Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/91

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

çalışanların hayat seviyesini yükseltmek ve çalışmayanları ise çalışmaya teşvik etmek amacıyla istihdam sağlamaya çalışması gerekmektedir. Sonuçta bireyler arasında fiili olarak eşitliğin sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca bu madde sosyal devlet ilkesinin bir yansımasıdır[1].

Anayasa'nın 50. maddesi: “1. Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. 2. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. 3. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. 4. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.” şeklindedir. Çalışma şartları ve dinlenme hakkının konu edildiği maddede bireylerin çocuk, kadın, yaşlı ve engellilik durumlarına göre bazı biyolojik gerekliliklere göre çalışma şartlarının düzenlenmesi yer almaktadır. Böylece hiç kimse kendi beden ve ruh durumuna elverişli olmayan bir işte çalıştırılamayacaktır. Bunun yanında, küçüklerin ve kadınların özel bir korumaya ihtiyaç duymaları sebebiyle pozitif ayrımcılığa tabi tutulmaları gerekmektedir.

Anayasa'nın 70. maddesine göre; “Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.” Bu düzenlemeden anlaşılan; bu hakkın kullanımı sırasında cinsiyet ve engellilik vb. bakımlardan ayrımcılık yapılamayacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca görevin gerektirdiği bazı niteliklerin olması, yalnızca bu niteliği haiz kişiler içinden kamu görevlisi seçilmesi ayrımcılık teşkil etmeyecektir. Böylece bazı niteliklere sahip olmak şartının aranması, yalnızca bu kişiler arasında ayrımcılık yapılamayacağı anlamındadır. Kamu hizmetine girme hakkı her vatandaşa eşit olarak tanınmış bir haktır. Vatandaş olmayanların bu hakka erişimi ise söz konusu değildir. Bu nedenle vatandaş dışındaki bireylerin bu haktan mahrum bırakılması ayrımcılık kapsamında değerlendirilmemelidir.

  Askerlik Anayasanın 72. maddesinde “vatan hizmeti” başlığı altında düzenlenmiştir. “Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.” Vatan hizmetini yerine getirmek yalnızca Türk vatandaşı erkekler için öngörülmüş bir


  1. T.C. Anayasası, m. 49: “1. Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. 2. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.”
79