Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/99

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

engelli işçilerin çalıştırılamayacağı pozisyonlara yer verilmiştir. Engelleri sebebiyle her pozisyonda istihdam edilemeyecek engelli bireylerin yer ve sualtında çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Bu bireylerin iş bulmak konusunda yaşadıkları sorunlar düşünüldüğünde, yapılan düzenleme pozitif ayrımcılık niteliğindedir. Ayrıca bu madde ile belli şartları taşıyan işverenler bakımından eski hükümlü ve engelli işçi çalıştırmak yasal bir zorunluluk haline getirilmiştir.

3.2.2. Mobbing (Psikolojik taciz)

Mobbing, son dönemlerde hukuk metinlerinde yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Mobbing” sözcüğü İngilizce “Mob” kelimesinden türetilmiştir. Kelime anlamı olarak çetecilik yapmak, toplu olarak saldırmak şeklinde kullanılmaktadır. Mobbing, psikolojik tacizi ve şiddeti ifade etmektedir. Terim anlamıyla mobbing kavramı, “Psikolojik şiddet, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamına gelmekte olup bir veya birkaç kişi tarafından, bir diğer kişiye yönelik şiddet, hakaret veya küfür gibi çalışma hayatı ile bağdaşmayacak yol ve yöntemlerle sistematik bir biçimde düşmanca ve ahlak dışı bir hareket şeklinde ortaya çıkan bir çeşit psikolojik baskı şeklinde ifade edilmektedir.

Mobbing kavramı ilk kez, 1980'lerde Leymann tarafından iş yerlerinde sıkça karşılaşılan duygusal anlamdaki saldırılardan söz edilirken kullanmıştır. Leymann'a göre mobbing; “işyerinde çalışan kişi ya da kişiler üzerinde sistematik bir şekilde baskı yaratarak bunaltma, korkutma ya da tehdit etme gibi taktiklerle istifa aşamasına kadar ulaşabilen bir süreç” olarak tanımlamıştır. Mobbing bir anlamda işyerinde sistematik bir şekilde meydana gelen her türlü kötü muamele, bir çeşit psikolojik terör olarak kabul edilebilir. Kötü muamelenin sistematik bir şekilde meydana gelmesi, bu eylemin bir kereye mahsus olmadığı, belli bir süreç içersinde kesintisiz ya da mütemadi olarak devam etmesi açısından önemlidir.


https:/tureng.comfti/turkce-ingilizce/mobbing (E.T.: 26/10/2019)

26 Tınaz, P.; İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing), Çalışma ve Toplum Dergisi, $. 11, 2006, s. 14.

2” Erkal, A.; İdare Hukukunda Mobbing, Ankara, 2014, s. 7.

28 Gül, H./Ağırgöz, A; Mobbing ve Örgütsel Sinizm Arasındaki İlişkiler: Hemşireler Üzerinde Bir Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.13,8.2,2011, s.31. 29 Leymann, H.; “The Content and Development of Mobbing at Work”, The European Journal of Work and Organizational Psychology, 1996, s. 167.

229 Tınaz, s. 8.

87