Sayfa:Yabancı Göçmen İşçiler.pdf/19

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Fındık

Fındık üretimi özellikle Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Trabzon illeri ve çevresinin temel tarımsal faaliyetidir. Fındık aynı zamanda uluslararası ticari öneme sahip bir tarım ürünüdür. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sosyo-ekonomik değişim, bu ürünün üretim ve işçilik biçimlerini yakından etkilemiştir. Büyük kentlere ve yurtdışına göç, kentleşme, eğitim düzeyinin yükselmesi, başka alanlarda istihdam olanaklarının artması ve arazilerin miras yoluyla küçülmesi gibi nedenlerle, bölgede yaşanan sosyo-ekonomik dönüşüm geleneksel olarak ailece ve yoksul orman köylerinden temin edilen mahalli işçilikle yapılan fındık üretiminin önemli bir kısmının mevsimlik göçmen işgücüyle karşılanmasına yol açmıştır. Bu da özellikle Fındık hasadı zamanı bölgeye Güneydoğu Anadolu ve güney illerinden yüksek sayıda mevsimlik gezici tarım işçisinin gelmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra Gürcü işçilerin de fındık hasadında yaygın olarak çalıştıkları gözlenmektedir.

Kayısı

Kayısı, Malatya'nın dünyaca ünlü tarımsal üretimi ve kentin sembolü hâline gelmiş bir üründür. Kayısı üretimi birçok ailenin temel ekonomik faaliyetidir. Ayrıca il dışından gelen on binlerce mevsimlik gezici tarım işçisi için de gelir getirici bir tarımsal faaliyettir. Malatya'da kayısı toplama işinin asıl işçileri Güneydoğu Anadolu illerinden gelen mevsimlik gezici tarım işçileridir. Fakat son yıllarda Suriyeli göçmenlerin sayısının hem mevsimlik tarım işçiliğine kaynaklık eden illerde hem de Malatya'da artmaya başlaması mevsimlik işçiliğin görünümünde radikal bir değişimin habercisi niteliğindedir. Malatya'da göçmen kampında yaşayanların yanı sıra Kobani'deki çatışmalarla şehre gelen ve şehirde yaşayan akrabaları aracılığıyla buraya yerleşen Suriyeli göçmenler bulunmaktadır.

Hayvancılık ve Çobanlar

Hayvancılık ve onunla ilgili olarak gerçekleştirilen ot biçimi gibi işler Kars ve Ardahan yöresinin temel tarımsal faaliyetidir. Yaşlanan nüfus, kırsaldan kente göç ve eğitim seviyesi artan yeni neslin tarımsal faaliyetlere azalan ilgisi bu bölgede de tarımsal üretimde ücretli işçi çalıştırmayı zorunlu kılmaktadır. Kars ve Ardahan illerinde hayvancılığın ve küçükbaş üreticiliğin yarattığı işgücü talebi genellikle komşu Nahcivan'dan gelen Azeriler tarafından karşılanmaktadır. Yörede yaşayan Azerilerin olması

17