Vikikaynak:Köy çeşmesi/Arşiv/2021/Şubat

Vikikaynak, özgür kütüphane

Viki proje temsilciliği[değiştir]

Herkese merhaba. Bugün Meta'dan gelen bir mesaj üzerine, Wikimedia Vakfının yeni projesinden haberdar oldum. Belki birkaç gün içerisinde burada küresel bir mesaj da paylaşılabilir ama ben öncesinden sizleri kısaca bilgilendirmek isterim.

Şöyle ki, Wikimedia Vakfı bir Küresel Konsey oluşturmayı planlıyor. Bu konsey, viki projelere destek veren iştirakçılar da dahil olmak üzere tüm toplulukları eşit bir şekilde küresel boyutta temsil etmek ve Wikimedia Hareketinin ihtiyaçlarına bir bütün halinde cevap verebilmek amacıyla oluşturulacak. Bu konseyde, her dilden ve her viki projeden temsilciler olması isteniyor. Konseyin görevi ve sorumlulukları, oluşturulacak geçici bir konsey tarafından oluşturulacak olan bir Wikimedia Hareketi Anayasası (ya da Hareket Sözleşmesi) ile belirlenecek.

Temsilci seçimi için özel bir usûl belirlenmemiş. Bu nedenle her proje, kendi yerel görevli (hizmetli/bürokrat/devriye gibi) seçimleri için belirlemiş olduğu usûle göre bir temsilci seçebilecek.

Bu temsilci seçimi öncesinde, toplulukların böyle bir konsey fikrini destekleyip desteklemediği de önem arz ediyor. Bu nedenle, her projede öncelikle bu sürece dair bir bilgilendirme sayfasının oluşturulması ve bu konuların tartışılması isteniyor. Eğer topluluk, konsey fikrini destekliyor ise bir temsilci seçimi sürecine başlanabilir. Seçilecek temsilciyi ve tartışma sayfasını Meta'daki anasayfada paylaşacağız.

Şimdilik Hollandaca Vikipedi, Vikisöz ve Vikikaynak bahsettiğim tartışma sayfalarını oluşturmuşlar fakat henüz temsilci seçmemişler.

Kendi adıma konuşacak olursam, küresel çapta bir oluşum içerisinde Türkçe viki projeler adına en azından bir temsilcinin varlığını önemli ve gerekli buluyorum. Fakat proje sayfasında da görebileceğiniz üzere, temsilcilerin bu konsey çalışmaları dahilinde emek ve zaman harcamaları gerekiyor. Bu nedenle bu konuda gereken zamanı ve emeği harcayabileceğini düşünen kullanıcılarımızın olup olmadığı da önemli.

Konu ana hatlarıyla böyle. Bu adreste proje sayfasının çevrilmiş halini görebilirsiniz. Meta'da çevirmenlik yapan kullanıcılarımız da ayrıca çeviriyi incelemek isteyebilir. Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim. --justinianus | mesaj 15.44, 6 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]