Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/55

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

“Yaptığı ticarette veya mesleğinde kamu hizmetinde resmi otoritenin kullanılmasında veya diğer kamu görevlerinin yerine getirilmesinde veya kamusal bir eğlence veya toplantı düzenlemesinde, haklı bir neden olmaksızın;

Birisinin genel olarak şartlara uygun hizmetini reddeden veya

Eğlence yeri veya toplantıya girişini engelleyen veya onu bu yerlerden çıkaran,

Irk, ulusal veya etnik köken, ten rengi, dil, cinsiyet, yaş, aile bağları, cinsel tercih, soy bağı, engellilik veya sağlık durumu veya din, politik görüş, politik veya iş faaliyetleri ya da buna benzer bir nedenle kişileri açıkça eşit olmayan veya esasen daha düşük bir konuma getiren kişi, fiil iş ayrımcılığı veya zorla çalıştırma kapsamında cezalandırılabilir değilse, adli para cezası veya altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Haklı bir nedenin varlığı halinde yapılan fiillerin ayrımcılık kapsamında suç oluşturmayacağı kanun metninden açıkça anlaşılmaktadır. Ayrımcılığın yapılması için haklı ve meşru bir nedeni varlığı doğrudan ayrımcılığı ortadan kaldıracağından, kanun maddesi kapsamında yer alan özgürlüklerin kullanılması artık bir suça da vücut vermeyecektir. T.C. Anayasa Mahkemesi”nin de bu yönde kararlarının olduğunu hatırlatarak uygulamadaki benzerliklere dikkat çekmek isteriz.

İngiltere, Birleşik Krallık mevzuatında ayrımcılığa ilişkin yasaklamalar ceza kanunu içinde değil ayrı yasalar halinde yer almaktadır. Ayrımcılığı yasaklayan kanun maddelerinden ziyade başlı başına ayrımcılık yasaları yaparak ayrımcılık ile mücadele etmeyi amaçlayan İngiltere'de bu alanda birçok düzenleme bulunmaktadır. Irksal ayrımcılığın önüne geçilmek için; (Engelli Ayrımcılığı Kanunu); 1970 tarihli “Equal Pay Act” (Eşit Ücret Kanunu); 1975 tarihli “Sex Discrimination Act” (Cinsiyet Ayrımcılığı Kanunu); 1965, 1968 ve 1976 tarihli “Race Relations Act” (Irk İlişkileri Kanunu); 1995 tarihli “Disability Discrimination Act”, 2006 tarihli “Equality Act” (Eşitlik Yasası) ve 2008 tarihli “Racial and Religious Hatred Act” Irksal ve Dinsel Nefret Yasası şeklinde özel yasalar yapmaktadırlar[1]. İngiltere'de hem nefret hem de ayrımcılık suçlarına ilişkin ayrı kanun yapma tekniği geliştirilmiştir.


  1. Öner, s. 103.
43