Sayfa:KROM MADENCİLİĞİ VE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İNSANLIK TARİHİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ.pdf/1

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
KROM MADENCİLİĞİ VE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İNSANLIK TARİHİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Burhan DAŞ1, Fetullah ARIK1, Alican ÖZTÜRK1, Osman ALTAY1

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 42080 Selçuklu- Konya, TÜRKİYE,

farik@selcuk.edu.tr


Özet: Değişmekte ve sanayileşmekte olan dünyamızın gelişimi yeni bulunan madenler ve bu madenlerin kullanım alanlarıyla ilişkili olmuştur. Madenlerin bulunması ve kullanılması insan hayatında köklü değişikliklere neden olduğu gibi eski zamanlara da isimlerini vermiştir (Taş devri, Tunç devri, vb.).

Krom, tarihi çok eski olmayan bir metal olup 1797 yılında keşfedilmesine rağmen 20. Yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Sert, parlak, ısıya ve darbeye karşı dayanıklı bir metaldir. Evlerde, mutfak eşyalarından savunma sanayine kadar birçok alanda kullanılmakta olup gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Kromun özellikle savunma sanayinde kullanımı, insanlık üzerindeki etkilerini ve jeopolitik önemini arttırmıştır.

En fazla bulunan ve işletilebilen tek krom minerali kromittir. Kromit erken magmatik evrede kristalleşmenin başlangıç aşamasında, magmatik farklılaşma sonucu kristalleşir. Kromun stratiform ve alpin tipi krom yatakları olarak ekonomik öneme sahip iki tip yatak oluşumu vardır. Günümüzde krom üretimi başta Güney Afrika Cumhuriyeti olmak üzere belli başlı ülkelerde yapılmaktadır. Türkiye kromları kalite bakımından aranan kaynaklar olup üretimde ilk sıralarda yer alır. Türkiye'de ortaya çıkarılan yatakların yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen çok önemli bölgeler vardır.

Geçmişten günümüze kadar devletlerin kaderini değiştiren ve uğruna savaşlar yapılan yeraltı kaynakları giderek tükenmektedir. Bu kaynaklar gelecekte de insanlık tarihi üzerindeki etkilerini devam ettirecektir. Yeraltı zenginliklerini koruyan ve değerlendiren ülkeler kültürüne sahip çıkan ülkeler gibi yükselecek ve gelişecektir.

Anahtar kelimeler: Krom, krom madenciliği, yeraltı kaynakları, arama, kaynakların

korunması


Batman University International participated Science and

Culture Symposium, 18-20 April 2012 Batman, TURKEY

Batman University

Journal of Life Sciences, Volume 1, Number 2, (2012)

77