Sayfa:Türkülerin Başına Gelenler Politik-İdeolojik Sebeplerle Değiştirilen Türküler Üzerine.pdf/22

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş
folklor /edebiyat

2019 yılı seçimlerinde yapılan bir başka seçim müziği de Ekrem İmamoğlu'nun seçim kampanyasına destek amacıyla Feryal Öney tarafından icra edilmiştir. Âşık Sinem Bacı'ya ait olan “Uyu Deme” isimli türküde, kavuştak kısımlarında eserin aslına sadık kalınmakla birlikte “Yıllardır hep atıp tuta/ Yalan sözü atıp tuta/ Sandılar ki millet susa/ Sandılar ki millet susa” ve “İmamoğlu aldı sözü/ Hak adalet işin özü! Çok güzel olacak sonu/ Çok güzel olacak sonu” şeklindeki dörtlüklerin eklenmesi suretiyle İmamoğlu'nun aday olduğu CHP'nin seçim kampanyasındaki “millet ittifakı” vurgusu yapılmış hem de aynı partinin sloganı olan “her şey çok güzel olacak” sözüne atıfta bulunulmuştur (URL-31).

Bu seçime ait son örnek ise daha önce bu minvalde pek fazla şarkı oluşturmamış olan Vatan Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mustafa İlker Yücel adına yapılan ve repertuara 13.11.1975 tarih ve 1140 sayı ile kaydedilen bir İstanbul türküsü olan “Üsküdar'a Gider İken-Kâtibim” uyarlamasıdır. Melodik anlamda hareketli bir şekilde çalınan ve “İstanbul'a İlker Yücel Ne Güzel Yaraşır” ismiyle adayın seçim çalışmalarında kullanılan ezginin sözleri İstanbul'daki belediyecilik uygulamalarını mizahi bir dille eleştirmektedir ve şu şekildedir:

Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur
Caddelerde altyapı dandik paçalar çamur
Belediye rant derdinde vatandaş mağdur
Diğerleri rantçı Vatan da halkçı belediye yarışır
İstanbul'a İlker Yücel ne güzel yaraşır

İki adım yola gidemedim trafikte kaldım
Köprüde daldım TEM'de uyandım E-5'te yandım
Metrobüste koltuğu bir tek rüyamda gördüm
Diğerleri rantçı Vatan da halkçı belediye yarışır
İstanbul'a İlker Yücel ne güzel yaraşır

İstanbul'da griden başka renkler kirlendi
Ağaçlar gitti gökdelenler geldi rantçılar eğlendi
İlker Yücel yedi tepe şehre yedi renk vadetti
Diğerleri rantçı Vatan da halkçı belediye yarışır
İstanbul'a İlker Yücel ne güzel yaraşır (URL-32).

Oldukça çok ve birbirinden farklı örneklerle türkülerin siyasi amaçlarla değiştirilmesi konusunda ortaya koyulan yukarıdaki bulgu, izah ve yorumların yanında son olarak konuyla ilgili olan bir başka husus da sözleri Arapça veya Kürtçe olan pek çok yöresel ezginin süreç içerisinde siyasi nedenlerle Türkçeleştirildiğine dair bir eleştiri boyutuyla karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu eleştiriler bağlamında bazı araştırmacılar, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılan derleme faaliyetlerinde derleyicilerin bugün bile popüler olan çok sayıdaki Arapça ya da Kürtçe havayı ezgisi aynı kalmak suretiyle Türkçe sözler altında repertuara kazandırıldıklarını öne sürmektedirler. Bu

504