İçeriğe atla

Sayfa:FINDIK DALDA KALMAZ.pdf/45

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

Tozlanma başlar

Karanfiller olgunlaşır; erkek çiçekler tozlamaya başlar. İyi ürün ve döllenen karanfilleri iyi beslemek için yanmış çiftlik gübresi verilmeye başlanır. Zarar yapmaya başlayan kozalak akarını ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesini yok etmek için kozalaklar elle toplanarak yakılır.

Karanfiller çıkar

İleride birer fındık çotanağına dönüşecek dişi çiçekler (karanfiller) çıkmaya başlar. Bol ürün için soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri; donlara karşı önlem alınması gerekir. Virgül koşnili ve dalkıran gibi zararlılara karşı mücadele yapılır.

Fındık kozalak akarı, filiz güvesi ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele yapılır. Azotlu gübreleme sona erer, ama gübreleme zamanı geçmişse bu ay içinde de kullanılabilir.

Çotanaklar çıkar

Tomurcuklar patlar, yapraklar çıkar

Hava ve toprağın ısınmaya, canlı yaşam kıpırdanmaya başlar; bitki besin maddeleri (gübre) toprağa verilir. Fındık kozalak akarı ve fındık yaprak deleni gibi zararlılara karşı kimyasal mücadele başlar. İlkbahar geç donlarına karşı önlem alınır; kıştan zarar görmüş dallar ayıklanır.

Nisan

Mart

Yabancı göçmen işçilerle hasat edilen fındık

Kuraklık olması durumunda fındık içinin iyi oluşmaması ve dökülmemesi için sulama yapılır. Bahçede hasat öncesi ot temizliği temizliği, araçgereç onarımı, harman yerinin hazırlanması ile fındık kokarcasının nimf yoğunluğu fazla ise ilaçlama yapılır.

Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit uygulaması bu ay sonlarına doğru yapılır. Fındık kahverengi koşnili ve dalkıran zararlısına karşı ilaçlı mücadele yapılır. Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındık zararlıları da harekete geçer. Fındık kurdu ile mücadele danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır.

Temmuz Fındık içi meyveyi doldurur, kabuklar sertleşir

Haziran Çotanaklara göre üretim tahmini yapılabilir

Mayıs Çotanaklar irileşir, dane içleri oluşmaya başlar

Fındıklar, daldan elle toplama ya da dalların silkelenmesiyle yere düşürülenlerin elle toplanması suretiyle hasat edilir. Hasadın devamında harmanlama ve depolama işlemleri yapılır.

Fındık hasadı

Ağustos

Harman zamanı geciken yerlerde, ürünü sonbahar yağmurlarından iyi korumak gerekir. Fındık hasadı tamamlandıktan sonra, fındık filiz güvesi mücadelesi yapılır.

Depolama

Eylül

Mahalli işçilerle hasat edilen fındıklar

4

Ürün satılır. Bir sonraki yıl için budama, kuru dalları ayıklama ve kışlık gübre uygulaması başlar. Mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadele bu aylarda yapılır.

Pazarlama

Ekim

Aralık

Kuru dalları ayıklama işleri devam eder. Kışlık (fosforlu) gübre verilmesi geciken yerlerde bu işler tamamlanır. Toprağın pH derecesine göre kireç uygulanır.

Kireçleme yapılır. Bahçe bakımı yapılır; çitler, hendekler onarılır. Toprağın, suyun, gübrenin korunması ve verimliliğin arttırılması için teras yapılır. Yaşlı fındık ağaçları gençleştirilir. Fındık ocaklarındaki gövdeler seyreltilir. Eğitim ve kapasite geliştirme çalışmaları yapılır.

Sonraki yıla hazırlık Sonraki yıla hazırlık

Kasım

Mevsimlik gezici tarım işçileriyle hasat edilen fındıklar

5

Kaynak: Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (arastirma.tarim.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=35) ve Fiskobirlik Tarım-Kalite-Arge Müdürlüğü kaynaklarından elde edilen bilgilerle hazırlanmıştır.

Şubat

Ocak

Yarıcılar tarafından hasat edilen fındıklar

Hane/aile ve yakın akraba emeğiyle hasat edilen fındıklar

3

Fındık üretiminde beş farklı işçilik biçimleri söz konusudur.

FINDIK ÜRETİM SÜRECİNDE İSTİHDAM

FINDIK ÜRETİM SÜRECİNİN AYLARA GÖRE ADIMLARI

2

FINDIK BAHÇESİ

1

1

FINDIK ÜRETİMİ

Türkiye’de fındık üretimi çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 400 bin fındık bahçe sahipleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Küçük üretici konumunuda olan fındık bahçe sahipleri hemen hemen bütün yıla yayılan bahçe bakımı, ilaçlama, gübreleme ve hasat faaliyetlerini yapmakta, organize etmektedir. Proje kapsamında Düzce, Sakarya ve Ordu ilinde 1.000 adet fındık bahçesi yer almaktadır.

1. AŞAMA