Sayfa:TRAKYA’DA YAŞAYAN AMUCA BEKTAŞİLERİNDE NEVRUZ ERKÂNI.pdf/18

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

Güzellerin ikramıdır.

Yevm-i saadettir bu gün
İzn-i icâzettir bu gün
Mey içmek âdettir bu gün
Âşıkların bayramıdır.

Saki gözet ayin-i cemi
Devretsin muhabbet demi
Açsın bezmin gonca femi
Gül derme eyyamıdır.

Cennet Cemali[1] açılır
Âleme rahmet saçılır
Bu demde kevser içilir
Fazlı Hüdâ’nın ahkâmıdır.”

Sonuç

Trakya ve Balkan Türklüğünün özgün bir topluluğu olan Amucaların tarihsel süreç içerisinde sahip oldukları zengin miraslarının bir parçası olan Nevruz geleneklerini korumayı başardıkları söylenebilir. Amucalar için Nevruz’u sadece bir bahar bayramı olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Amucalarda Nevruz aynı zamanda ritüelistik ve törensel yönleriyle dikkat çekmektedir. İslam öncesi motiflerin yanında İslami inançlarla harmanlanmış Nevruz’a Hz. Ali’nin doğduğu gün, Hz. Ali ile Hz. Fatma’nın evlendiği gün gibi çeşitli anlamlar da ekleyen Amucalar, ortaya çıkan bu senkretizmle hem bayram hem de kutsal gün olarak algılanabilecek bir Nevruz algısı oluşturmuşlardır.

Ülkemizde çoğunlukla Trakya genelinde varlıklarını sürdüren Amucalar Bektaşi, Bedreddini ve Sünni olmak üzere üç kollu inanç sistemine sahiptirler. Yapılan saha çalışmalarında özellikle Bektaşi olan Amuca yerleşim yerlerinde Nevruz’a dair gelenek ve inanmaların diğer gruplara göre daha canlı bir şekilde yürütüldüğü görülmüştür. Yıl içerisinde mutlaka yerine getirilmesi gereken ibadet ve muhabbet formlarının içerisinde Muharrem Matemi, Kasım Baba, Bedreddinilerde Bedreddin Sultan yer almaktadır ve Nevruz da bunların içindedir. Sadece bu yapısal özellik bile Nevruz’a verilen değerin en önemli göstergesidir.

Tarih içerisinde sık sık göç etmek zorunda kalmasına rağmen nihayetinde yerleşik bir kültür oluşturmayı başaran Amucalar, son dönemlerde sosyo-ekonomik koşullardan dolayı şehirlere göç etseler de gelenek ile bağlarını tamamen koparmamışlardır. Bu bağın Bektaşi Amucalarda daha sağlam şekilde korunduğunu söylemek yanlış


  1. Kürt Muhsinzade Hasan Efendi olarak bilinen Hasan Cemali Baba’nın 1836 veya 1837 tarihinde doğup 1927 yılında öldüğü bilinmektedir. Bir dönem Tekirdağ Belediye Başkanlığı da yapan ozan sonraki süreçte Bektaşiliğe bağlanmıştır (K.K. 10).
1020