Vikikaynak:Köy çeşmesi/Arşiv/2009

Vikikaynak, özgür kütüphane

Bir kaynağın "kaynak" olabilmesi için..[değiştir]

VikiKaynak'ta yayınlanan metinlerin, şiirlerin, türkülerin v.b her kaynağın bi çalışmada kaynak olabilmesi için ojinlerinin, künyesinin de yayınlanması gerektiğini düşünüyorum evet

Örneğin:

  • Kanunlarda Kanun numarası, kabul tarihi ve yürürlük tarihleri çok önemlidir.
  • Türkülerde yöresi, derleyeni veya ozanın adı verilmelidir.
  • Nazım ve Nesirlerde eser sahibinin adı, yayınlanmış olup olmadığı, içinde yayınlandığı kitabın adı, yayıncısı, yayın tarihi bilinmelidir

Bu örnekleri artırmak mümkün.. bunlar için bazı şablonlar oluşturulmalı

--Sralp 04:42, 28 Mayıs 2008 (UTC)

Öncelikle size aramıza -en azından kayıtlı olarak- yeni katıldığınız için hoş geldiniz demek isterim. Yukarıdaki fikirlerinize istinaden de fırsat bulduğunuzda VikiKaynak'ta ufak bir gezintiye çıkmanızı öneririm. Zira kanunlar için, Şablon:Kanun künye; manzum veya düzyazı her türlü eser için Şablon:Eser1 şablonları kullanılmaktadır. Yukarıda kullanmış olduğunuz yayınlanmış olup olmadığı ifadesi üzerine şunu altını çizerek belirtmeliyim ki; VikiKaynak özgün çalışmaların paylaşıldığı bir platform değildir. VikiKaynak'ta sadece daha önceden yayımlanmış(published) eserler yer alabilir. Eğer eser değindiğiniz gibi bir kitabın parçasıysa kitap da bir eser sayılacağından onun için de bir sayfa oluşturmak mümkündür, ki bu özellikle şiirler ve deneme gibi kısa düzyazılar için geçerlidir.
Türküler mevzusuna gelince, oluşturduğunuz şablon benimsenir ve tercih edilirse pek tabi VikiKaynak katılımcıları tarafından bugün veya ilerde kullanılabilir. Daha da mühim mevzuyu, türküler kategorimizin fazlasıyla ilgiye ihtiyacı olduğunu bu vesileyle belirteyim. Hem biçem açısından bakıma ihtiyaçları var, hem de kaynak kişi ve derleyen açısından telif durumlarının değerlendirilerek ciddi anlamda elden geçirilmeleri gerekiyor.--Suelnurileti 21:18, 29 Mayıs 2008 (UTC)

Şablon:Türkü bilgi kutuları[değiştir]

Türküler için bilgi kutusu şablonu eklenmiştir. Bkz. Şablon:Türkü bilgi kutuları --Sralp 10:11, 28 Mayıs 2008 (UTC)

Metin kaliteleri[değiştir]

Merhaba. Vikikaynakta bulunan metinlerin kaliteleri ilgili bilginin metin sekmesinin yanıda görünmesi için en.wikisource ve birçok vikikaynakta kullanılan mediawiki javascript kodunu kopyaladım. Buradaki Metin kalitesi ile ilgili olan kodu MediaWiki:Monobook.js sayfasına bir yönetici kopyalayabilir mi? Srhat mesaj 11:39, 21 Haziran 2008 (UTC)

Divan Edebiyatı[değiştir]

