Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/118

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Kanımızca, farklı dilde asılan pankartların, yapılan miting ve propagandaların azınlık yaratmak kastı taşıması ve somut olarak buna elverişli olması gerekir.

Bölgecilik ve ırkçılık yasağının yer aldığı 82. maddedeki düzenlemeye göre; “Siyasi partiler, bölünmez bir bütün olan ülkede, bölgecilik veya ırkçılık amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.” Anılan yasa maddesi ile bölgecilik ve ırkçılık faaliyetlerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Siyasi partilerin belirli bölgelerde halkları bölmeye yönelik birtakım ideolojiler çerçevesinde toplanmaması, tüm partilerin her bölgeden her ırktan bireye eşit yakınlıkta olması gerekliliğine dayanılarak böyle bir düzenleme yapılmıştır.

Kanun'un 83. maddesinde anayasal bir ilke olan eşitlik ilkesi vurgulanmıştır. Buna göre, “Siyasi partiler, herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu prensibine aykırı amaç güdemez ve faaliyette bulunamazlar.” yapmaktadır. Doğrudan ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesinin hakim olduğu genel nitelikte bir hükümdür. Siyasi partilerin hangi faaliyetleri sırasında ayrımcılığın yasaklandığı belirtilmeyerek, kanun önünde eşitlik ilkesine atıf yapılmıştır.

Yine eşitlik ilkesine gönderme yapan bir diğer düzenleme ise Kanun'un 93. maddesinde yer almaktadır. Buna göre parti içi yapılan çalışmalar, demokrasi esaslarına uygun olma zorundadır. “Siyasi partilerin parti içi çalışmaları, parti yönetimi, denetimi; parti organları için yapılacak seçimler ile parti genel başkanlığınca, genel merkez organlarınca ve parti gruplarınca alınan kararları ve yapılan eylem ve işlemleri parti tüzüğüne, parti üyeleri arasındaki eşitlik ilkesine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.

3.6. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu; 6 Nisan 2016 tarihinde kabul edilerek, 20 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Uluslararası hukuk alanında


> Y.4.HD. 25.04.2017 tarihli 2017/680 E., 2017/2169 K. sayılı kararı https://www.sinerjime vzuat.com.trfindex jsf?dswid--4494# (ET.:10/11/2019) 259 6701 sayılı TİHKK, tam metni

hütps://www.mevzuat.gov.tı/Me vzuatMetin/1.5.6701.pdf (E.T.:10/11/2019)

106