zeteciliğini takdir eden Ebüzziya onu gazetesine ortak da yaptı. O dönemin yazarları ve gazetecileri, Yunus Nadi'nin gazeteciliğimize yenilikler getirdiğini belirtirler.
1910 yılında Selanik'e giderek orada İttihat ve Terakki'nin çıkardığı "Rumeli" gazetesine başyazar oldu ve ardından da 1912'de ikinci dönem Meclis-i Mebusan'ına Aydın milletvekili olarak girdi. (Meclis-i Mebusan'ın 1914-19 arası üçüncü dönemine de yine Aydın milletvekili olarak seçilmişti. 1920 yılında ise yapılan dördüncü dönem seçimlerinde, İzmir'in Yunan işgali altında bulunmayan iki bucağının verdiği oylarla İzmir milletvekili seçilmiştir. İleride de belirtileceği gibi Anadolu'ya geçtiğinde ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de İzmir Milletvekili olarak katılmıştır).
Yunus Nadi, Birinci Dünya Savaşı'mn bitimi günlerinde "Yeni Gün" gazetesini kurup çıkarmaya başladı. Anadolu'da başlamış ve örgütlenmiş olan Ulusal Kurtuluş hareketini destekliyor, bu nedenle de işgal devletleriyle onların kuklası olan Damat Ferit hükümetinin düşmanlığını çekiyor, izlemelerinden kurtulamıyordu. Buna karşın, Yeni Gün'ü İstanbul'da çıkarabilmeyi bir süre başarmışsa da Damat Ferit hükümetiyle işgal kuvvetlerinin aman vermeyen aramaları karşısında İstanbul'da gizlenmenin yürümeyeceğini anlayınca, yakalanmamak için Anadolu'ya geçmeye karar verdi. Selanik'ten kendisini yakından tanıyan Mustafa Kemal Paşa'ya ulaşıncaya kadar günlerce süren çok tehlikeli bir yolculuğu göze aldı. Hatta bir ara Bolu dolaylarındaki isyancıların eline düşmesine karşın kurtulup Ankara'ya ulaşabildi. Ankara'da "Yeni Gün", Ulusal Kurtuluş hareketinin adeta dili olmuş, haklı davamızı yurda ve bütün dünyaya duyurmuştur. Ayrıca, daha Ankara'ya gelirken zahmetli Anadolu yolculuğunda rastladığı Halide
8
Sayfa:Cumhuriyet Yolunda.pdf/8
Görünüm
Bu sayfa doğrulanmış