Merhabalar. Vikikaynak'ta Halk Edebiyati icin ozel bir grup bulunmaktadir ve cok guzel eserler icermektedir. Turk edebiyatinin diger bir kolu olan Divan edebiyati eserleri de (ozellikle nazim eserler) yavas yavas bu Vikikaynakda yer almaktadir. Fakat bu eserler su anda ancak kisilere gore siniflandirilmaktadir. Divan Edebiyati veya Divan Siiri adli bir grup acmak imkani olmasi gerekir kanisindayim. Fakat ya şablonun korumali olmasi dolayisiyla veya pek Vikikaynak yazilimi sekilde basarili olamadigim icin, kendim bir Divan Edebiyati grubu kuramadim. Bu ugrasda yardim saglamak imkani var midir? Bu Grubun alt gruplarini XIV. yüzyıl divan şiiri...... XIX. yüzyıl divan şiiri olarak kurulmasini ve bunlarin altlarinda Şair isimlerine gore siniflandirma yapilmasini uygun gormekteyim. Bu tur siniflandirma uygun gorunmekte midir? Noyder 17:10, 31 Temmuz 2008 (UTC)


Merhabalar, Vikikaynak icine Turk Divan Edebiyati eserlerin koymaya calisiyorum. Yukaridaki e-mailime daha bir cozum ortaya cikmadi ve hala bir uygun yardim beklemekteyim. Bu sefer bir baska soruna egilmek istiyorum. Bilindigi gibi Divan Siiri dili bircok Arapca ve Farsca sozcuklerle dolu, icinde bulunan bircok kavramlar ve dusunceler yeni nesillerin bildikleri konular degil ve bazan cok karmasik edebi sanat oyunlari iceriyor. Bu nedenler dolayisiyla siirlerin anlasilmasina yardim icin aciklamalar yapilmasi gerekli. Basilmis olan bir sira Divan Siiri Antoloji kitabi bu tip aciklamalari kapsamakta. Aciklamalar sadece sozcuklerle iliskili olmadigi icin Vikisozluk'e refrerans vermek yeterli degil.

Eger her bir beyit veya dortluk icin aciklamalar eklenmek mumkun ise, her beyit veya dortluk icin istenince aciklamayi ortaya cikaracak, istnilince gizleyecek bir gizli-acikla sablonu yazmak ve kullanmak uygun olacagi fikrindeyim. Vikipedia'da, ozellikle yabanci diller Vikipedia'larinda ,boyle gizle-acikla sablonlari bulundugunu biliyorum. Bu tip bir sablonun hazirlanmasi icin yardim istemekteyim.

Bu aciklamalarin hazirlanmasinin bir problem dogurabilecgini de dusundum. Aciklama yeni bir yazi olacaktir. Once, Vikikaynak icin yeni yazilarin (eski kaynaklara aciklama veya tefsir olmakla beraber) konulmasi uygun olacak mi; yoksa Vikikaynak prensipleri ile cakismakta mi? Eger yeni aciklama konulmasi mumkun ise, bu halde telif haklari ne olacak? Aciklamayi koyan kisi telif hakklarini Commons telif hakki yapmasi mi gerekecek? Noyder 12:04, 3 Ağustos 2008 (UTC)

Elinizi vicdanınıza koyun!!![değiştir]

   Her geçen gün yanan ormanlara birisi daha eklenmekte.Biz sahip çıkmadıkça 
dünyanın herhangi bir yerlerinden gelen insanların sahip çıkmasını mı bekleyeceğiz...
Her ağacın bir nefes olduğunu nefesssiz kalınca mı anlayacağız.
Zamanı gelince insan olmaktan,okumuş olmaktan, doğayı sevmekten,hayvanları sevdiğimizden
ve gelecekten bahsederiz.Hani nerede? Söylemek kolay hadi sahip çıkalım ormanlarıza.
Sadece haberlerden izleyip vah vah deyip geçmekle olmaz.
Bizden sonrakilere hayatın gerçeklerini büyüyünce anlarsınız diyoruz.Kirlettiğimiz çevre
ile hayatımızı çocuklara anlatamıyoruz.
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ONLARIN DUYARLILIĞI İLE VİCDANIMIZA KULAK VERELİM!!!
                                  --85.96.57.46 14:46, 6 Ağustos 2008 (UTC)

Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddesi üzerinden soru ve öneriler[değiştir]

