Sayfa:Cumhuriyet Yolunda.pdf/9

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

Edip'le birlikte kararlaştırdıkları Anadolu Ajansı'nı da ku­ranlar arasındadır.
  Yunus Nadi, Kurtuluş Savaşı'nı bütün ruhuyla, kalbiyle, kafasıyla beslemiştir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin birinci dö­nemine, yani "Birinci Meclis" diye anılan ilkMeclis'e İzmir milletvekili olarak katılmıştır. 1924'te ikinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ise, Muğla milletvekili olarak girdi ve altıncı dönem sonuna kadar (1943) Muğla milletvekilliği sürdü. Meclis'te Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevinde de bulundu.
  Atatürk'ün büyük atılımlarına gönül veren Yunus Nadi, O'nun devrimlerini desteklemek amacıyla 7 Mayıs 1924'te adı Atatürk tarafından konulan Cumhuriyet gazetesini kurup ya­yınıma başlamıştır. 1945 yılının 28 Haziran'mda tedavi edil­mekte olduğu Cenevre'de yaşama gözlerini yuman Yunus Na­di, gazeteciliğinin ve yazarlığının bütün gücünü Atatürk dev­rimleri, Atatürkçü ilkeler ve Cumhuriyet yönetiminin erdem­leri doğrultusunda kullanmış, gazetesini de bu ilkeler temeli­ne oturtmuştur. Üstat Yunus Nadi'nin bu temele oturttuğu Cumhuriyet, oğlu Nadir Nadi'nin başyazarlığı ve yönetimi altında aynı titizlikle yürümektedir. Yeri gelmişken hemen be­lirtelim, oğullan Nadir Nadi ve Doğan Nadi'yi de Cumhuriyet'in en küçük basamaklarından başlatarak gazeteci ve ya­zar olarak yetiştirmiştir.
  Yunus Nadi'nin ölümünden sonra eşi Nazime Nadi ve ço­cukları tarafından kültür ve sanat alanında her yıl verilmekte olan Yunus Nadi Armağanı kurulmuştur.
  Yapıtları:


  İhtilâl ve İnkılâb-ı Osmani (1908)

9