Sayfa:TRAKYA’DA YAŞAYAN AMUCA BEKTAŞİLERİNDE NEVRUZ ERKÂNI.pdf/6

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

Nevruz muhabbetlerinde söylediği nefeslerde de karşımıza çıktığı görülmektedir. Fahri[1] mahlaslı ozan bir nefesinde Hz. Ali’nin doğumuna ilişkin şunları söylemiştir:

“Ali'nin doğduğu gündür
Bugün her günden üstündür
Hemen saki kadeh döndür
Bugün Nevruz-u sultandır”

Kul Hasan Hüseyin[2] mahlaslı 1937 yılında Kırklareli Kofçaz’a bağlı Beyci köyünde doğan ve Amucalara mensup olan Hasan Hüseyin Arslan’ın bir nefesinde de aynı konuya değinildiği görülmektedir:

Geldi Nevruz canlar bize
Ali’min doğduğu gice
Neşeler buldunuz bizde
Bahar geldi neşe geldi”

Hz. Muhammed’e peygamberliğin Nevruz gününde verildiğini anlattığı bir nefesinde Hüsni mahlaslı ozan şu ifadeleri kullanmıştır:

Bugündür mevlüd-i şah-ı velayet
Bugün izahat oldu nuru nübüvvet
Bugüne müminler eyledi hürmet
Nevruz Bayramı’nı kutlamak için”

Amuca ozanlardan olan Cafer Baba[3] bir nefesinde Nevruz ile baharın geldiğini belirtmektedir:

Göründü nebatatı eyledi hürrem
Geldi bahar kalmadı elem
Ehl-i Beyt olan canlar eyledi
Nevruz Sultanı geldi bu dem”

Mürşit tarafından yapılan bilgilendirici konuşmalardan sonra, şu münacaat okunur ve ardından çerağ uyarmaya geçilir:

“Bism-i Şah Allah Allah, Tanrı’m suçlarımızı bağışla, kötülüklerimizi affet, iyiliğe çevir, belâları başımızdan defet. Bizleri ilahi aşkınla ilerlet, tertemiz idraklar sağla, iyi ahlâk ver, kötü huylarımızı defet. Hak Muhammed Ali yolunda, on iki imam ruhu, on dört masum-u pak, on yedi kemerbest ve yetmiş iki Kerbelâ şehidi ruhları hürmetine ve senin rızana bağlıyız. Çok güçlü ve büyük tek Allah’ım, Kırklar meydanında Pir Hacı Bektaş Veli için yalvaçların sırrını taşıyan duaların kırklar meydanında söylenmesinin daim olması dileğiyle gerçekler demine ya Ali Hü” (K.K. 8).


1008
  1. Adı Mehmet Fahri Yavaş’tır. Amucaların yetiştirdiği ozanlardandır. 1873 yılında Bulgaristan'daki Amuca yerleşim yerlerinden olan Belören köyünde doğmuş, 1938 yılında Kırklareli’nin Kızılcıkdere köyünde vefat etmiştir. Medrese eğitimi görmüştür. Bektaşiliğe Ariz Baba köyünden kendisi gibi ozan olan Tevfik Bey Baba’dan el alarak girmiştir. Bektaşi abası da olan ozanın kimden babalık icazeti aldığı kesin olarak bilinmemektedir (K.K. 10).
  2. Asıl adı Hasan Hüseyin Arslan’dır. 1937 yılında Kırklareli’nin Kofçaz ilçesine bağlı Beyci köyünde doğmuştur (K.K. 10).
  3. 1902 yılında Tekirdağ’ın Kılavuzlu köyünde doğmuştur. Şair Ali Kemteri’nin oğludur. Hayatı boyunca çiftçilikle uğraşmıştır. 1925 yılında Ali Ağa’nın rehberliğinde girdiği Bektaşiliğe derviş, baba ve halifebaba olarak hizmet etmiştir. 1991 yılında vefat eden ozanın kabri Kılavuzlu köy mezarlığındadır (K.K. 10).