Merhaba,

Bir vesileyle söz konusu sözleşmeye Vikikaynak'tan ulaştım ve ardından üye olarak bir iki küçük değişiklik (litre > libre, uçak-gemisi > uçak gemisi vb.) yaptım. Gel gelelim, maddede başka sorunlar da var gibi ve aynı zamanda genel işleyişle de ilgili olabilecek ve müdahale etmemin hem mümkün hem doğru olmayabileceği bu sorunları topluluğun ve yöneticilerin dikkatine sunuyorum:

1- Yaygın olarak kısaca "Montrö Sözleşmesi" olarak bilinen ve genellikle öyle yazılan bu sözleşmenin isminde geçen "Montrö" sözcüğünün, malum kent isminin, yazım kuralları çerçevesinde "Montreux" olarak yazılması gerektiği yolunda tartışmalar zaten var. Bununla birlikte, Cumhuriyetin ilk yıllarından kalma bu gibi bazı tercihlerle fazla oynamamak, kurala aykırı gibi dursa bile bunları bir anlamda galat-ı meşhur saymak gerektiği de söylenir. Ama örneğimizde, sözleşmenin ismi, 1936 Türkçe çevirisinde dahi ve resmi kayıtlara girmiş haliyle şöyle: "Boğazlar Rejimi hakkında Montreux’de 20 Temmuz 1936 tarihinde imza edilen Mukavelename". Dolayısıyla soru: "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" mi "Montreux Boğazlar Sözleşmesi"mi?

2- "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" maddesi VikiKaynak ana kategorilerinden "Sözleşmeler" altında tasnif edilmiş ve doğrudur bu bir mukavelename yani sözleşme. Kategoriler arasında -gerçekten de sözleşmeden farklı bir kavram olan- "Antlaşmalar" da var. Ana sayfadaki istiften "Antlaşmalar" ve "Sözleşmeler"in eşit düzlemde bölümler oldukları izlenimini ediniyorum. Oysa bu bölümler açıldığında "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" maddesinin hem -başka epeyce unsur arasında- Antlaşmalar hem -hayli az unsur arasında- Sözleşmeler altında yer aldığını görüyorum. Sanırım Sözleşmeler, Antlaşmalar'ın bir alt bölümü olarak ele alınmış. Durum bu ise, bunun isabetini hukukçu üyeler daha iyi değerlendirecektir ama öyle ise en azından ana sayfadaki istifte ve VikiKaynak genelindeki ağaç dalı düzeninde, iş buna uygun yapılmalı. "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" maddesini açtığımızdaysa, maddenin en altında "Sayfa kategorisi: Antlaşmalar" bağını görüyoruz. Yukarıdaki söylediklerime ilişkin ne karar verilirse verilsin, bu yanlış. Sözleşmeler Antlaşmalar'la eşit düzeyde bir kategori de olsa, onun alt kategoriside olsa, bir sözleşme madde girişinin altında "Sayfa kategorisi: Sözleşmeler" bağının belirmesi umulur.

3- "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" maddesini açtığımızda, başlığın yine "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" olduğunu görüyoruz. Oysa ben ana sayfa listelerinde bunun bir tür kısaltma olarak kullanıldığını düşünmüştüm ki böyle yapılması anlaşılır, onaylanır bir tercihtir. Ama maddenin kendisine geldiğimizde iş değişir. Bu metnin tam ismi şudur: "Boğazlar Rejimi hakkında Montreux’de 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Sözleşme". (Bu noktada artık "Montrö mü yazsak?" gibi bir tartışma bile olamaz; bunun -dili sadeleştirilmiş- ismi bu; dipnot olarak hem uluslararası düzlemde aslı olarak tanınan Fransızca, hem resmi belgelere girmiş haliyle Türkçe başlığının ve ihtiyaç duyulursa İngilizce başlığının verilmesi iyi olur.)

