Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/132

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

sebeple sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçu bir teşebbüs suçudur." Her iki suç da özel kast ile işlenebilecek suçlardır.

TCK'nın 151. maddesi ile koruma altına alınan mala zarar suçu, kanunda; “1. Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. 2. Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.” şeklinde ifade edilmiştir. Bu suçun konusu başkasına ait bir taşınır veya taşınmaz maldır. Faile ait olan veya sahipsiz mallara zarar verilmesi halinde bu suç oluşmaz. Suç ile korunan hukuki yarar mülkiyettir. Bu suç nefret ve ayrımcılık saikiyle işlenebilecek mahiyette olan bir suçtur. Örneğin, İstanbul'da bulunan Çin lokantasına giden Türklerin “ülkemizde Çinli istemiyoruz, defolup gidin ülkemizden” diyerek, lokantayı taşlamaları olayında, Çinlilere duyulan önyargı ve nefret sebebiyle taşınmaz vasfındaki lokanta tahrip edilmiştir. Failler ile mağdur arasında kişisel herhangi bir husumet ve hatta tanışıklık dahi olmamasına rağmen, fail mağduru belli bir gruba mensubiyeti sebebiyle seçmektedir. Bu nedenle uluslararası hukukta kabul gören nefret suçlarının yapısına uygunluk göstermektedir.

İbadethane ve mezarlıklara zarar verme TCK'nın 153. maddesi ile suç olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, “1. İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 2. Birinci fıkrada belirtilen yerleri ve yapıları kirleten kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. 3. Birinci ve ikinci fıkralardaki fillerin, ilgili dini inanışı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.” Bu suçun nefret saikiyle işlenmesi halinde daha çok azınlıkların ibadethane ve mezarlıkları hedef alınmaktadır.


29 Centel, T.; Yeni Türk Ceza Kanununda Çalışma Yaşamına İlişkin Düzenlemeler, Çimento İşveren Dergisi, Eylül 2005, S. 5, C. 19, s. 10. httpsi/www.ceis.org.tr/dergiDocs/yeni turk ceza kanunu. pdf (ET.:10/11/2019)

  • 9 Bincan, s. 58.
  • İ Tezcan/Erdem/Önek; s. 781.

92 Centel, N./Zafer, H./Çakmut, Ö.; Kişilere Karşı Suçlar, Ankara, 2017, s. 378.

120