Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/158

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

bağdır”. Milliyet, son değişiklik ile madde kapsamına dahil edilen bir karakteristik özelliktir. Önceki düzenlemelerde, kanun maddesi kapsamında milliyet korunan bir karakteristik değildi.

Belli bir millete mensup insanların maruz kaldıkları farklı muameleler milliyet temelli ayrımcılık olarak değerlendirilmektedir. Bu yönde yapılan ayrımcılık, uygulamada daha çok ırka dayalı ayrımcılık şeklinde değerlendirilmektedir.

4.3.2.4. Renk

Renge dayalı ayrımcılık insanların genellikle ten renkleri nedeniyle maruz kaldıkları ayrımcılık halidir. Renge dayalı ayrımcılık “renkçilik” olarak ifade edilebilmektedir. Renkçilik, insanların ten rengine göre farklı sosyal ve ekonomik muameleye tabi tutulmasıdır. Renk temeline dayalı ayrımcılık daha çok ırkçılığın bir yansıması olarak düşünülmektedir. Renk, belli bir ırka özgü bir özellik olarak kabul edildiği için ırkçılığın bir çeşidi olacağı kanısındayız. Bu ayrımcılığa verilebilecek en popüler örnek Amerika” da siyahilere yönelik yapıları ayrımcı muamelelerdir. Bu nedenle “siyah” kelimesini ayrımcı bir ifade olarak kabul edilmektedir.

4.3.2.5. Cinsiyet

Cinsiyet; “Bireye, üreme yeteneği sağlayan ve erkekle dişiyi ayırt ettiren yaradılış özelliği” olarak tanımlanmıştır. Ancak cinsiyet biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet olarak ayrılması sebebiyle ayrımcılık ve nefret konuları değerlendirilirken bu kavramları incelemek yerinde olacaktır. “Toplumsal cinsiyet; Kültürel olarak şekillenen, sosyalleşme süreciyle edinilen cinsiyete özgü roller, davranışlar, beklentiler, kişilik özellikleri ya da kimlik duygusudur.” Biyolojik cinsiyet ise kişilerin doğuştan sahip olduğu, yalnızca biyolojik karakteristiklere göre yapılan kadın yahut erkek olma halidir. Toplumsal cinsiyet doğumla birlikte gelmeyen sonradan kazanılan bir olgudur. Ayrıca toplumsal


*5 Cesarani, D./ Fulbrook, M.; Citizenship, Nationality and Migration in Europe, New York, 1996, s. 32.

87 Hamilton, D./Goldsmith, A. H/DARITY, W.; Shedding “Light” on Marriage: The Influence of Skin Shade on Marriage for Black Females, Journal of Economic Behavior & Organization, 72(1), 2009, s. 32.

  • Ruhi, ME, İnsan Hakları Hukuku Bağlamında Irk Ayrımcılığı Politikaları ABD ve Güney Afrika

Cumhuriyeti Örnekleri, Ankara, 2013, s. 130.

959 htp://sozluk gov.tr? (E.T.: 21/10/2019)

“9 Chakraborti, N./Garland, 1.; Hate Crime, hmpact, Causes and Responses, Califomia, 2009, 5.73.

146