4- VikiKaynak "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" maddesi bir konu başlığı olarak "Başlangıç Hükümleri"yle başlıyor, ardından bir "Giriş" var. Benim elimdeki kaynakların hiç birinde, bu sözleşme "Başlangıç Hükümleri" ve "Giriş" diye adlandırılmış bölümler içermiyor: Sözleşme, başlığı yazılarak başlıyor; başlık altında gövde metni başlayıp devam ediyor,ta ki birinci madde sonu ikinci madde başlangıcına gelinceye kadar, VikiKaynak'ta o araya yazılan "KESİM I. TİCARET GEMİLERİ" ibaresi doğrudur. Sonrası da öyle akıp gidiyor.

5- VikiKaynak "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" maddesinin gövde metninde Türkçeye özgü harf karakterleri pek çok yerde -bölümlerin çoğunluğunda sanırım- kullanılmamış. Bunları Web üzerinden tek tek mi düzeltmeli yoksa bir yolla metnin tamamını bilgisayara indirip, bir hal yolu bulduktan sonra tekrar mı yüklemeli; bilemiyorum.

Selam ve saygı, Marenostrum 15:39, 28 Ağustos 2008 (UTC)

Biraz insaf, biraz saygı[değiştir]

Sevgili arkadaşlar,

Özel hayatının saatlerinin büyük bir kısmını burada harcayan ve bu ansiklopedinin gelişmesi için gecesini gündüzüne katan arkadaşlara; özellikle Nosferatü ve Suelnur...lara teşekkür etmemiz, üslubumuzu ince sitemlerle donatmamız yerine, O'nları köstekleyici ifadeler kullanmanın şık olmayacağını düşünmekteyim.. Keşke hepimiz Nosferatü kadar katkıda bulunabilsek. Unutmayalım ki, marifet iltifata tâbidir.. Arkadaşlarımız iltifat dahi istemiyorlardır ama hak edilmeyen ithamlar da hoş olmuyor.. Biraz daha anlayışlı olabilir miyiz acaba? Lütfen kimse kırılmasın, kimse alınmasın. Hepinize sevgi, saygı.--Hasan Sami 06:54, 9 Kasım 2008 (UTC)

Kullanıcı adı değiştirme[değiştir]

  • Kullanıcı adımı Vikipedi'deki ile aynı olması için değiştirmek istiyorum. VikiKaynak'ta kullanıcı adı değiştirmek mümkün mü?--Oğuz256 18:29, 15 Aralık 2008 (UTC)

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı ile ilgili kanun[değiştir]

Merhaba, Çevre bakanımız Veysel Eroğlu "kimse ezbere konuşmasın, önce kanunu okusun" buyurmuş. Ancak bu kanunu VikiKaynak içinde aratmama rağmen bulamadım. Başka bir başlık altında alt madde olarak mı geçiyor, yoksa henüz açılmadı mı? Bildiğim kadarıyla bu madde yasalaşmış idi. İlginiz için teşekkürler. --Anov 23:37, 5 Şubat 2009 (UTC)

Ana sayfa[değiştir]

Merhabalar. Ana sayfa için yeni bir tasarım hazırladım. Eleştirilere/yorumlara açıktır... Pinar 07:25, 12 Nisan 2009 (UTC)

Kişi:Hasan Sami Bolak[değiştir]

Merhabalar. Hasan sami Bolak maddeleri Vikipedi ve Vikisöz'de kayda değerlik kriterlerini karşılamadıkları için silindiler. Saygılar.--Abuk SABUK 21:16, 19 Nisan 2009 (UTC)

Güzel bir site yapmışsınız[değiştir]

Helal olsun size, fakat sözlerin yazarları yazmıyor.. onları da eklerseniz süper olur :)

Kategori:Vikikaynak'a taşınacak maddeler[değiştir]

  • [1] sayfasındaki maddeler buraya aktarılmasında fayda var. İlgilenen arkadaşlara duyrulur.--Reality006 12:43, 20 Aralık 2009 (UTC)

ortakpayda isimli site[değiştir]

telif hakları araştırmasında çıkmaktadır. bu telif hakları tarafıma ait ise her hangibir sorun sözkonusu olabilir mi? teşekkür ederim...Bu imzasız yorum 78.191.70.194 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.