Sayfa:III. Türk Tarih Kongresi.pdf/48

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

III. TÜRK TARİH KONGRESİ

b) Türk Tarihini aydınlatmaya yarıyacak vesaik ve malzemeyi elde etmek için icabeden yerlere taharri, hafir ve keşif heyetleri göndermek,

c) Türk Tarih Kurumu mesaisinin semerelerini her türlü yollarla neşre çalışmak,

d) Toplanıp ilmi müzakerelerde bulunmak.

Nizamnamenin gösterdiği amaca varmak için altı yıldan beri neler yapılmıştır; bunları gözden geçirelim:

A — Hafriyat:

Kurumumuz, kökleri binlerce yıllık bir maziye dayanan engin Türk tarihini ilmî usullerle yeniden incelemek ve yaymak isterken, toprakaltı ve topraküstü tarih vesikalariyle yazılı kaynakların meydana çıkarılmasına ve bunlardan ilim adamlarının kolayca istifade etmelerini temine, tabiatiyle büyük ehemmiyet vermektedir. Bu itibarla hafriyat işlerimiz çalışmalarımız arasında ön safı işgal eden bir mesai tarzıdır.

Hafriyatımızda göz önünde bulundurduğumuz bellibaşlı gayeler şunlardır :

1 — Sistemli bir surette Anadolu'nun paleolitik istasyonlarını araştırmak ve bu suretle memleketimizin tarih öncesi devirlerini aydınlatmak.

2 — Eski kültürlerin istikamet ve menşe meselelerini halledecek vesikaları meydana çıkarmak.

3 — Anadolu'da büyük bir devlet kurmuş olan Etilerin yayılış sahalarını ve geçit noktalarını tesbit etmek.

4 — En eski Anadolu kültürü ile Orta Asya, Mezopotamya, Ege havzası, Cenubi Rusya ve Şarkî Avrupa kültürleri arasındaki münasebetleri araştırmak.

5 — Ve nihayet binlerce yıldan beri birçok büyük medeniyetlere yerleşme sahası olan Anadolumuzun daha yakın tarihine ait belgeleri meydana çıkarmak.

Bir taraftan şu beş maddede tesbite çalıştığım gayelere uygun olarak memleket içinde çalışırken, diğer taraftan Türkün ana yurdu Orta Asya'da ve onun yayılmış ve üzerlerinde büyük medeniyetler kurmuş olduğu sahalarda, başkaları tarafından yapılmış hafriyat ve araştırmaların neticelerinden de âzamızın ve Türk ilim adamlarının istifadelerini temin maksadiyle