Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/18

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
1. NEFRET VE AYRIMCILIK KAVRAMLARI


1.1. Nefret Kavramı


1.1.1. Genel olarak

Nefret Arapça kökenli bir sözcük olup, kelime anlamı olarak “bir kimsenin kötülüğünü veya mutsuzluğunu istemeye dair duygu; tiksinme, tiksinti” anlamlarına gelmektedir[1] Nefret kavramı İngilizce'de “hate, hatred”, Fransızca'da “haine”, Almanca'da ise “hassen” olarak ifade edilmektedir.[2]

Nefret genellikle kişilere ve nesnelere yönelebilecek bir duygu durumudur. Kişilere karşı duyulan nefretten söz edildiğinde; birinin kötülüğünü istemek, zarar verme ve yok etme isteği şeklinde bir duygu hali anlaşılmaktadır. Yok etme isteği ise en sonunda fiilen yok etmeye kadar varabilen bir hale dönüşebilmektedir. Bu sebeple öldürme isteğine varan nefret; nefretin somut bir tehlikeye dönüştüğü en yoğun derece nefret olarak düşünülebilir. Nefretin bir nesneye karşı duyulması ise, sevmeme, ortadan kaldırmayı ve zarar vermeyi isteme şekillerinde görülmektedir. Örneğin, duvarda asılı vaziyette olan bir tablodan nefret edip onu parçalamayı istemek, bir nesneye karşı duyulabilecek nefret halidir. Nefretin somut durumdaki nesnelere ve kişilere karşı duyulması gibi, soyut kavramlara karşı duyulabilen bir duygu durumu şeklinde ortaya çıkması da mümkündür. Örneğin, ders çalışmaktan nefret etmek gibi.[3]

  Aristoteles'e göre kişilere karşı duyulan nefret duygusu ele alınırken, nefret ve öfke kavramlarının ayrımı üzerinde durulmalıdır. Aristo'ya göre; öfke doğrudan insanlara karşı bireysel şekilde ortaya çıkarken, düşmanlık yani nefret ise insanların karakteristik özellikleri olarak adlandırabileceğimiz şeylere karşı doğabilmektedir. Yani öfke tek bir bireyi hedef alırken, nefret daha çok bir insan grubuna veya topluluğuna yöneliktir.


  1. Türk Dil Kurumu Resmi Web Sitesi, Türkçe Sözlük http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&kelime=nefret&cesit=4&guid=TDK.GTS.56f04638516e1606875251 (E.T.: 25/01/2019)
  2. Ataman, H.; Nefret Suçlarını Farklı Yaklaşımlar Çerçevesinden Ele Almak: Etik, Sosyo-Politik ve Bir İnsan Hakları Problemi Olarak Nefret Suçları, s. 50., der. İnceoğlu, Y.; Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları, İstanbul, 2012, s. 47-80.
  3. * Türk Dil Kurumu Resmi Web Sitesi, Terimler Sözlüğü http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bilimsanat&arama=kelime&guid=TDK.GTS.5bf5c543b9ed46.18954638 (E.T.: 25/01/2019).
6