Ergenekon (Ziya Gökalp)
![]() |
Bu çalışmanın düzen ve biçim olarak Vikikaynak standartlarına ulaşması için elden geçirilmesi gerekmektedir. Eğer yardım etmek isterseniz, yardım sayfasına bakabilirsiniz. |
“ |
Biz Türk Han'ın beş oğluyuz, Ak ordumuz sola gitti, Birincisi Azerbaycan, Gök ordumuz sağa vardı, Kara ordu gitti, İskit, Kızıl ordu dağlar aştı, Sarı ordu tekin durdu, Yüce Tanrı Oğuz Han’ı, Oğuz Han’dan sonra Hanlar Yıllar geçti bir an geldi, Verilmedi bir dem soluk, Yalnız Nököz ile Kıyan Dağdan dağa hep gizlice, Bu iz yolu çok uzattı, Bir de baktık yeşil bir bağ Alageyik çayır yerdi Dörtyüz sene burda kaldık, Elma,erik çoktu yedik, Kurt’tan hali iken bu yurt, Kurt bir delik buldu,gitti, Büyük sevinç, büyük müjde, Demircye Bozkurt dendi Börteçine kurdun adı, Oldu sana Kaf bu eşik, Uzaklarda hoş ülkeler, Tarhandağı gözler seni; Turan, eski toprak bize; Yunus gibi çıktık Hut’tan! Sartlık gitti, Uygurlandık. İlk yayıldık: Beşbalık’a! Sağa sola gitti ordu; Alplerimiz girdi harbe, Türk ayağı hangi yurda, Tümen, Çin’e akın etti. Teleleri, Aktürkman’ı İlhan Mokan, Bilge Kağan, Askerliği gördü atsız. Tonguz, Çin’e hakan oldu. Cengiz bunu tasarladı. Oğuz Han’dan beri mühmel, Gökten yüce yıldızımız! Fatih aldı İstanbul’u. Bundan sonra talih döndü, Kırım, Kazan heder oldu! Yurt girince yâd eline, |
” |

Bu eser, kültürel öneminden ötürü Türkiye Cumhuriyeti'nde kamuya maledilmiştir ya da 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre eserin koruma süresi dolmuştur. Kanun'un 27. maddesine göre:
- Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder.
- Sahibinin ölümünden sonra alenileşen (herkesçe bilinir duruma gelen) eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
- 12. maddenin birinci fıkrasındaki hallerde (sahibinin adı belirtilmeyen eserlerde) koruma süresi, eserin aleniyet tarihinden sonra 70 yıldır; meğer ki eser sahibi bu sürenin bitmesinden önce adını açıklamış bulunsun.
- İlk eser sahibi tüzelkişi ise, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.

Kaynakça[değiştir]
- ↑ Ziya Gökalp, Ziya Gökalp Külliyatı I: Şiirler ve Halk Masalları, haz. Fevziye Abdullah Tansel, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1989, s. xlii, 78-83.