha sonra bir anda topluluk dağılmakta iken, tekrar toplanarak yürüyüşe geçti ve bu arada ben şu anda birlikte bir arada bulunan Ramazan Önder isimli arkadaş ile topluluktan ayrılarak bazı esnafların yanına gittik ve aradan bir veya iki saat geçtikten sonra geri döndüğümüzde topluluğun Vilayet önünde ve Madımak Oteli önünde toplandığını görünce, ben tekrar topluluğun bulunduğu yere gittim ve Belediye Düğün Salonu'nun bulunduğu yerden topluluğa katıldım ve orada da yine toplulukla birlikte sloganlar atmaya ben de devam ettim.

Bu arada bazı kişiler güvenlik güçlerinden kurtularak barikatı aşarak, otelin içine girerek eşyaları dışarıya atıyordu. Bundan önce otelin bütün camları ve bulunduğu yer devamlı olarak taşlanıyordu. Ben slogan attım ancak taş atmadım. Bu arada Kültür Sitesi'nde taşlanan ve kırılmaya çalışılan heykelin yerinden sökülerek meydana getirildiğini öğrendik. Topluluk bu heykeli alarak Madımak Oteli'nin önüne getirdiler, burada güvenlik güçlerinin barikatını yararak ortalıkta kırmaya başladılar. Bunun üzerine buradan kurtulup kaçanlar, otelin önünde bulunan araçları yaktıklarını ve oteli tutuşturduklarını ise ben biraz geride olduğumdan dolayı alevlerin yükselmesiyle gördüm ve yandığını biraz seyrettim. Bu arada yine sloganlar atılıyordu. Ben bu arada olayların ve protestonun aşırıya gidilerek tahriklerin artması, olayların büyümesiyle birlikte bir ara silah sesleri duyulmaya başlayınca meydana doğru çıktım ve oradan bir arabaya binerek eve gittim.

Ben Aziz Nesin'i protesto etmek amacıyla yürüyüşe katıldım ve slogan attım. Neden buraya getirildiğimi de anlayamadım. Ancak bu boyutlarda protesto edilmesini ve aşırı şekilde tahriklerin olacağını anlamış olsa idim, kesinlikle katılmazdım ve hiç içlerine karışmazdım. Benim bu konuda bildiklerim ve söyleyeceklerim bunlardan ibarettir. Hiçbir baskı, cebir, şiddet, zor kullanma görmeden kendi hür irademe dayanarak doğru ve kesin olarak verdim, dedi ve alınan ifadesinin doğruluğunu okuyarak imzasıyla tasdik etti ve edildi.


2
Komiser
(İmza)


29
Pol. Memuru
(İmza)


Nevzat AYDIN
İfade Sahibi
(İmza)


Kaynak: Madımak Yangını Sivas Katliamı Davası. 2. bs, Ankara Barosu Yayınları, 2009. s. 91-95
Telif durumu: