Sayfa:Erzurum'dan Ölümüne Kadar Atatürk'le Beraber 1.pdf/12

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş
XII
ERZURUM'DAN ÖLÜMÜNE KADAR ATATÜRK'LE BERABER

direndi. İçtenliği herkesce bilindiğinden yemin etmeyen tek üye olarak Kongrede kalması kabul edildi. [1]

Mazhar Müfit Kansu'nun kısa bir hal tercümesine geçerken Osmanlı Devletinin sonlarında ve Kuvayı Milliye başlarında sicil işlerinin ne kez karışık olduğunu belirtmek gerekir.

O, Ulus gazetesinin 14 Kasım 1948 günlü ve 9826 sayılı nüs­hasına göre 1874 de Denizli'de, İçişleri Bakanlığı siciline göre[2] ise İstanbul'da doğmuştur. Bu karşıtlığı şu yolda yorumlayabi­liriz. Ölümü sıralarında bir yakını gerçek durumu, yani onun Denizli'de doğmuş olduğunu gazeteye bildirmiş olmalıdır. Ancak onun doğduğu tarihlerde çocukları doğar doğmaz nüfusa yazdırmak pek görenekten değildi; doğumdan kısa bir süre sonra bir işyar olan babası İstanbul'a atanmış ve çocuğun kaydı orada yapılmış olabilir.

Kuvayı Milliye devrine dek Mazhar Müfid'in hal tercümesi şöyle toplanabilir:

Kendisi Edirne Defter-i Hakanî Müdürü ve Emlâk-i Hümâyun Komisyonu Reisi Süleyman Müfit Beyin oğludur.

Orta ve lise tahsillerini Edirne Rüşdî ve idâdisinde yaptı. Devlet hizmetine 1891 de Gelibolu İdâdisi Târih-i Tabiî ve Hendese Muallimi olarak girdi. Bir müddet de Edirne İdâdisi Muallimliğinde bulundu. Bu vazifede iken Kaymakamlık için gereken yaş haddini idrak edip memuriyetini idare mesleğine nakletmiş; 1897 de Havza, 1901 de Çorlu, 1902 de Cisriergene, 1908 de İskeçe kazaları kaymakamlıklarını ifa etmiş; 1908 sonlarında mutasarrıflığa terfi ettirilerek Gümülcine, 1910 da Lâzistan, 1911 de Mersin, aynı yıl İzmit, 1914 de Balıkesir Sancakları Mutasarrıflıklarına getirilmiş; 1918 de Bitlis Valisi olmuştur.

Mazhar Müfit Kansu, Nafi Atuf Kansu ile Şevket Aziz Kansu'nun hala torunudur. Kastamonu'lu Serdengeçti ve Mutafoğullarından Emin Ağanın torunudur.

 
  1. Bk. Aşağıda S. 279'a
  2. Gayrı faal sicil (No. 957). Bu bilgiler Mücellitoğlu Ali Çankaya'­nın hazırlamış olduğu "Mülkiye Tarihi ve Mülkiyelilerin hal tercümeleri" kısmından alınmıştır.